5 laži iz filmova na koje nasjedaju mlade žene

Moramo biti oprezni kada gledamo neki film, jer kroz njega se mogu provlačiti laži koje lako mogu utjecati na duhovni život.

Filmovi su vjerojatno jedan od najsnažnijih utjecaja na mlade umove 21. stoljeća, ako ne i najsnažniji.

Uz naslove poput 10 Rules for Sleeping Around (“10 pravila za mijenjanje partnera”), Three Night Stand (“Veza od tri noći”) i Zalomilo se, nije nikakvo iznenađenje što nam svijet tone sve dublje i dublje u samouništenje.

Laži koje se mogu provlačiti kroz film

Mlade žene mnogobrojna su ciljna publika do koje studiji žele doprijeti, a količina obmana kojima hrane djevojke u razvoju apsolutno je šokantna. Ovdje je pet najčešćih pogrešnih poruka kojima mlade djevojke postaju plijenom i protiv kojih se moraju boriti.

1. Vanjska ljepota je ono što je važno

Ljepota je nešto o čemu djevojčice uče u vrlo ranoj dobi, i to ostaje uz njih u cijeloj adolescentskoj i odrasloj dobi. Ako pogledamo bilo koju od reklama za proizvod za uljepšavanje koje se prikazuju za vrijeme TV emisija, vidimo da se ovdje nameće standard ljepote koji vrlo malobrojni mogu postići, a to utječe na mlade žene više nego što bismo željeli priznati.

Ako razmišljamo o tome na koji se način ljepota prikazuje u filmovima, brzo se sjetimo filma Vrag nosi Pradu. Već i samo ime mnogo govori. U središtu filma dvije su žene u svijetu mode koje se bore za nadmoć. Jedna predstavlja utjelovljenje ljepote, glamura, slave i bogatstva. Drugi je lik prizemljenija osoba prirodne ljepote – one koja dolazi iz srca i sjaji iznutra prema van. Iako drugi lik postaje žrtvom svijeta mode, na kraju se ipak vraća korijenima.

PROČITAJTE: Ljepota je u onome što činimo, a ne kako izgledamo: Pismo koje treba pročitati svaka kćerka!

Laž je u prvome liku; onoj koja svu svoju moć i slavu može zahvaliti vanjskom izgledu i svu svoju vrijednost i važnost vidi u tome. Izreke 31,30 govore o tome gdje se kod žene mogu pronaći prava hvala i vrijednost: “Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu.” I  Marko 8,36-37 rasvjetljava nam opasnosti kojima smo izloženi ako podlegnemo takvim lažima i iskušenjima: “Što, dakle, koristi čovjeku ako dobije cijeli svijet, a izgubi svoj život? Što li može dati čovjek kao otkupninu za svoj život?” Moramo se boriti za naše mlade djevojke i odgajati ih da drže oči usmjerene na Gospodina, a ne samo u ogledalo.

2. Nasilničko ponašanje je duhovito

U nekom trenutku mlade djevojke počele su vjerovati da su nasilničko ponašanje, tučnjave i omalovažavanje drugih djevojaka nešto što je prihvatljivo i “okej”. Od ismijavanja zbog odjeće i šminke, pa sve do svađa koje završavaju fizičkim obračunima, djevojke već desetljećima nastupaju jedne protiv drugih.

Filmski utjecaji iz kojih se moglo zaključiti da je ovakvo destruktivno ponašanje “okej” između ostalog su Kako postati popularna, Djeveruše i Opasne djevojke, koji prikazuju mlade djevojke u adolescentskoj ili odrasloj dobi kako koriste riječi, etikete, udarce i sve što je potrebno da bi njihova zla i štetna poruka doprijela do drugih djevojaka.

2. Nasilničko ponašanje je duhovito
Foto: Pixabay

U Izrekama 31,26 nalazi se jasna slika toga kako dama treba govoriti i ponašati se: “Svoja usta mudro otvara, i pobožan joj je nauk na jeziku.” U Mateju 5,43-44 dano je općenitije stajalište, o tome kako trebamo voljeti svoje neprijatelje i moliti za one koji nas progone. To je ono čemu treba učiti djevojčice koje će odrasti i postati mlade žene ovoga svijeta.

3. Dobro je imati romantične fantazije

U svijetu obuzetom ljubavlju, vezama i maštom, djevojčicama je lako početi vjerovati da će muškarac, ili ljudi općenito, moći ispuniti tu prazninu u srcu koja uistinu pripada Bogu. Djevojčice stiču uvjerenje da je zadobivanje pažnje i ljubavi “savršenog muškarca” jedino zbog čega će u ovome svijetu imati vrijednost.

Sumrak saga filmski je serijal koji prilično dobro ocrtava ovaj iskvareni mentalitet. Priča slijedi odnos između dvoje tinejdžera i njihovo uvrnuto putovanje do pronalaska ljubavi i ostanka zajedno zauvijek. Čak i ako je tako, naglasak koji je ovdje stavljen na zaljubljenost, ljubav i vezu s “najsavršenijim frajerom” toliki je da će um mlade djevojke vrlo lako potonuti u fantaziju da u životu želi samo tu vrstu pažnje.

