Glazba koja promovira blud (seks izvan braka), homoseksualnost, nemoralnost, korištenje psovki, požudu prema novcu i svjetovni način života je bogohulna.

Tijekom proteklih 15 godina služenja mladima i odraslima, bezbroj puta su me pitali: “Je li u redu da kršćani slušaju svjetovnu glazbu?” Uvijek sam davao isti odgovor. “U borbi Duha i tijela, pobjedu zadobiva onaj kojeg najviše hranimo!”

Oduvijek mi je bilo zanimljivo što većina kršćanske mladeži ne zna ispravne nazive knjiga u Bibliji, ne znaju osnovne stihove, a ipak su zapamtili svaku riječ posljednje hit pjesme s Itunesa.

Postalo je sve normalnije da mladi ljudi sve više slušaju svjetovnu glazbu. Još više zabrinjava što je u skorije vrijeme ova glazba naširoko prihvaćena i od strane kršćanskih vođa. U mojoj knjizi “Izebela: Povratak vještice”, sam pisao o ovome.

Nisam jedan od onih propovjednika koji najnovijeg pop pjevača nazivaju vragom, Antikristom i tako dalje. Desetljećima, propovjednici su naglašavali da su glazbeni umjetnici zli. Govorili su to za Elvisa, Madonnu i sada za glazbenike kao što je Lady Gaga. Ja u stvari vjerujem da je On poslao svog Sina da umre za njih.

Međutim, vjerujem da ih zbog njihove buntovnosti koristi neprijatelj (đavao) da pjevaju pjesme koje su uništile milijune života. Meni je strašno što neki kršćani podržavaju i prihvaćaju tu glazbu. Objavljuju na društvenim mrežama kako vole njihovu glazbu i idu na njihove koncerte. Ovo rade pod izgovorom ljubavi. Govore: “Moramo pokazati takvim glazbenicima Božju ljubav.” Slažem se … ali ne po cijenu istine! Postoje dvije strane ljubavi – milost i istina. Prihvatiti ovakvu vrstu svjetovnosti znači napustiti mudrost.

Nedavno sam putovao i služio živahnoj omladini na zapadu zemlje. Omladinski pastor me je pitao jesam li primijetio da kršćanske vođe objavljuju na društvenim mrežama kako slušaju ovu glazbu i idu na ove koncerte. Komentirao je: “Vrlo mi je teško govoriti tinejdžerima u omladinskoj crkvi da nije dobro slušati takvu glazbu, kada njihovi omiljeni propovjednici na Twitteru i Instagramu hvale ove glazbenike i objavljuju svoje slike s njihovih koncerata!”

Ali nije zla sva glazba koja nije kršćanska.

Mislim da je važno naznačiti da sva glazba u kojoj Krist nije centar je svjetovna. Kao što je moj prijatelj pastor Jonathan Miller objasnio: “Pjesma za sretan rođendan i pjesma za učenje abecede spadaju u svjetovnu glazbu.”

Glavni problem nije u borbi između kršćanske protiv svjetovne glazbe, već u prihvaćanju bezbožne glazbe. Ezekiel 44,23 kaže: “Neka mi narod uče razlikovati sveto od nesvetog, lučiti nečisto od čistoga.”

Bezbožno je ono što prkosi istini Božjoj. Glazba koja promovira blud (seks izvan braka), homoseksualnost, nemoralnost, korištenje psovki, požudu prema novcu i svjetovni način života je bogohulna. Poruka ove glazbe je protiv Krista; opire se svetosti Božjoj i vodstvu Duha Svetoga. Način na koji oni u službi promoviraju ove poznate ličnosti, pop pjevače i pjesme ne doprinosi izgradnji Božjega kraljevstva.

Ezekiel zapovijeda svih služiteljima da je naš posao naučiti vjerne razlici između štovanja i neštovanja Boga. Ovo je obično trenutak kada netko uzvikne: “Moramo im pokazati Božju ljubav!” I ja kažem: “Prvo pokažite ljubav Bogu!” Prije nego što mi postane bitno da pokažem pop zvijezdi “ljubav” tako što ću pohvaliti pjesmu koju možda nisu ni napisali, najbitnije je da poštujem Boga. Poštujem li Ga onim što gledam, slušam i veličam? Ne bih ih nikako mogao voljeti, što je druga zapovijed, dok ne poslušam najprije prvu zapovijed (Matej 22,37-40)! Više bih obraćao pozornosti na ljude koji nas prate na društvenim mrežama. Gledajte da ih volite dovoljno da ne promovirate ili ohrabrujete grešni način života od kojeg je Isus došao da nas spase.

Netko obično doda: “Pop zvijezdama je također potrebno služenje!” Slažem se s tim, ali ne činimo učenike od poznatih ličnosti i pop zvijezda preko društvenih mreža. Kršćanske vođe na utjecajnim mjestima mogu govoriti ovim osobama iza zatvorenih vrata, bez da potencijalno izazovu mlađe kršćane da posrću u hodu s Gospodinom. Ako je pop zvijezda ili bilo tko, zaista susreo Isusa i postao Njegov učenik, onda će se dogoditi promjena u njihovim životima i glazbi. Svatko tko je susreo Isusa se promijenio na slavu Bogu! Isus nikada nije prihvaćao grešno ponašanje. On je volio ljude i govorio im da više ne griješe.

U našem načinu života, ne smijemo izgubiti naše uvjerenje u pravednost. Ne možemo izgubiti ono što nas odvaja od bezbožnosti, a to je naša kristolikost. Želim ohrabriti crkvene vođe da budu oprezni u vezi onoga što omladinski pastori promoviraju. Budite svjesni utjecaja koji se na njih vrši. Pobrinite se da odvojite vrijeme nastaviti nadzirati svoje mlade vođe. Želim ohrabriti mlade vođe da postanu svjesni svog utjecaja. Upozoreni smo da nam je bolja smrt nego da izazovemo mlade da posrću (Matej 18,6). Želim ohrabriti mlade – bitku između tijela i Duha dobiva onaj koga najviše hranimo!

Autor: Landon Schott; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Charisma News