krštenje vatrom 1
Foto: Pixabay

Što je „krštenje u ognju“ o kojem je govorio Ivan Krstitelj? Je li to nešto što vjernik mora doživjeti?

Ivan Krstitelj

Služba Ivana Krstitelja trebala se provesti neposredno prije nego što je Isus započeo svoje služenje na zemlji. Ivan je bio glas koji vapi u pustinji kako bi pripremio put Gospodinu, Isusu Kristu. Evanđelje po Mateju zapisuje: „A u one dane pojavi se Ivan Krstitelj, propovijedajući u Judejskoj pustinji i govoreći: Pokajte se, jer približilo se kraljevstvo nebesko! Jer ovo je onaj o kojem reče prorok Izaija govoreći: Glas vapijućega u pustinji: ‘Pripravite put Gospodu, poravnite mu staze’“ (Matej 3,1-3). To dolazi od proročanstva proroka Izaije koji je rekao: „Glas vapijućega u pustinji: Pripravite put GOSPODU, poravnite u pustari utrenik Bogu našemu“ (Izaija 40,3).

Ivan Krstitelj bio je posljednji od starozavjetnih proroka, a njegova je služba bila most između Staroga zavjeta i Novog zavjeta. Dolazak Ivana Krstitelja također je prorokovao prorok Malahija koji je napisao: „Gle, ja ću vam poslati proroka Iliju prije nego dođe dan GOSPODNJI, velik i strašan“ (Malahija 4,5). Naravno, Isus je bio Onaj kojem je Ivan pripremio put. Na pitanje je li Ivan Mesija, Ivan je jasno rekao: „Nisam ja Krist“ (Ivan 1,20).

Naprotiv, Ivan Krstitelj je poslan da pripremi put za Isusa Krista. Govoreći o Isusu, Ivan je znao: „On treba rasti, a ja se umanjivati“ (Ivan 3,30), i upravo se to dogodilo. Mnogi koji su slijedili Ivana Krstitelja počeli su slijediti Isusa, a završetak Ivanove službe označava početak Isusova zemaljskog služenja. Znamo to jer kaže: „A nakon što Ivan bijaše predan, dođe Isus u Galileju propovijedajući evanđelje o kraljevstvu Božjem i govoreći: ‘Ispunilo se vrijeme i približilo se kraljevstvo Božje! Pokajte se i vjerujte evanđelju!’“ (Marko 1,14-15). To znači da Isus nije započeo službu dok Ivan nije dovršio svoju, jer je tek nakon njegova zatvaranja Isus rekao: „Ispunilo se vrijeme.“

VIDI OVO: Čestitke za krštenje: Najljepše želje i poruke koje možete napisati

Ivanovo proročanstvo

Ivan Krstitelj je rekao mnoštvu da se moraju pokajati od svojih grijeha i krstiti se: „Ja vas, istina, krstim u vodi na pokajanje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Nisam dostojan obuću mu nositi. On će vas krstiti u Duhu Svetome i ognju“ (Matej 3,11).

Možemo li razumjeti što znači krštenje vodom, a što krštenje ognjem? Krštenje u ognju o kojem je Ivan Krstitelj govorio, a mnogi kršćani možda ne razumiju, izraz je Božjeg suda. Neki nas pitaju: „Jesi li kršten u Duhu i vatri?“ Što misle pod tim? Neki vjeruju da krštenje vatrom govori o Duhu Svetom, a Duh Sveti djeluje tako da nas osvjedoči o grijehu, da nas pročisti, da nas posveti i da nas ojača.

Svi smo imali svoj individualni „Dan Pedesetnice“ kada je Duh Sveti došao na nas. No, Ivanov govor o krštenju ognjem zapravo je ozbiljno upozorenje vjerskim vođama. Koristio je taj termin kako bi ukazao na ono što će se dogoditi onima koji se odbijaju pokajati i vjerovati. Pomoću simboličnog jezika Ivan ih upozorava da se smatraju „pljevom“ ako se ne pokaju, te da će primiti krštenje, ali ne vodom, nego vatrom! Završavajući misao iz Mateja 3,11, navodi: „Ja vas, istina, krstim u vodi na pokajanje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Nisam dostojan obuću mu nositi. On će vas krstiti u Duhu Svetome i ognju. Njemu je vijača u ruci njegovoj; i pročistit će gumno svoje i skupiti žito svoje u žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim“ (Matej 3,11-12).

Dakle, krštenje vatrom nije nešto što vjernik doživljava, već sud Božji na sve koji ne vjeruju. Ova vatra dolazi na sve koji se odbijaju pokajati i vjerovati, a to nije nešto što bi itko želio. Ivan Krstitelj i Isus govorili su o nužnosti pokajanja. Ustvari, Isus nam daje sam uvod i definiciju evanđelja kad kaže: „Ispunilo se vrijeme i približilo se kraljevstvo Božje! Pokajte se i vjerujte evanđelju!“ (Marko 1,15).

VIDI OVO: Krštenje u Duhu Svetom: što je to?

Što nije krštenje vatrom?

Čitali smo što je krštenje ognjem, a ono nije nešto dobro. Odnosi se na dolazeći ognjeni sud i spaljivanje pljeve. Stoga, kad me netko pita jesam li kršten vatrom, kažem: „Molim se da nitko ne bude i da se pokaju.“ Osoba koja me to pita ne shvaća da je to nešto što ne želimo čak ni našem najvećem neprijatelju.

Drugi tvrde kako je krštenje ognjem došlo na Dan Pedesetnice, ali to nije bio stvarni oganj i nije bilo potrebe za vijačom. Vatra na Dan Pedesetnice značila je razdijeljene ognjene jezike, a ne pravi oganj. U knjizi Djela apostolska, Luka piše: „I ukažu im se razdijeljeni jezici, kao od ognja, te siđe po jedan na svakoga od njih“ (Dj 2,3). Ovo čudo bilo je jednokratni događaj na taj poseban Dan Pedesetnice. Odnosio se na jezike koje su čudesno govorili. To nema veze s vodenim krštenjem ili vatrenim krštenjem. Ako pročitate kontekst poglavlja u kojima se spominje krštenje ognjem, Ivan uvijek govori o Božjem sudu, a ne o Duhu Svetom. Krštenje o kojem je Ivan govorio nije vodom, jer je već krstio u vodi, nego vatrom, a vjerujte mi, nitko se ne želi krstiti vatrom. To uvelike zvuči kao referenca na pakleni oganj, a ne krštenje vodom ili Duhom Svetim.

Zaključak

Bez obzira na to jesmo li savršeno razumjeli ovu temu ili ne, moramo shvatiti da nam Isus kaže da se moramo pokajati i povjerovati ili se suočiti s pravim ognjem, a to je gore nego što uopće možemo zamisliti. Ako ste se pouzdali u Krista, trebate se krstiti u vodi. Ne zato da biste bili spašeni, već zato što jeste spašeni. Nema razloga tražiti krštenje vatrom. Rekao bih da bismo trebali učiniti sve što možemo da ga izbjegnemo i tražimo od drugih da se pouzdaju u Krista ili će se suočiti s pravim krštenjem u ognju. A nema dovoljno vode u svemiru da ugasi ovu vatru… jer dolazi od Božjeg suda i to je vatra koja se nikada ne gasi (Marko 9,48)… ni vodom, ni ičime.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com