Loš prijatelj
Foto: Pexels

Loš prijatelj će vam možda na početku biti zanimljiv, no znakovi koje ćete kasnije uočiti vam se sigurno neće svidjeti. 

Poštedite se nevolje odabirući prave prijatelje. Mudre izreke 27,12 nam daju savjet: “Pametan čovjek opazi zlo i skrije se, a glupaci idu bezbrižno i trpe kaznu.” Trebamo biti oprezni da vidimo je li neki prijatelj opasan za nas kako bismo se na vrijeme spasili od povreda i nepotrebnih nevolja, piše Christian Today.

Kako biste lakše prepoznali loše prijatelje, obratite pozornost na ove znakove:

1) Tračaju

Ako vaš prijatelj uživa u tračanju, velika šansa je da ste i vi meta njegovog tračanja. Ako mogu širiti tajne drugih ljudi, zašto mislite da neće i vaše?

Mudre izreke 20,19 kažu: Tko okolo kleveće, otkriva tajne: zato se ne miješaj s onim komu su usne uvijek otvorene.”

Mogu izgledati kao brižljivi i osjećajni ljudi, no u trenutku kada dobiju određenu informaciju od vas, pojavljujete se na njihovoj ”listi za tračanje”.

Psalam 41,5-6 kaže: Zavapih: »Jahve, smiluj mi se, iscijeli mi dušu jer tebi sagriješih!« Neprijatelji zlo govore o meni: »Kad će umrijeti i kad će mu nestati imena?«”

Čuvajte se ljudi koji vole tračati.

2) Uzimaju više nego što daju

Ako imate prijatelje koje samo traže usluge i korist od vas, znate o čemu govorimo. Neki se sprijatelje s vama zbog koristi koje imaju, ne zato što su iskreni.

Izreke 19,4 kažu: Bogatstvo pribavlja mnoge prijatelje, a siromaha i njegov prijatelj ostavlja.” Dobro razmislite o ovome.

Čak je i Isus imao takvog prijatelja, Judu Iškariotskog. Iako mu je Krist iskazao milost i vjerovao mu, svejedno ga je izdao zbog koristi: za trideset bijednih srebrnjaka (vidi Matej 26,14-16).

3) Napuste vas u potrebi

Imate li prijatelje koji su uz vas dok se zabavljate, ali ne i u nevolji? To je jasan znak lažnog prijateljstva. Pravi prijatelj vas voli cijelo vrijeme – ne samo kada možete činiti dobro za njih.

Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje.” (Mudre izreke 17,17)