Laneno ulje – prirodni lijek za cijeli organizam

Laneno ulje je učinkovit prirodni lijek koji gotovo da liječi cijeli organizam –  koristan je za probavu, srčane tegobe, kosu, kožu ili mršavljenje.

Lan se smatra jednom od najstarijih biljaka na svijetu. U prošlosti se uglavnom koristio za izradu tkanina, a danas je poznat kao lijek za gotovo cijeli organizam.

Lan je prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina, vlakana i mnogih nutrijenata. Sjemenke lana sadrže minerale kao što su kalcij, selen, željezo, natrij, magnezij i kalij. Također su i bogate vitaminima B, C i E.

Laneno ulje može se koristiti kao dodatak prehrani ili uzimati po jednu žlicu svaki dan

Ulje od sjemenki lana možete koristiti kao dodatak prehrani, recimo uz salate, ili uzimati po jednu žličicu svako jutro.

PROČITAJTE: 8 stvari koje vam se mogu dogoditi ako svaki dan jedete lanene sjemenke

Važno je da ga koristite samo termički neobrađeno jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Ovo ulje vrlo brzo užegne, stoga je preporučljivo da se potroši u roku od šest tjedana nakon otvaranja.

Laneno ulje regulira šećer u krvi, pomaže kod gubitka viška kilograma, djeluje preventivno na pojavu moždanog udara, regulira stanice raka dojke, jajnika i prostate. Isto tako, utječe preventivno na nastanak ateroskleroze te zaustavlja bolove u zglobovima i artritis, prenosi Klix.

Ako patite od upale mokraćnog mjehura ili problema s nastankom žućnog kamenca, laneno ulje vam može pomoći. Lan djeluje na cjelokupnu probavu i metabolizam te pojačava imunitet.

Žene koje imaju bolne menstruacije ili pate od depresije, trebale bi redovno konzumirati lan. Na kraju, kosa, koža i nokti izgledaju zdravije uz konzumiranje lanenog ulja.

Ipak, važno je napomenuti kako osobe s oštećenom crijevnom sluznicom ili peristaltikom moraju pripaziti s upotrebom lanenog ulja koje u ovim slučajevima može imati laksativan učinak.