Je li pogrešno da kršćani imaju seksualne fantazije?

Seksualne fantazije mogu biti tabu tema, ali važno je da se razgovara o ozbiljnim stvarima. Je li pogrešno ako ih kršćani imaju?

Fantazija je djelo ili događaj stvoren u mašti; u većini slučajeva djelo je nemoguće ili neostvarivo. Seksualna fantazija stvara seksualni čin ili događaj u mašti. Ovisno o prirodi fantazije i zamišljenih likova, seksualna fantazija može biti grijeh. Bilo koji zamišljeni scenarij koji je neprikladan prema moralnim, etičkim ili duhovnim razlozima je grešan.

Seksualne fantazije: O čemu se zapravo radi?

Mašta je dar od Boga, a fantazija dio ljudske psihe. Često maštamo i ne shvaćajući. Fantazije mogu ići od zamišljanja kako ćemo susresti samo zelena svjetla na putu do posla i stići ranije do prizivanja zlih i fizički nemogućih dijela. Fantazije se uglavnom razvijaju iz naše osobne stvarnosti i predstavljaju pokušaj da stvorimo realnost koju želimo, umjesto one koja postoji.

Neki ljudi se toliko upletu u svoj život fantazija da mogu izgubiti dodir s realnošću i stvarnim odnosima. Neke internet opcije dozvoljavaju ljudima da stvore virtualne likove te posredno žive kroz te likove. Seksualna fantazija je često dio virtualne stvarnosti i dozvoljava ljudima da izvode seksualni čin bez potrebe za fizičkim prisustvom.

Izreke 23,7 kaže da što god mislimo u srcu, to je ono što mi jesmo. Mnogi se ne bi složili, “Ali ne činim ništa loše.” Međutim, Biblija dosta govori o mislima i jasno je da bi čak i naše fantazije trebale biti dovedene u podređenost Božjoj volji.

Isus je rekao: “Ta iz srca izviru opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, psovke” (Matej 15,19). Također nas je podsjetio da čak i ako pogledamo na nekog s požudom je isto kao i grijeh preljuba (Matej 5,28).

Kada su seksualne fantazije grijeh?

Ako se seksualna fantazija sastoji od djela i riječi koja nisu u skladu s Božjom voljom za nas, onda je to grijeh. Seksualne fantazije o našem partneru možda nisu grijeh, ako imamo moralnu dozvolu da činimo shodno tim fantazijama. Ali ako zamišljamo da vodimo ljubav s osobom s kojom nismo vjenčani, onda je to požuda. A požuda je grijeh.

Ne možemo uvijek kontrolirati misli koje nam padaju na pamet. Konstantno smo izloženi seksualnim stimulansima, a muškarci uglavnom imaju poteškoća da ove stimulanse dožive na način koji bi proslavio Boga. Efežanima 6,16 spominje “ognjene strijele Zloga”. Naši um je sotonska meta za te strijele, koje, ako se njima ne pozabavimo, nas mogu odvesti u grijeh. Jakov 1,13-15 pokazuje razvijanje grijeha, s početkom u zloj želji.

Kada se zle želje rode u našim srcima, naš je izbor da odlučimo što ćemo učiniti s njima. Možemo ih gajiti, dopuštajući im da narastu u jasnu fantaziju, a možemo i zarobiti “svaki um na pokornost Kristu” (2 Kor 10,5). Kao kršćani, imamo silu Duha Svetog koja nam daje snage da ugušimo početak bezbožne fantazije.

Kada su seksualne fantazije grijeh?
Foto: Pexels

Kada shvatimo da sanjarimo o nečemu što je Bog zabranio, možemo uhvatiti tu misao, priznati je Isusu i tražiti Njegovo oproštenje (1 Ivanova 1,9). Što više vježbamo ovo zarobljavanje misli, manje smo bespomoćni kada nas naše misli pokušaju ponijeti.

PROČITAJTE: Je li grijeh imati seksualni fetiš?

Kasnije, može biti od pomoći da oprezno ispitate kakva vrsta fantazija dominira nad vašim mislima. Fantazije često otkrivaju neispunjene potrebe koje bi Bog ispunio na zdrav način. Isto tako, seksualne fantazije mogu prikazati ranjeno mjesto u našem duhu kojem je potrebno Božje iscjeljenje.

Ako se fantazije nastavljaju i uznemirujuće su, traženje pobožnog savjeta može otkriti korijen rane u srcu koja ih stvara. Kada sumnjamo u ispravnost seksualne fantazije, možemo uvijek primijeniti Filipljanima 4,8 kako bi vidjeli je li fantazija ugodna Bogu. On želi biti Gospodar nad svakim dijelom našeg bića, uključujući i naše fantazije.

Izvor: Gotquestions.org