Kršćansku djecu u Egiptu tukli učenici i učitelji, prisilili su ih da uklone nakit s križevima

Koptsku kršćansku djecu u školi u Egiptu nedavno su prisilili da uklone sav nakit s križem te su ih tukli drugi učenici i učitelji. 

Taj se događaj navodno dogodio u osnovnoj i srednjoj školi u Egiptu. 

U jednom događaju je navodno sudjelovala nastavnica koja je napala muško dijete. Nastavnica nije samo navodno sudjelovala u napadu, nego je ohrabrivala drugu djecu da sudjeluju. 

Ta je skupina navodno uzela križeve, lančiće i slično te su sve uništili. Ta šokantna djela je podržao ravnatelj škole, prenosi Faithwire.

Djeca su kasnije rekla roditeljima što se dogodilo, a vijesti o napadu su potom izašle i u medije. Nije jasno je li vlada djelovala na bilo koji način. 

Outlet Christian Solidarity Worldwide (CSW) citirao je kršćansku novinarku Nader Shokry koja je govorila o tom događaju. Prema njoj vlasti istražuju što se točno dogodilo. 

„Provodi se istraga te vlada nastoji otkriti što se dogodilo“, rekla je, „Stvari su se promijenile u usporedbi s prošlošću, takvi se događaji još znaju dogoditi, ali je sada reakcija na njih jako brza.“ 

Mervyn Thomas, predsjednik CSW-a, obratio se vlastima u Egiptu: 

„Jako nas zabrinjava činjenica je taj način vladanja potaknut od strane učitelja te zahtjeva brze mjere i kazne protiv njih. Iako pohvaljujemo nastojanja egipatske vlade proteklih nekoliko godina da poboljšaju situaciju za kršćane i da pokušaju reformirati vjersko obrazovanje i boriti se protiv ekstremizma i govora mržnje, mi pozivamo egipatske vlasti da te reforme protegnu i na neprepoznate vjerske skupine.“ 

Nezaustavljiv progon kršćana u Egiptu

Egipat je 17. na listi država u kojima je najteže biti kršćanin na svijetu

U novinama dalje piše: 

„Progon kršćana u Egiptu događa se većinom na razini zajednice. Većinom se zbiva u Gornjem Egiptu gdje su ljudi neobrazovani i siromašni te selefisti mogu slobodno djelovati i utjecati na ljude. Incidenti variraju od napastovanja kršćanki dok hodaju ulicom, do protjerivanja kršćanskih obitelji iz domova od strane rulje.“ 

Iako vlasti pozitivno govore o kršćanima jako je malo zakona koji ih štite te se tako stvara plodno tlo za nasilje. 

Kršćanima je ujedno vrlo teško pronaći javno mjesto za štovanje te često dolazi do velikih problema kada se netko odluči obratiti na kršćanstvo s Islama. 

Također, Minya područje, na kojem se dogodio napad na učenike, je na lošem glasu upravo zbog takvih događaja. 

Nastavimo se moliti za kršćane u Egiptu i drugim zemljama. Molimo se za snagu, nadu i promjenu srca među vođama i vlastima u tim državama.