Žena po imenu Lidija samo se jednom spominje u Bibliji i to u Djelima apostolskim, 16, 11-15: 

„Otplovismo iz Troade i zaputismo se ravno u Samotraku pa sutradan u Neapol, a odande u naseobinu Filipe – grad prvog dijela Makedonije. U tom se gradu zadržasmo nekoliko dana. U dan subotnji iziđosmo izvan gradskih vrata k rijeci, gdje smo mislili da će biti bogomolja. Sjedosmo i stadosmo govoriti okupljenim ženama. Slušala je tako i neka bogobojazna žena imenom Lidija, prodavačica grimiza iz grada Tijatire. Gospodin joj otvori srce, te ona prihvati što je Pavao govorio. Pošto se pak krsti ona i njezin dom, zamoli: “Ako smatrate da sam vjerna Gospodinu, uđite u moj dom i ostanite u njemu.” I prisili nas“.

Iz ovih stihova saznajemo nekoliko stvari o Lidiji. Bila je iz Tijatire, no živjela je u Filipima. Moguće je da je živjela ondje zbog svog posla. Lidija je bila prodavačica tkanine, ”prodavačica grimiza”, a njezin rodni grad Tijatira bio je poznat po trgovini tkaninom. 

Lidija je bila vjerna Bogu

Lidija je opisana kao vjerna Bogu. Na dan kada je čula učenja Pavla, Timoteja, Luke i Sile, kod rijeke je držala običaje šabata s drugim ženama.

VIDI OVO: 4 snažne žene i heroine iz Biblije

Činjenica da su se žene okupile kod rijeke umjesto u sinagogi, može ukazivati na to da da u Filipima nije bilo dovoljno židovskih muškaraca kako bi otvorili sinagogu ondje. 

Nakon što je čula učenja apostola, Lidija je povjerovala da je Isus Mesija i bila je krštena. Nakon što je bila krštena, iskazala je gostoljubivost misionarima u svome domu.

Lidija je bila prva obraćenica u Europi

Njezino obraćenje bilo je prvo obraćenje koje se dogodilo u Europi. Kasnije u Bibliji, knjiga Otkrivenja spominje crkvu u Tijatiri. (Otkrivenje 2, 18) Nema zapisa o tome da su Pavao ili bilo koji drugi apostol išli u Tijatiru, što ukazuje na mogućnost da je Lidija proširila evanđelje Isusa Krista u svoj rodni grad. No, u ovo ne možemo biti sigurni. 

Pavao nije namjeravao putovati tako daleko na zapad, no Gospodin je promijenio njegove planove. Zahvaljujući njegovoj promjeni smjera putovanja, Lidija je bila spašena. (Djela apostolska 16, 6-10) Lidija je voljela Boga, a njezino je srce bilo spremno primiti Radosnu vijest o Isusu. (Ivan 6, 44)

Iako ne znamo potpuni utjecaj njezinog spasenja, znamo da je Lidiju privukao Duh Sveti, zbog čega je primila spasenje, nakon čega je odmah počela služiti drugima svojim darom gostoprimstva. 

Izvor: Compellingtruth.org