4 mita o depresiji u koje kršćani trebaju prestati vjerovati

Slama mi se srce kad čujem mitove i laži o depresiji u koje mnogi kršćani vjeruju, i kada vidim sram koji se može osjećati oko ove teme.

Slama mi se srce kad čujem mitove i laži o depresiji u koje mnogi kršćani vjeruju, i kada vidim sram koji se može osjećati oko ove teme.

“Pravi vjernici ne pate od depresije.”

Ova netočna izjava odzvanja u mom uhu kao bučni gong, a zatim ispunjava zrak poput dima, čekajući da se razbistri. Nisam baš sigurna kako je ovaj razgovor započeo, ali jedna je stvar vodila do druge, te sam se s našim gostom i skupinom nekoliko muškaraca i žena našla usred razgovora o postojanju depresije među kršćanima. To bi bio težak razgovor za svakoga, ali za mene je bio još i teži. Zato što ovaj posjetitelj nije znao da sam upravo izašla iz strašnog dna depresije.

Kao savjetnici, bilo mi je drago da sudjelujem u ovom razgovoru. Više od deset godina radila sam sa muškarcima, ženama, djecom i tinejdžerima koji se bore s nekim oblikom, od blage do teške depresije. Iz prve ruke sam vidjela bol i paralizu koju depresija može donijeti. I također sam ju doživjela u svom vlastitom životu. Dobro poznajem živi pijesak koji može povući vaše tijelo, opteretiti vaše srce i izjesti vaš um.

VIDI OVO: 10 fizičkih znakova depresije koje mnogi ne primjećuju

Slama mi se srce kad čujem mitove i laži u koje kršćani vjeruju o depresiji, i kad vidim sram koji se može osjećati oko ove teme. Budući da sam razgovarala sa sve više ljudi vezano za ovu temu, primijetila sam da postoji nekoliko lažnih ideja koji se nastavljaju prenositi među vjernicima.

Mitovi i laži o depresiji koje vjernici prenose

Depresija je stvar vjere.

Kao što je naš gost krivo rekao, mnogi kršćani nasjedaju na ideju da “Pravi vjernici ne pate od depresije.”

Smatram da je ovo najveća laž od svih, zato što osim što to nije točno, to je proturječno cijeloj Kristovoj poruci. Kao vjernicima, nikada nam nije obećano da ćemo imati život oslobođen od boli, bolesti i borbi. Ali obećan nam je Spasitelj, Utješitelj i Prijatelj.

Kad se osvrnem na najteže trenutke u kojima sam se suočavala s depresijom, vidim Isusa tik uz mene. Sjećam se dok sam jedne noći plakala i osjećala se potpuno usamljena, upravo me tada, u tom trenutku Božja prisutnost preplavila, baš kad mi je to bilo najviše potrebno.

Depresija nema nikakve veze s nedostatkom vjere. Zapravo, za mene je to bio katalizator za još dublju vjeru. Zato što u nekim danima, u najtežim trenucima, vjera je bila jedino što sam imala.

Laži o depresiji u koje kršćani trebaju prestati vjerovati
Foto: Pixabay

Depresija se može ukloniti molitvom.

U danima i mjesecima kada je moja depresija bila najveća molila sam više, nego što sam molila u cijelom svom životu. Ali depresija nije čarobno nestala.

Vjerujem u molitvu, i vjerujem u Boga koji može sve izliječiti – ustvari, zaista vjerujem da me Njegova ruka podigla iz depresije. No, oslobođenje od depresije zahtijeva molitvu i liječenje. Bilo u obliku potpore, terapije ili lijekova, kao vjernici moramo znati “sljedeće korake” u pristupu i interakciji s ljudima koji se bore s depresijom.

VIDI OVO: 7 laži o samoubojstvu i riječi nade za kršćane koji se bore s depresijom

Bog nam je dao mudrost, i mnogo istraživanja na ovu temu, da nam pomogne razumjeti mnogostranu bolest depresije. To je za nas vrijeme da se molimo – ali također da budemo spremni.

Depresija nije fizičke naravi.

Isto kao što nikada ne bismo posramili bolesnika od raka ili dijabetesa zbog njihovih bolesnih tijela, moramo promijeniti naš pogled kako bismo depresiju promatrali kao tjelesnu borbu. Tek tada ćemo depresiju moći tretirati na odgovarajući način.

Depresija je bolest tijela koja naizmjence utječe na naše emocije, naše misli, pa čak i naš duh. Postoje mnogi uzroci depresije, i bilo da je ukorijenjena u traumi, hormonima ili stresu, gotovo uvijek utječe na naše tijelo.

Naš se pogled na depresiju mora promijeniti, tako da možemo naučiti prihvatiti i podržati one koji su u tome, umjesto da ih odguravamo od sebe.

O depresiji se ne bi trebalo razgovarati.

Premda još uvijek vidim naznake ovog mita među kršćanima, zahvalna sam što vidim da ovaj mit polako nestaje iz Crkve. Nije sramota osjećati se depresivno, i trebamo naučiti razgovarati o tome, propovijedati o tome i pjevati o tome kad je sve rečeno i učinjeno.

Sveto pismo je puno stihova o muškarcima i ženama koji su se borili s problemom depresije, a njihov odgovor je bio vikati o tome! Razgovarati o tome je uvijek prvi korak ka iscjeljenju – jer je depresija bolest koja odvlači u izolaciju. Želi nas odvući u zatvor samoće, gdje nas u slabosti može slomiti.

Kad razgovaramo o depresiji, njezin pritisak polako počinje popuštati – dopušta nam kretati se u smjeru izlječenja, potpore i iscjeljenja.

VIDI OVO: 3 molitve koje će vam pomoći u depresiji

Moja najdublja molitva je da se, kao tijelu vjernika, naši stavovi i naša srca promijene dok djelujemo na ovom važnom području. Da stvorimo okruženje u kojem ćemo prihvaćati one koji se bore sa boli, radije nego da ih odgurnemo. Da naučimo biti transparentni – no više od toga, da prihvatimo transparentnost onih oko nas.

Jer na kraju dana, naša slabost će uvijek, uvijek ukazati na Onoga koji nas može učiniti jakima. A nije li to upravo smisao kršćanstva?

Vjerujete li i vi u neke od spomenutih laži o depresiji?

Autorica: Debra K. Fileta; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Relevantmagazine.com