Kurkuma je najbolji lijek za vaš organizam: Njena ljekovita svojstva su čarobna!

Od njenog korijena pravi se začin jake žute boje koja duguje sastojku kurkumina.

Kurkuma je zeljasta biljka porijeklom iz Južne Azije koja pripada porodici đumbira, a njena ljekovita svojstva su čarobna.

Od njenog korijena pravi se začin jake žute boje koja duguje sastojku kurkumina.

Prepun je vitamina i minerala, te sadrži željezo i mangan, vitamin B6, kalij i dijetalna vlakna. Štiti jetru, poboljšava probavu, smanjuje nadutost te obnavlja crevnu floru. Antigljivično djelovanje može pomoći u borbi protiv Kandide.

Njene aktivne supstance imaju jedinstveno antiinflamatorno i antioksidantno svojstvo, a mnogi ističu i potencijal u prevenciji kao i dodatak terapiji za rak i HIV, dijabetes, artritis, Alzheimerovu bolest i različite alergije.

Mljevena nekuhana kurkuma ima jak, zemljani ukus, dok se u kuhanim jelima jačina gubi i daje malo gorak, biberasti podukus. Kada koristite svježe rendani začin u kuhanju, on zadržava gorkasto-ljutkastu jačinu.

Bitno je znati da je osjetljiv na svjetlo, pa ga treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom mjestu i to najviše 6 mjeseci, jer nakon toga gubi svoje sposobnosti.

U kineskoj narodnoj medicini stoljećima se koristi za meridijane slezene, jetru i želudac. Čisti i jača krv, smanjuje visok tlak, a Kinezi je smatraju i dobrom biljkom za žene jer stimulira rad maternice i uklanja menstrualne bolove.

Prirodna indijska medicina je davno prepoznala njena posebna antioksidantna svojstva, koja jačaju imunološki sustav. Liječnici je preporučuju kao čistač krvi, tonik za trbuh i problematičnu kožu. Osim toga, rješava probleme s jetrom kao što je žutica i infekcije urinarnog trakta.

NAJNOVIJE!