Biblija vrlo jasno govori o tome gdje nam treba biti ljubav, srce i pažnja: na Bogu. Ponovljeni zakon 6,5 počinje opisivati tu sliku: “Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom!”, a u Kološanima 3,2 to se nastavlja: “Svraćajte misao na ono što je gore, ne na ono što je na zemlji”. Naposljetku, u 1. Korinćanima 13 nalazi se detaljan opis toga kako izgleda prava ljubav, a ne maštarija kojoj su se predale naše mlade djevojke.

4. Opijanje je nešto što vrijedi isprobati

Opijanje i tulumarenje uvijek su privlačili mnoge tinejdžere, mlade ljude i odrasle. Iako sam čin pijenja alkohola nije loš niti grešan, u situacijama gdje je zabava u središtu vrlo ga se lako može izvaditi iz konteksta i zloupotrijebiti. I to je upravo gdje opasnosti i laži počinju nagrizati moralni temelj.

Film Kaos u glavi savršen je primjer te laži koja se prikazuje tinejdžerima, ali pogotovo mladim ženama. U središtu filma je žena koju su kao dijete učili da ne vjeruje u monogamiju, što je vodi u prekomjerno opijanje, intenzivno partijanje i mnoge odnose za jednu noć s muškarcima koje u svom stvarnom odraslom životu ne poznaje. Iako glavni lik na kraju nauči važnu životnu pouku, pozitivni i “zabavni” prikazi njezine pijane prigluposti u 80 posto filma mame mnoge mlade ljude, čak i one koji na kraju vide samo najave filma.

Na popis se može dodati i film Kako biti solo, koji potiče žene da koriste svoje tijelo kao sredstvo za dobivanje besplatnih pića u barovima. Poruka je ponižavajuća, opasna i otvara jedan svijet koji je čisto destruktivan.

Efežanima 5:18 o piću kaže jednostavno: “I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se napunite Duhom!” Galaćanima 5:21 govori o tom ludom životnom stilu općenito: “…zavisti, pijanke, razuzdane gozbe i ovim slična, na koja vas unaprijed upozoravam, kako sam i prije upozorio: oni koji čine takva djela neće baštiniti kraljevstva Božjega.” To su ozbiljne stvari koje Bog ne uzima olako, a ne trebamo niti mi kad o njima učimo naše mlade djevojke.

5. Vrijedi upražnjavati seks prije braka

Dok bi ova posljednja točka mogla biti najočitija, laži koje filmovi govore o seksu stvaraju cijeli jedan svijet zbunjenosti za mlade djevojke, posebno za one koje se bore s pitanjem svog identiteta.

To se najbolje vidi iz činjenice da je film Pedeset nijansi sive, erotski kino hit, privukao toliki publicitet i toliku radoznalost žena, da je diljem svijeta zaradio 570 milijuna dolara. Osim činjenice da film na odvratan način glorificira seksualno nasilje, ova priča o muškarcu koji zavodi mladu djevicu i privlači je u svoj bolesni seksualni svijet ima, kao što pokazuju brojne studije, štetan učinak kako na mlade žene, tako i na muškarce.

PROČITAJTE: Je li u redu da kršćani imaju seks prije braka?

Biblija je vrlo jasna kada govori o tome da je seks uistinu nešto vrlo dobro i lijepo što je sam Bog stvorio za muža i ženu da bi u njemu uživali unutar granica braka. Međutim, zlo ovoga svijeta odlučilo je zloupotrijebiti ovaj dar, pa je mnogim ovakvim filmovima taj dar uništen za mnoge, ako ne i većinu tinejdžera. Seksualni nemoral nešto je na što nas Biblija upozorava u 1. Korinćanima 6,18: “Bježite od bludnosti! Svaki (drugi) grijeh koji čovjek učini izvan tijela je; a bludnik griješi protiv vlastitoga tijela.” Kološanima 3:5 isto tako kaže: “Usmrtite, dakle, ono što je u vašem tijelu zemaljsko: bludnost, nečistoću, požudu, zle želje i lakomstvo – to je idolopoklonstvo”. Naše mlade djevojke trebamo učiti važnosti seksa unutar konteksta braka i da istinska ljepota bliskosti procvjeta onda kada se čeka na taj poseban dar.

Naše mlade žene bombardirane su svim tim lažima i postaju njihovim plijenom. Bog je pun praštanja i Njegova milost pruža otkupljenje od svakoga grijeha, no mi možemo pomoći našim mladim djevojkama da se zaštite od velike količine boli i od toga da budu namamljene u svijet, ako ih poučavamo biblijskim načelima i reakcijama i štitimo od medija koji napadaju ta načela.

Autorica: Aubiranna Giselle; Prijevod/Izvor: Riječ života/Charisma News