Kao kršćanka, često se nađem u nedoumici kada donosim modne odluke. Uvijek pitam sebe: “Pokazuje li ovaj top previše kože?”, ili “Hoće li moja odjeća zadovoljiti Boga?” Što više pitam sebe, sve se više zbunjujem, pa na kraju izaberem odjeću koja me najviše pokriva.

Međutim, odlaganje ovih pitanja nije pravi način suočavanja sa situacijom. Kao žene, imamo pravo izgledati dobro i osjećati se dobro zbog onoga što jesmo. Ali uz ovo, ne smijemo slijepo ignorirati kako Bog želi da se žene odijevaju.

Jedan od najvećih utjecaja na stil odijevanja žene danas je sama modna industrija. Svako godišnje doba ima novu kolekciju koja će ohrabriti ženu da kupi novi komad odjeće bez obzira je li im potrebna ili ne. Postoji pritisak od strane društva da se odijevamo na određen način, koji se često također može pripisati promjenljivim modnim trendovima. Hoće li naša garderoba izgledati zastarjelo ako se ne predamo? I ako popustimo, hoće li trend unaprijediti našu sliku o sebi?

Prije nego što podijeliti s vama tri savjeta kako bi se moderna kršćanka trebala odijevati, želim ukazati na jednu bitnu stvar. Kao što već možda znate, svaki je čovjek stvoren različito i postoje stvari koje ne možemo promijeniti, kao što su izgled tijela, crte lica i naše sklonosti. Iako ne možemo kontrolirati našu genetiku, možemo kontrolirati naš izgled i to je nešto što ne bi trebali uzeti zdravo za gotovo. Stoga, iskoristite ovu silu kao način da ugodite Bogu. Evo kako:

1. Usredotočite se na svoju unutarnju ljepotu

Sjećate se pitanja koja sam postavljala sebi? Pa, konačno sam se suočila s njima kada sam shvatila da se radi vanjske, a ne unutarnje ljepote. Bila sam usredotočena na ono što će drugi misliti i reći, umjesto na to kako ću se osjećati u toj haljini. Ovo sam shvatila kada sam čitala 1, Petrovu 3,4: “Nego: čovjek skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno.”

“… Blaga i smirena duha”, očito, nisam imala, jer sam toliko bila zbunjena u vezi mog svakodnevnog izgleda. Ali u trenutku kada sam ovo pročitala, znala sam odgovore na moja pitanja, a to je jednostavno pronalaženje unutarnjeg mira koji će mi dozvoliti da ne postavljam više ova pitanja. Ako način na kojim izgledam odgovara mom srcu, onda i odgovara mom Bogu.

2. Odijevajte se skromno

Koliko skromno je skromno? Koliko dio ruku i nogu bi trebao bit otkriven? Istina je kako bi kršćani mogli raspravljati o ovome iznova i iznova, ali neće biti jedan pravi odgovor na ovo pitanje. To je zato što svi imaju vlastito mišljenje o skromnosti. Ono što je za mene skromno, možda nije za vas, i tako dalje.

Dopustite mi podijeliti jednu priču s vama. Imala sam prijateljicu koja je na bogoslužje došla u dugoj haljini bez rukava. Osobno sam mislila da haljina izgleda simpatično, i nije mi ni palo na pamet da bi se neki ljudi mogli uvrijediti zbog te haljine. Sljedećeg dana, ta prijateljica me je nazvala i rekla da joj je jedan od crkvenih članova rekao da se odijeva skromnije jer je haljina bila neprikladna. Kako bi izbjegla svađu, ispričala se.

Dakle, ako se mišljenja o skromnosti vrlo razlikuju, kako možemo riješiti ovo? Prvi način je da se vratimo na prvu točku: unutarnja ljepota. Ako otkrijete malo više sebe, ali se i dalje osjećate dobro, onda je ta odjeća skromna bez obzira što će drugi reći.

1. Timoteju 2,9-10: “Isto tako žene – u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom, ne pletenicama i zlatom ili biserjem ili skupocjenim odijelom, nego – dobrim djelima, kako dolikuje ženama koje ispovijedaju bogoljubnost.”

Mnoge žene će protumačiti ovaj stih na drugačiji način, kao da bi trebale nositi otrcanu odjeću ili ne stavljati šminku ili ne nositi nakit. Ali to nije poanta stiha. Nema ničega ružnog u pletenicama ili nošenju nakita. Ono što je pogrešno je kada svoj fokus stavite na vanjski izgled umjesto na unutarnju ljepotu (dobra djela), i ugađanju Boga.

Pa ipak ću završiti ovu točku s drugom ključnom idejom, a to je ravnoteža. Svaka žena bi trebala naći ravnotežu između moderne odjeće i tradicije, posebno kada ide na mjesta kao što je crkva. Kada sumnjate, odjenite nešto za što vjerujete da je dovoljno skromno čak i za druge ljude.

3. Unaprijedite svoju vrijednost

Moja posljednja točka sumira dvije prethodne. Dopustite mi pojasniti. Kada ste sretni u vezi sebe, i osjećate se samouvjereno zbog načina na koji izgledate, to automatski unapređuje vaš viđenje vas samih. Kao što sam ranije spomenula, postoji moć kada preuzmete kontrolu u tome kako izgledate, jer imate izbor da se obučete na način koji pokazuje koliko cijenite sebe.

Moda je, kao što kažu, odraz vas i vaših osjećaja. Vi ste sam svoj umjetnik kada se radi o odijevanju te nemojte biti uplašeni izgledati onako kako se osjećate – samopouzdani, s pozitivnom slikom o sebi i sl.

Prije nego završim, ostavljam vas s ovim stihom. Nalazi se u Poslanici Kološanima 3,12 a kaže:

“Zaodjenu se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost.”

Autorica: Azalea Pena; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today