10 lažnih verzija Isusa na koje ljudi nasjedaju

Možda ste postali ovisni o lažnom Isusu, a da niste ni svjesni.

Kad sam spoznala da ne slijedim pravog Isusa, bila sam potpuno slomljena. Ustrajni pokušaj da se Isus uklopi u moj um, odgovori kad ga zazovem i učini me pravednom bio je posao s punim radnim vremenom koji mi je krao mir. Kad sam konačno pala u ruke pravog Isusa koji je pun ljubavi, započela sam istinski odnos sa Spasiteljem svijeta – Onim koji je umro za mene.

On je sve što je obećao i još mnogo toga. Naša kultura nam predstavlja toliko mnogo verzija Isusa, dopuštajući nam da ga kreiramo na vlastitu sliku. Možda ste postali ovisni o lažnom Isusu, a da niste ni svjesni. Ako se borite da nađete mir, otvorenog uma pročitajte o tim lažnim Isusima. Razmislite o onome što je Isus rekao o sebi i provjerite vaša uvjerenja u odnosu na istine iz Biblije.

Evo 10 lažnih Isusa na koje nasjedate:

1. Zli Isus

Možda ta slika Isusa dolazi iz društvenih medija i gnjeva koje vidimo od posvećenih crkvenih sljedbenika. Možda se naši stalni informativni izvori prepiru koji je Isus bolji. Ili možda imate paklenog i gnjevnog pastora uz kojeg ste odrasli, i to je postalo vaše prvo poimanje Isusa. Zao i ljut, pun gnjeva, bijesan i razjaren u vezi toga kako će vas grijeh uništiti. No uravnotežite ovu sliku Isusa s pričom o djeci koja dolaze k Njemu, s Njegovim suosjećanjem prema Lazarovim sestrama, s prihvaćanjem žene na bunaru. Iako je Isus prozivao grijeh kad ga je vidio, nikada nije bio okrutan. Isus, Jaganjac, otišao je na klanje kako biste bili slobodni.

2. Politički Isus

Kako bi Isus glasovao? Budući da u Njegovo doba nije bilo desničara ni ljevičara, ne znamo. Ono što znamo jest da je ljubio. Strana za koju se zauzeo bila je strana onih u potrebi. Danas smo svi u potrebi na ovaj ili onaj način, i svi ga trebamo. Kao oni koji vjerujete u Isusa Krista, On je u vašem timu. On je za vas. On je za vaše otkupljenje. On je za vaše posvećenje. Umro je za vas dok ste još griješili. Desni ili lijevi, krivi ili pravi, On je za vas. On je strpljiv s nama dok učimo, rastemo i razumijemo frustracije s kojima se suočavamo. On kroči s nama kroz doline i uživa u našoj novootkrivenoj mudrosti i rastu.

3. Isus kao genije u boci

Vaša želja nije nužno Njegova zapovijed. Često smo tajnoviti kad čvrsto stisnemo ruke i pozovemo Isusa da odgovori na svaki naš zahtjev… a ništa se ne događa. Prevareni smo onime što vjerujemo da je neodgovorena molitva, dopuštajući našoj vjeri da raste ili se umanjuje na osnovu onog što opažamo. Ako ste roditelj, vjerojatno želite dobar odnos s djetetom. Ali ako vas dijete traži 10 dolara, a vi kažete „ne“, znači li to da će prestati vjerovati u vas i da je vaš odnos uništen? Naravno da ne. Na isti način, morate uzeti u obzir ono što tražite od Isusa. Koja su vaša očekivanja? I hoćete li i dalje vjerovati u Njega čak i kad nije po vašem?

4. „Pokazat ću ja tebi“ Isus

Zamislite kako bi odnos s vašim djetetom izgledao da su neki od uvjeta sljedeći: Srest ćeš me svakog jutra u 5:00, nije me briga ako nisi ništa spavao. Sad mi reci što želiš. Možda ti hoću, a možda i neću ovo dati. Ako ti je posve nemoguće nositi se s tim, mogu ti iščašiti gležanj ili ti dati tumor na mozgu kako bi te nešto podučio. Smiješno? Naravno. Ali koliko nas vjeruje u ovoga Isusa koji se temelji na našim djelima i kazni? Umro je dok smo još bili grešnici. Došao je iscijeliti slomljena srca, a ne slomiti naša srca i duše kako bi nas držao ispravne.

5. „Izgledaš kao da možeš podnijeti“ Isus

„Bog vam neće dati više nego što možete podnijeti.“ Izgledam li kao da se mogu nositi s rakom? Ili bankrotom ili prirodnom katastrofom ili smrću djeteta? Izgledam li kao da bih mogla podnijeti samo svrbež osipa? Biblija uči da ne možemo podnijeti ništa bez Krista. Pored nošenja s bolešću, nemirom ili tragedijom, On nam obećava da će biti s nama u vrijeme potrebe. U našoj slabosti, On se pokazuje snažnim.

