Evo zašto ne biste trebali bacati ljuske od crvenog luka: Mogu učiniti čuda za vaše zdravlje!

Iako ljuske luka nisu jestive, one su vrlo korisne ako znate njihova djelotvorna svojstva. 

Poznato je da su ljuske crvenog luka izuzetno korisne za zdravlje. Da, ljuske koje ljuštite i bacate u kantu za smeće, mogu učiniti čuda za vašu kožu i zdravlje.

Mada ljuske luka nisu jestive, one su vrlo korisne ako znate njihova djelotvorna svojstva. Evo što sve mogu:

1. Crveni luk je izuzetno ukusno povrće

Crveni luk se koristi skoro u svim kuhinjama svijeta. Zapravo, on je jedno od najrasprostranjenijih povrća na svijetu. Može se jesti na razne načine – sirov i svjež, pržen, pečen… Međutim, skoro svi nakon čišćenja luka bace njegovu koru.

2. Bacanje kore je najveća greška koju možete napraviti

Istraživanja su pokazala da su ljuske crvenog luka bogate antioksidantima koji mogu poboljšati opće zdravlje, a također sadrže i mnogo dijetalnih vlakana i flavonoida koji su odlični za kožu. Ovi sastojci su koncentriraniji u ljuski nego u samom povrću.

3. Zbog čega je sve dobro koristiti ljuske crvenog luka:

Ljuska crvenog luka također sadrži kvercetin, divan i vrlo moćan pigment. On sprječava zapušavanje krvnih žila i smanjuje hipertenziju. Također ima antibakterijska, antikancerogena i antigljivična svojstva. Sadrži i flavonoide, moćne antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale.

Ljuske luka će poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od:

  • pretilosti
  • raka debelog crijeva
  • dijabetesa tipa 2
  • kardiovaskularnih bolesti
  • Gastrointestinalnih problema

4. Evo za što još možete koristiti ljuske crvenog luka

Neki ljudi preporučuju mješavinu ljuski kao sredstvo za pranje koje smiruje svrab od nekih kožnih bolesti. Isto tako, voda u kojoj su kuhane ljuske od luka može se koristiti kao sredstvo za ljepotu. Ako želite meku i glatku kosu, naprskajte ovaj rastvor na tek opranu kosu i pustite da se osuši na zraku.

5. Od ljuski luka možete napraviti i čaj

Oljuštite luk i ljuske stavite u teglu. Preko njih sipajte vrelu vodu i ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite i pijte čaj svaku večer prije spavanja – to je najbolje vrijeme za konzumaciju jer je kvercetin blagi sedativ koji će vam pomoći da zaspete.

6. Osim čaja, možete napraviti i juhu

Budući da ljuske nisu jestive, izvadite ih prije nego što poslužite juhu, a u njoj će ostati sve korisne materije.

7. Koristi kvercetina i biljnih vlakana

Kvercetin, koji je glavni sastojak ljuske crnog luka, jeste moćan antioksidant koji se bori protiv slobodnih radikala, koji su jedan od glavnih razloga nastanka raka.

Ljuska luka sadrži i veliku količinu biljnih vlakana. Prema nekim istraživanjima, ljuske crvenog luka se mogu korisiti kao dodatak bilo kojoj dijeti, jer sadrže velike količine nerastvorljivih vlakana. Nerastvorljiva vlakna su korisna za normalne i peristaltičke pokrete debelog crijeva. Ona pomažu i u uklanjanju toksina iz crijeva, a također imaju sposobnost i da balansiraju razinu pH vrijednosti.