Kvalitetni supružnik: 7 znakova koje ne smijete propustiti

Kvalitetni supružnik je nesavršena osoba koja će pogriješiti, ali nas nikada neće napustiti. Koji su znakovi kvalitetnog supružnika kojeg ne smijete propustiti?

Odluka za koga ću se udati će biti drugi najvažniji izbor osobe s kojom ću provesti svoj život, dok je prvi izbor taj da ću slijediti Krista. S ovime na umu ključno je kvalitetno razmotriti onako kako će naš put ići. Izreke 31 dijele kako šarm može biti prijevaran i ljepota prolazna. Koji suptilni znakovi bi trebali biti primijećeni i cijenjeni?

Evo sedam pokazatelja kvalitetnog supružnika za koje ne želimo da nam promaknu!

 1. Kvalitetni supružnik je dobar slušatelj

Postoji razlika između samo slušanja i toga da uistinu čujemo. Netko tko ne samo da sluša nego prima, prihvaća i razumije svog partnera je od iznimne važnosti. Izreke 18, 13 mudro kažu: „Tko odgovara prije nego što sasluša, na ludost mu je i sramotu“. Ne samo da se tako pokazuje poštovanje prema drugoj osobi već doprinosi zajedničkom rastu u razumijevanju. Mogućnost da zaista čujemo nekoga vodi prema dobroj komunikaciji.

Komunikacija je ključ svakog dobrog odnosa. To je kamen temeljac ne samo poznavanja osobe već njegovanja i razvijanja veza jedno s drugime. Kada dođe do razmirica ključ za nadvladavanje toga nije u tome tko je u pravu već u mogućnosti zajedničkog komuniciranja do dosezanja rješenja. Gledanje komunikacije i vještine slušanja u početku osvjetljavaju budućnost.

pokazatelji kvalitetnog budućeg supružnika
Foto: Pexels

2. Netko tko je empatičan

Empatija se događa ne samo kada suosjećamo već i onda kada se stavimo u cipele druge osobe i kada razumijemo kako se oni mogu osjećati. Iako se ovo čini suptilnim i nedosljedno to može igrati vitalnu ulogu u odnosu. Želja svakog ljudskog srca nije samo da se osjeti voljeno nego i ga se razumije i odobrava. Bez mogućnosto osjećanja takvih stvari vrlo je lako da se osoba osjeti beznačajno i samo.

Empatija nije samo razumijevanje osjećaja druge osobe već i trpljenje istih u teškim vremenima. Biblija govori o tome kako bi parovi trebali nositi bremena jedni drugih, a kako bi u tome uspjeli trebaju biti ujedinjeni. Empatija dolazi do koristi baš za takve stvari. Ona nije samo pokazatelj brige već i podrške.

 3. Osoba koja je poštovana među vršnjacima

„Pokaži mi svoje prijatelje i ja ću ti pokazati tvoju budućnost“ je nešto što je postala uobičajena izreka koja u sebi sadržava puno istine. Zajedništvo kojom se netko okružuje će imati posljedice na rast te osobe. Ako je osoba poštovana od strane svojih vršnjaka to je dobar pokazatelj onoga kako ona dugoročno komunicira s drugima. Zajedništvo je pokazatelj toga kako netko može biti u interakciji s Tijelom Kristovim. Obraćanje pažnje na osobu koja ima namjeru zadržati osobe s kojima se druži je važno. Čak i ako netko ima maleni krug ljudi, kvaliteta iznad kvantitete je ono što treba vrednovati.

4. Netko tko je mudar s novcem i trošenjem

Kralj Salomon bio je najmudriji kralj koji je ikada živio. Knjiga Mudrih Izreka govori o dobrobitima i potrebnosti mudrosti kako bismo imali uspješan život. Promatranje kako se novac troši je pokazatelj onoga što je nekome važno u njegovom srcu. To ne znači da je stanarina najvažnija ako novac koji imamo trošimo na nju, već da treba biti oprezan kako novac ne bi postao idol ili kako se ne bi bespotrebno trošio. Lako možemo previdjeti na što se novac troši, no pažljivo promatranje na što se troši će kasnije dovesti do dobre žetve.

