Hoće li ljeto uništiti koronavirus?

Gdje god su temperature bile niže, broj slučajeva Covida-19 počeo se brzo povećavati.

Istraživanje znanstvenika s američkog MIT-ja (Massachusetts Institute of Technology) potvrđuje da bi toplo i vlažno vrijeme moglo dovesti do usporavanja širenja koronavirusa.

Radi se o drugom istraživanju koje potvrđuje ovu tezu, nakon što su i kineski znanstvenici objavili da više temperature i vlaga ne pogoduju širenju Covida-19.

Qasim Bukhari i Yusuf Jameel s MIT-ja analizirali su slučajeve koronavirusa diljem svijeta i zaključili da se većina slučajeva zaraze do 22. ožujka dogodila u regijama s temperaturama između tri i 17 Celzijevih stupnjeva te vlažnošću od 4 do 9 grama vodene pare po kubičnom metru.

U zemljama u kojima je prosječna temperatura iznad 18 Celzijevih stupnjeva i u kojima je vlažnost veća od 9 g/m3 ukupan broj zabilježenih slučajeva čini svega 6 posto od ukupnog broja slučajeva u svijetu.

VIDI OVO: Koronavirus nije pobjegao iz laboratorija: Otkriveno je kako je nastao

“Ovo ukazuje na to da je širenje Covida-19 vjerojatno manje učinkovito u toplijim i vlažnijim područjima”, napominju znanstvenici.

Važnu ulogu ima vlaga u zraku

“Gdje god su temperature bile niže, broj slučajeva Covida-19 počeo se brzo povećavati. To posebno vidite u Europi”, izjavio je za New York Times Qasim Bukhari.

Napominju kako je posebno važna uloga vlage u zraku. Azijske zemlje koje se suočavaju s monsunima mogle bi posebno uočiti usporavanje širenja Covida-19 jer je apsolutna vlaga tada iznad 10 grama po kubnom metru”, napominju Qasim Bukhari i Yusuf Jameel.

VIDI  OVO: Kada će završiti pandemija koronavirusa? Evo što predviđaju stručnjaci

Ipak, znanstvenici napominju da toplije i vlažno vrijeme neće eliminirati koronavirus, već će samo pomoći u usporavanju širenja, prenosi Index.

“Nerazumno je reći u ovom trenutku da će virus nestati kada stigne ljeto”, kazao je dr. William Schaffner sa Sveučilišta u Tennesseeju.

IZVOR:Index.hr

NAJNOVIJE!