Ovako se ”kršćanska Mađarska” bori za biblijske vrijednosti

Mađarska je postala primjer za druge kršćanske države. U Mađarskoj je očuvanje kršćanskih vrijednosti vladin prioritet, a pomaganje progonjenim kršćanima moralna obaveza. 

„Mađarska je kršćanska država“, rekao je Tristan Azbej, državni tajnik za Aid of Persecuted Christians (hrv. Pomoć za progonjene kršćane). U intervjuu u Washingtonu on je govorio o tome kako se Mađarska vodi biblijskim principima što je velika rijetkost u današnjem svijetu. 

Rekao je: „Pokušavamo implementirati društvena učenja kršćanske vjere i Biblije u naše zakone, a dio toga je zaštita ljudskog dostojanstva, slobode, ali je i dio te zaštite i zaštita svetosti braka i obitelji.“ 

Njegov položaj u vladi je vrlo važan, on pomaže progonjenim kršćanima diljem svijeta kroz program „Mađarska pomaže“. 

Objasnio je da su kršćani najprogonjenija vjerska skupina u svijetu te oko 340 milijuna ljudi pati progone ili diskriminaciju zbog vjere u Krista. 

Kršćanska Mađarska

Mađarska pomaže mnogim kršćanima diljem svijeta

Mađarska je u samo 4 godine potpomogla gradnju brojnih crkvi u Libanonu. 

Azbej i njegov tim putuju do država u kojima su brojni progonjeni kršćani te im nastoje pomoći. U posljednjih nekoliko mjeseci posjetio je 7 država na 4 kontinenta. 

Rekao je: „Oni su istinski šokirani da postoji netko u svijetu tko zaista mari za njihovu vjeru.“ 

Također je na Međunarodnom summitu rekao da se nada da će više država slijediti primjer Mađarske. 

„Sada postoji grad za progonjene imenom ‘Kćer Mađarske’, a nadamo se da će u budućnosti postojati i ‘Sin SAD-a’“, rekao je. 

Nedavne odluke Mađarske našle su se na udaru Europske Unije i LGBT aktivista nakon što je u Mađarskoj donesen zakon o zaštiti djece od seksualnog sadržaja, uključujući homoseksualni sadržaj te kojim je roditeljima dano puno pravo nad seksualnim obrazovanjem njihove djece. 

VIDI OVO: Vjera u Isusa Krista preporodila Mađarsku?

Izvršna grana Europske Unije je čak pokrenula tužbu za ukidanje tog zakona jer navodno Mađarska „nije objasnila zašto bi izlaganje LGBTIQ sadržaju bilo loše za dijete ili ne bi bilo u najboljem interesu djeteta.“ 

Azbej je objasnio da je Mađarska donijela taj zakon da zaštiti cijeli svoj pravni sustav od ideologija EU koje nisu u skladu s vrijednostima Mađara. 

Mađarski ustav je usklađen s kršćanskim naukom

Mađarski je ustav tako u potpunosti u skladu s kršćanskim naukom. 

Azbej je rekao: „Našim ustavom je potvrđeno da se brak sklapa između muškarca i žene i da život treba štititi od samog začeća.“ 

Još su morali dodati da je muškarac gledan kao otac, a žena kao majka te smatraju da je „vrlo neobično“ da su to uopće morali razjašnjavati. 

Azbej je dodao da je, uz sve što čini, primio više nego što je dao. 

„Upoznao sam prave heroje vjere u progonjenim kršćanskim zajednicama te sam primio veliku snagu iz njihovih svjedočanstava, iz njihove vjere, unatoč svim prijetnjama i problemima na koje nailaze. Bilo je to pravo iskustvo vjere za mene. Možda mi zapadni kršćani ne pružamo toliku podršku progonjenoj braći i sestrama na Bliskom Istoku, nego ju oni pružaju nama. Oni imaju poruku da se držimo naše vjere i našeg identiteta u Kristu.“ 

Također, motivacija nije problem jer svi uključeni „potpuno razumiju važnost te misije.“ 

Bog blagoslovio tog divnog čovjeka i sve koji rade s njim, a ujedno i Mađarsku koja se ne boji javno reći da je ona kršćanska zemlja čiji su zakoni u skladu s Božjim zakonima.