Ljubav ili opsesija: Kako prepoznati razliku?

Je li to ljubav ili opsesija? Često se u današnjem svijetu opsesija drugom osobom zamjenjuje s pravom ljubavlju. Kako prepoznati razliku?

U kulturi u kojoj ljubav često definiraju romantični filmovi, objave na društvenim mrežama i plitki sadržaji, teško je otkriti što je prava ljubav.

Često je ono što se definira kao ljubav zapravo samo opsesija. Opsjednutost drugom osobom, opsjednutost izgledom stvari ili opsjednutost odnosom promatranim kroz ”ružičaste naočale.” Osjećaj može biti toliko moćan da ga možemo zamijeniti s ljubavlju.

Bog je ljubav. Kako bismo mogli pravilno razumjeli što znači istinski voljeti nekoga, moramo najprije naučiti voljeti Njega. 

Natrag na osnove: Eden 

U cijeloj ljudskoj povijesti postojao je samo jedan brak koji je određeno vrijeme bio savršen; brak između Adama i Eve prije pada u Edenskom vrtu.

Svijet je tada još uvijek bio bez grijeha, a tijekom vremena prije nego što je grijeh ušao u svijet njihova je ljubav bila čista, kao i njihov brak. Pogled na njihovu priču prije pada može nam dati uvid u ono što zaista jest bila ljubav, a ne požuda i ne opsesija.

Postanak opisuje događaj kada je Bog na Adama bacio dubok san. Nakon što se Adam probudio, Bog je pred njega doslovno predstavio ženu njegovih snova. Njegova je reakcija tako iskreno autentična uz uzdahe: “Napokon.” Adam je bio jedini čovjek na licu planete, ali kad je vidio svoju ženu pred sobom, odmah je spoznao njezinu ulogu na Zemlji. 

Možda je zbog proučavanja životinja ili je to možda bio unutarnji mir koji je preplavio njegova osjetila toliko snažno da je Adam doslovno izrazio olakšanje kada je dobio svoju družicu.

Nije bio opsjednut njom, nije ju gledao na požudan način niti ju je počeo štovati. Volio ju je bez srama kako učimo i postao je jedno s njom.

Ono što možemo izvući iz ovog razdoblja savršenstva u braku je autentičnost. Ovdje se ne radi o idoliziranju značajne druge osobe, nego o ljubavi bez granica.

Adam je volio svoju ženu jer je znao da ju je Bog učinio savršenom takvom kakva je bila. Nije je želio promijeniti niti je želio dopustiti da njegov odnos s Bogom postane sporedan. 

Jasno je da je Bog bio Adamovo sve prije Eve. No ipak Bog je osjetio usamljenost u Adamu. Kada je Bog dao Adamu ženu, to Adama nije navelo da napusti Boga. Zajedno su Adam i Eva voljeli Boga kao sve svoje.

Grijeh se događa kasnije, ali grijeh je bio nepoštivanje Božje zapovijedi i ne vjerovanje Bogu; grijeh nije bio ignoriranje ili udaljavanje od Boga. 

Opsesija će zaokupiti misli, namjere i pozornost udaljiti od Boga, ali ljubav uključuje slavljenje Boga zbog svega onoga što druga osoba jest. Adam je slavio Boga zbog onoga kako je Bog stvorio Evu, nije slavio Evu kao svog boga.

Na isti način, slavimo li i mi Boga više nego što volimo našu značajnu drugu osobu ili smo toliko usredotočeni na njih da smo Boga stavili po strani? Zamolite Boga da vam pomogne otkriti što vas počeci u Edenu mogu naučiti o vašoj vezi.

Što je ljubav?

On je postao stih koji se najviše koristi na svadbama, ali i riječi koje izražava nisu ništa manje istinite kada pročitamo kako Biblija definira ljubav.

