Božićno čudo: Liječnici uspješno razdvojili sijamske blizance, operacija je trajala 18 sati

Nekad sijamski blizanci razdvojeni nakon operacije koja je trajala 18 sati. Slučajevi poput njihovih, poznati kao ishiopagus blizanci, izuzetno su rijetki i javljaju se kod svakih 200.000 beba.

“Liječnici se često suočavaju s izazovima složenih slučajeva, ali ovo je prvi slučaj u zemlji sa sijamskim blizancima rođenim u donjem dijelu zdjelice. Njihovo razdvajanje je uspjeh i čudo, ali odražava i rad tima. Ono što nema cijene je osmijeh roditelja i sreća što možemo zagrliti razdvojenu djecu”, rekao je dr. Luis Apaza s dječje neonatalne kirurgije u El Salvadoru.

U operaciji je sudjelovalo više od 40 medicinskih stručnjaka, uključujući dječje kirurge, radiologe, anesteziologe, urologe, medicinske sestre i mnoge druge.

VIDI OVO: Doktori su razdvojili sijamske blizanke kada su imale 6 mjeseci: Ovako izgledaju 10 godina nakon operacije

Prvi dio operacije sastojao se od razdvajanja blizanaca. Liječnici su morali obratiti posebnu pozornost na živce kako dječaci ne bi izgubili pokretljivost nogu.

Glavni izazov bilo je razdvajanje mokraćnog i probavnog trakta. Kukovi koje su bebe dijelili su također razdvojeni. U završnom dijelu operacije posla imali su rekonstruktivni kirurzi.

“To je božićno čudo. Protekli Božić provela sam u bolnici, nakon carskog reza, odvojena od beba. Sada ćemo svi biti zajedno”, kaže Xiomara Morales, majka blizanaca.

Liječnici također kažu da blizance čeka dodatna operacija, ali tek kad odrastu.