6. „Ne mogu brinuti manje“ Isus

Ponekad se osjećamo kao da se nigdje ne možemo naći. Zazivamo, a odgovora nema. Ovaj Isus nije suosjećajan Krist koji je položio svoj život za nas. Ipak, u vrijeme nevolje, teško je shvatiti zašto ne odgovara. Pokazao mi je da je u redu ako ga pitam. Moja najdraža molitva u ovo doba godine? „Gospodine, pomozi mojoj nevjeri.“ Odnos s Isusom je putovanje. Ima uspona i padova. On može podnijeti vrućinu – dokazao je to na križu. U redu je pitati zašto. Uvijek se pojavi svaki put. Pitajte, tražite, kucajte. On će odgovoriti.

7. Crkveni Isus

„Zakon je svet i dobar, ali ne čini mene svetom i dobrom“, kaže autorica Tricia Gunn. Bez obzira koliko je dobra crkva i njezin nauk Božje Riječi, to nas ne čini svetima. Pavao nas podsjeća da ne zanemarujemo zajedništvo (Hebrejima 10,25). Da, držite se jedni drugih, držite se odgovornima i ohrabrujte jedni druge. No, ako se crkvena klupa potrese, pogodite što se ne bi trebalo potresti? Vi i Isus. Vaš odnos s Isusom je odvojen i ne ovisi o crkvi. Bez obzira kakvi se neočekivani izazovi događaju u crkvi, vi i Isus i dalje trebate biti na čvrstom tlu. Crkva je sastavljena od nesavršenih ljudi, dok je Isus savršen i svet.

8. „Igram po pravilima“ Isus

Ovo je Isus za kojeg sam godinama bila čvrsto vezana. Slušala sam sva pravila. Čak sam načinila listu i koristila koordinirane markere u boji kako bih označila svoja postignuća, vjerujući da me čine vrijednom. Ljubljeni, spasenje je križ plus ništa. Lopov na križu je zatražen samo da vjeruje. Zaista nije mogao ništa drugo. Nije mogao prisustvovati službi, pamtiti stihove, pjevati u zboru, odnijeti obrok susjedu ili volontirati. Bio je pravedan jer je rekao „da“ Isusu. Nije bilo drugog zahtjeva za ispuniti. Ne postoji ništa savršenije što bi djelo križa učinilo savršenim. Vaše „da“ Isusu računa se kao pravednost. Odbacite pravila religioznosti i uživajte u osvježenju odnosa.

9. Zbunjujući Isus

Prije nekoliko godina otišla sam pastoru i postavila nekoliko pitanja o Propovijedi na Gori. Pastor se nasmijao i rekao: „Da, naše nije da razumijemo. Naše je samo da slušamo. Isus je bio zbunjujući čovjek.“ Živjela sam s tom težinom na svom srcu. Prošlo je još dvije godine kada sam čula propovijed drugog pastora i bilo mi je otkriveno da Isus nije zbunjujući. Isus je ispunio Zakon i oslobodio nas od teškog tereta osude. Isus je umro da me oslobodi. Nema ništa zbunjujuće u vezi toga. Hodamo bez osude držeći se milosti.

10. „Ako/Tada“ Isus

Ovo je najneugodniji i obmanjujući Isus. Ako učinim to i to, tada će Krist učiniti ono što očekujem. Ali Isusom se ne može manipulirati, a naša djela ga ne tjeraju da djeluje. Naša dobra djela ga ne tjeraju da nas više ljubi. I što je najvažnije, ništa nas ne može odvojiti od Isusove ljubavi. Uvjerenje da „ako učinim ili ne učinim nešto, onda Isus hoće ili neće djelovati“ jest Isus kolosalnih djela. Ovaj nas Isus drži u ropstvu zauzetosti i težnje koja nas drži odvojene od dobre naravi Isusa koji jednostavno voli. Savršeno nas voli da bismo bili zajedno u vječnosti. To je sve. Jednostavni Isus.

Je li vas imalo trznulo i potaklo u vašem duhu? Tako da kažete: „Oh, to je Isus kojemu služim?“ Znam da kad sam upoznala i zavoljela pravog Isusa, vidjela sam kako su dijelovi lažnih Isusa popadali, a sve je više zasjala Njegova prirodna i dobra narav. Hoćete li moliti ovu molitvu sa mnom? Isuse, rekao/la sam ti „da“. Želim samo tebe. Pravog tebe. Cijelog tebe. Obećao si da ću te naći ako tražim. Pomozi mi da tražim istinu i držim oči čvrsto fiksirane na istinskoga tebe. Amen.

Autorica: Jami Amerine; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com