1. Korinćanima 13, 4-8 kaže to ovako: „Ljubav je strpljiva, ljubav je ljubazna. Ne zavidi, ne hvali se, nije ponosna. Ne obeščašćuje druge, ne traži za sebe, spora je na ljutnju, ne bilježi nepravde. Ljubav se ne raduje zlu, već se raduje istini. Uvijek štiti, uvijek vjeruje, uvijek se nada, uvijek ustraje.“

Kad se razlomi na dijelove i pažljivo ispita, a ne samo letimično preleti, u ovim se stihovima nazire Božje srce. 

Ljubav stavlja nekoga drugoga ispred nas, baš kao što je to učinio Bog kada je poslao svoga Sina, Isusa, da umre na križu za nas. Ljubav ne požuruje i ne forsira drugu osobu, ne traži sebično i ambiciozno za sebe, jer je ljubaznost od vitalnog značaja.

Ljubomora, zavist, ponos i osobni interes ne mogu naći dom u ljubavi. Ponižavanje nekoga, mnoštvo neuspjeha i bijes ne mogu uspjeti. Ljubav je suprotnost opsesiji jer opsesija želi kontrolirati. Opsesija iskazuje dobrodošlicu ljubomori, egoizmu i ponosu.

Ako niste sigurni gdje biste mogli pasti u kategoriju ljubavi ili opsjednutosti s drugom osobom, stavite svoje ime ili njihovo ime na mjesto “ljubav” u ovom stihu.

Pozovite Duha Svetoga neka vam pomogne u traženju istine i u napredovanju u omogućavanju istinskoj ljubavi da ustraje. 

Što je opsesija?

Opsesija je utemeljena u samozadovoljstvu. Obožavanje prema drugoj osobi ovisi o tome kakva je ta osoba u očima promatrača.

Djeluje gotovo poput pijavice koja isisava život domaćinu, ali samo ako domaćin ima ono za čime pijavica žudi.

Opsesija je vrlo rijetko namjerna, ali to je nešto što se mora prepoznati i staviti u ispravan kontekst. Ona široko otvara vrata drugim grijesima koji odnose čine jednostranima, otrovnima, zbog čega oni propadaju. 

Često se može zamijeniti s ljubavlju, ali ako ljubav uistinu stavlja nekoga drugoga na prvo mjesto i promatra ga kroz definiciju same ljubavi koja je Bog, samo tada ono što imate može položiti ispit ljubavi. Volite li kroz, pored i u Božjom perspektivom ili pronalazite naklonost prema drugome na temelju svojih definicija o njima, kako oni funkcioniraju i vaše perspektive o njima?

Ovo nije za osudu, već za otkrivanje jasnoće onoga što odnos uistinu jest. 

Voljeti kroz Boga ili kroz tijelo 

Dietrich Bonhoeffer istraživao je različite oblike ljubavi kroz svoju knjigu ”Život zajedno”. U tekstu objašnjava kako se može voljeti drugoga po Duhu ili po ljudskom tijelu.

Zvuči crno-bijelo s potencijalom za puno sivog prostora, ali u pravu je. Bonhoeffer objašnjava: „Ljudska ljubav usmjerena je na drugu osobu zbog osobe, duhovna ljubav osobu voli zbog Krista. Stoga ljudska ljubav traži izravan kontakt s drugom osobom; voli ga ne kao slobodnu osobu već kao onu koju veže za sebe. Želi dobiti, zarobiti svim sredstvima; koristi silu. Želi biti neodoljiva, vladati.”

Ovo se povezuje s idejom istinske ljubavi nasuprot opsesiji. Kad nekoga volimo kako treba, volimo ga kroz vezu s Kristom. Leća kroz koju te osobe opažamo i način na koji ih volimo mora dopirati iz samoga Krista.

Na ovaj način u naše ljubavne odnose pozivamo Duha Svetoga, kako bismo ih mogli voljeti i voljeti u potpunosti. Tada osobe vidimo onako kako ih vidi Krist, a možda ćemo vidjeti kako se odnos mijenja tako da je u prvom redu u skladu s Božjom voljom i namjerom.