5. Osoba koja voli obitelj

Uobičajena izreka glasi: „Kako se ponaša prema svojoj majci tako će se ponašati prema svojoj supruzi“ i ona u sebi ima poprilično točnosti. Vaša obitelj je najbliža skupina ljudi s kojom ste proveli najveći dio života. Stoga ono kako se vaš potencijalni supružnik ponaša ili kako se obraća svojoj obitelji će pokazati kakvi bi mogli biti kao supružnici ili roditelji. Biti zaštitnik obitelji, biti ljubazan pomažući i pokazivajući ljubav prema obitelji ne samo da je pokazatelj dobre osobe već i nekoga tko želi živjeti život kakvog je živio Krist. Srce sluge je divna osobina kojoj treba težiti i može se vidjeti kroz to kako osoba služi onima koji su joj najbliži.

6. Kvalitetni supružnik vas motivira. On ili ona je vaš navijač i najbolji kritičar

Kvalitetni potencijalni supružnici će iz vas izvući ono najbolje. Ohrabrit će vas i dopustiti vam da u životu budete najbolja verzija sebe. To znači da ne samo da će biti vaši navijači već i najbolji kritičari. Ovdje se ne misli na oštro kritiziranje već na najbolje. To znači da vas netko drži odgovornim za potencijal koji vide u vama. Ne dopuštajući vam da samo idete linijom manjeg otpora kroz život već vas ohrabruju da budete najbolji sukladno svojim sposobnostima jer oni u vama vide dragulj. Vitalno je moći vidjeti to izvlači li potencijalni supružnik najbolje iz vas i ohrabruje li vas. Propovjednik 4 kaže: „Dvoje je bolje od jednog, jer ako jedan padne drugi će mu pomoći i podići će ga“. To znači da u stvarima u vezi kojih padamo druga osoba je ovdje da nam pomogne kako bismo ustali. Ne na osuđujući način već iz ljubavi za naše najveće dobro.

7. Osoba koja pokazuje namjeru biti kao Bog

Iznad svega tražite nekoga tko pokazuje znakove ispravnu i u pravoj mjeri strast prema Bogu. C. S. Lewis je mudro ustvrdio: „Kada naučim voljeti Boga više nego svoje najdraže na zemlji tada ću svoje najdraže na zemlji voljeti više nego što to činim sada“. Isus nas je pozvao da najviše i prvo volimo Boga i da nakon toga volimo jedni druge. Isto tako je podijelio da će se po plodovima raspoznati Njegova djeca. Lijepo je kada postoje kemija i kompatibilnost, no to ne znači ništa ako druga osoba nema duboko ukorijenjeni odnos sa samim Gospodinom.

Ovo otvara odnos prema braku gdje je Bog glava muškarca i žene i što su oni bliže Njemu to će biti bliže zajedno. Ono tko ste vi kao samac će imati utjecaja na ono kakvi ste u braku. Traženje pokazatelja kvalitetno razvijenog odnosa s Bogom je najvažnije kada razmatramo nekoga za supružnika.

Odabir potencijalnog supružnika zahtijeva veliku sposobnost razlikovanja i molitve u Gospodinu, u traženju ranjivosti, nekoga tko ima veliku hrabrost i karakter. Promatranje plodova koje oni iskazuju će prikazati njihove najveće kvalitete.

Iznad svega važno je prepoznati da smo svi mi ljudska bića s nedostacima. Trebamo jedni u drugima tražiti milost Božju. Prepoznavanje suptilnih, no važnih kvaliteta će pomoći prilikom donošenja odluke.

Autorica: Cally Logan; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: