Bila sam u komi i čula obitelj i svećenika, govorili su ‘zbogom’

Liječnici su je odlučili staviti u induciranu komu u kojoj je bila tjedan dana, dok se tijelo borilo da preživi.

– Ležala sam prestravljena, pokušavala im dati do znanja da sam tu, ali nisam mogla – kaže Naomi

Irkinja Naomi Bailie (33) je oboljela od meningitisa koji je brzo uznapredovao, pa su je liječnici odlučili staviti u induciranu komu.

No ona se u tom stanju probudila, nije se mogla micati ni govoriti, ali je čula sve što se događalo. A ne samo da je čula svoje roditelje, supruga i liječnike, odjednom je čula i kako svećenik govori o bolesničkom pomazanju.

– Pokušavala sam ih dozvati, ali nisam mogla – ispričala je Naomi za The Sun, dodajući da je bila uvjerena da umire. To se stanje inače naziva i ‘sindrom zaključanosti’, kad je osoba svjesna svega što se događa, ali nije u stanju normalno komunicirati i čini joj se da je potpuno paralizirana.

Foto: Facebook

– Jednu sam večer legla s jakom glavoboljom, a kako godinama imam migrene mislila sam da je još jedan napad – priča Naomi.

U kući su bili i njen suprug Gerard (44) i jednogodišnja kćerkica Nidah, a ona je, kad joj je ujutro i vrat bio ukočen, shvatila da ipak nije riječ o običnoj migreni. Zadnje čega se sjeća je da je pozvala muža da se s posla vrati kući. Pronašao ju je onesviještenu, na kuhinjskom podu.

Na putu prema bolnici se Naomi probudila, ali nije prepoznavala ni kćer ni supruga, bila je potpuno dezorijentirana, pa je čak u autu pokušala skinuti odjeću. Liječnici su odmah, i prije dijagnoze, dali lijekove za meningitis. Nakon tog su je, kako priča, odveli na hitnu operaciju mozga, da se ukloni višak tekućine iz lubanje koji je stvarao pritisak.

– Ispalo je da mi je jaki meningitis uzrokovao curenje tekućine iz kralježnice, stanje koje se zove i ‘curenje cerebralno spinalne tekućine’ – priča Naomi, kojoj su nakon toga u bolnici Royal Victoria Hospital u Belfastu dijagnosticirali pneumokokni meningitis.

Liječnici su je odlučili staviti u induciranu komu u kojoj je bila tjedan dana, dok se tijelo borilo da preživi.

– Jedan sam dan tako ležala i kao da mi se mozak probudio, ali tijelo nije – priča Naomi koja je nakon toga čula kako svećenik čita o bolesničkom pomazanju, dok su roditelji, suprug i braća sjedili pokraj nje i opraštali se.

– Ležala sam prestravljena, pokušavala im dati do znanja da sam tu, ali nisam mogla – kaže Naomi kojoj su kasnije ispričali da su liječnici njenoj obitelji rekli da se pripreme na najgore, zbog teškog stanja u kojem je bila. Tek nakon tjedan dana borbe, Naomi se dovoljno oporavila da vidi svoju kćer Nidah.

Foto: Facebook

– Nisam još mogla govoriti, ali su muž i kći bili pored mene – kaže Naomi i dodaje da je to bilo baš na Božić 2016., njihov prvi Božić utroje. Danas još, zbog posljedica, Naomi mora zapisivati svoje obveze da ih ne bi zaboravila, pa se uglavnom oslanja na mamu i muža koji je podsjećaju što mora obaviti.

Još se, kaže, sjeća vjenčanja i dana kad se Nidah rodila, no punu godinu nije ostajala sama s njom, da se napad ne bi ponovio. Najteže joj je bilo, priča, gledati druge kako s njom rade sve što je ona htjela sama.

Naglašava i kako je važno da se cijepe oni koji misle da bi mogli oboljeti od meningitisa, što posebno važi za mlade ljude, novopečene studente koji žive u domovima, gdje svakodnevno upoznaju mnoštvo novih ljudi. Kaže da joj je meningitis uzeo mnogo, i da joj je zato još važnije upozoriti druge da zatraže pomoć ako osjete simptome poput ‘jakog mamurluka’.

Što je ‘sindrom zaključanosti’ u tijelu

Sindrom koji se javlja kad je osoba svjesna i prisebna, ali ne može komunicirati i čini joj se da je paralizirana. Ponekad ljudi mogu pomicati očima ili treptati, a do ovog sindroma dolazi kad su donji dio mozga i moždano deblo oštećeni, a gornji dio radi kako treba.

  • događa se kao posljedica trovanja s nekim zmijskim otrovima
  • kao posljedica moždanog udara koji pogađa moždano deblo
  • kao posljedica Multiple Skleroze (MS)
  • zbog lezija na moždanom deblu

Da bi komunicirao s takvim pacijentima, švedski je tim znanstvenika izumio oblik čitanja baziran na sustavu koji mjeri nivo kisika u krvi i aktivnosti u mozgu. Tako razmišljajući o odgovoru ‘Da’ ili ‘Ne’, pacijent preko računala može pomaknuti strelicom koja će pokazati na odgovor o kojem razmišlja.

Izvor: 24sata