Kad postanemo opsesivni kroz ljudski filter stvari, tada druge osobe stavljamo u položaj s kojeg ih želimo kontrolirati ili vladati njima. Ako budu postupali kako mi želimo, naša će naklonost prema njima rasti. Ako se ne pokore ili ne postupe na način na koji bismo se nadali, naše nade i naklonosti će se raspršiti, a ljutnja će plamtjeti do točke vrenja. 

Opsesija je sebični oblik strasti, onaj koji ovisi o tome kako netko nešto čini djeluje ili živi. Ovdje često požuda uđe u vezu, jer ona postaje plodno tlo za želje tijela, koje će pomutiti prosudbu i zamagliti percepciju prema drugoj osobi, što znači da te osobe nećemo gledati očima kojima ih gleda Bog. 

Unos od strane svijeta 

Lako je postati žrtvom svjetovnih načina, posebno načina na koji svijet percipira ljubav.

Natjecanja tko je na Valentinovo dobio najveću kutiju čokolade ili cvijeća pretvara zapravo pokazivanje dobrote prema dragoj osobi u konzumerizam i usporedbe. Promatranje odnosa drugih kroz društvene mreže stvara lažne perspektive nedostižnih savršenstava.

Čak i filmovi i emisije koji su najavljeni masama na visoko mjesto stavljaju izgled, slavu ili ”tržišnu vrijednost” i to prikazuju kao ljubav. To ne znači da trebamo okarakterizirati svaki medij kao loš, ali trebamo biti svjesni da svijet predstavlja ljubav kao nešto što uvijek izgleda savršeno.

Opsesija se često spaja s krivotvorenim izgledom. Ne dopustite da svjetski standardi definiraju što je stvarno, a što sirovo i istinito. Vaša veza ne treba izgledati poput bajke, ne zahtijeva stotine oznaka ”sviđa mi se” na Instagramu. Kvalitetu vašeg odnosa ne određuje potvrda ili nedostatak iste od strane društva.

Ono što je najvažnije ostaje između vas, Boga i vašeg partnera.

Kako popraviti stvari?

Shvatiti da u vašem odnosu postoji daleko više naznaka opsesije nego ljubavi, nešto je što je vrlo teško progutati. Potrebno je prepoznati brvno u vlastitom oku, jer samo tada može doći do istinskog iscjeljenja.

Dođite iskreno pred Gospodina. On već zna i njegovo je srce biti Jehova Rapha, Bog koji iscjeljuje. Zamolite Ga neka vam pomogne i neka vas vodi u istini i razumijevanju kako izgleda popravljati, mijenjati izgled i uspostavljati odgovarajuću ravnotežu.

Molite Ga neka vam pomogne da naučite kako ispravno voljeti. Zamolite Ga neka otvori vaše srce kako bi se i vas mogli voljeti na zdrav i ispravan način. Ispravna ljubav dvoje ljudi zahtijeva najprije ljubav prema Bogu. 

Kao što je CS Lewis mudro izjavio: „Da bih te volio onako kako bih trebao, moram se klanjati Bogu kao Stvoritelju. Kad naučim voljeti Boga bolje od svojih najmilijih na zemlji, voljet ću najdražu od zemlje bolje nego sada. Dok god naučim voljeti svoje najmilije na račun Boga i umjesto Boga, ići ću prema stanju u kojem uopće neću voljeti svoje najdraže. Kad su prve stvari na prvom mjestu, druge se stvari ne potiskuju, već povećavaju.”

Ima nade; Bog može sve dovesti u odgovarajuću ravnotežu na svoj način. 

Tanka je granica između ljubavi i opsesije. Često to dvoje znamo pomiješati. Kad smo iskreni prema sebi, prema Bogu i prema osobi prema kojoj osjećamo određene osjećaje, to nas vodi u slobodu. Sloboda da vidimo stvari kakve jesu i kakve mogu biti u ispravnom sjedinjenju s Bogom.

Ovu su slobodu dijelili Adam i Eva tako što se u svom braku nisu sramili jedno pred drugima i pred Bogom prije pada. Gospodinova je volja da vam pomogne kako biste i sami to mogli iskusiti.  

Autorica: Cally Logan; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!