NaslovnicaŽivotKakav je pravi prijatelj?

Kakav je pravi prijatelj?

Nedavno je moja mama imala manji kirurški zahvat. Uzdala sam se u Boga, uzdala sam se u liječnika. Radilo se o rutinskoj operaciji, uspavat će je, obavit će zahvat, zašiti ranu, probuditi je, sljedeći dan može ići kući. Toga jutra sve je krenulo u redu. Puna vjere, stavila sam je u Božje ruke. Ali kako je vrijeme odmicalo, po glavi su mi se počele motati misli koje su me uplašile. Osjetila sam da me polako hvata očaj i na kraju više nisam mogla suzdržati suze.

Ništa drugo nisam mogla osim pisati dobrom prijatelju, da sam u nevolji te da ne mogu podnijeti nesigurnost čekanja. Istoga mi je trenutka odgovorio, napisavši mi dugačku ohrabrujuću poruku.

Operacija je bila uspješna. Osjetila sam olakšanje, ali nastavila sam razgovor s prijateljem. Razgovarali smo o tome kako sam mogla klonuti uz jaku vjeru koju sam osjećala da imam. Prestali smo razmjenjivati poruke tek kad se uvjerio da je u mojoj duši opet sve na svom mjestu.

Nakon nekoliko dana situacija se promijenila. Sada je on nazvao mene jer je prolazio razdoblje prepuno stresa i borbi i bilo mu je potrebno „duhovno zrcalo“ da sagleda svoju situaciju i nađe izlaz iz nje. Sada sam ja bila ta koja ga je mogla ojačati. U samo nekoliko dana oboje smo doživjeli koliki duhovni oslonac, snaga, nenadoknadivo blago može biti pravo prijateljstvo.

Zašto je prijateljstvo posebna veza?

Kada govorimo o bliskoj vezi, obično mislimo na odnos između muškarca i žene. I psihologija i terapeuti obraćaju veliku pozornost na ovo područje. S druge strane, zanimljivo je da prijateljstvo – kao mogućnost za poseban odnos – na seminarima i u stručnoj literaturi ne dobiva baš istaknuto mjesto. Prijateljstvo stavljamo u kategoriju „samo po sebi se podrazumijeva“. Ali ako dobro pogledamo, možemo uočiti da mnogi, možda čak i mi, oskudijevamo što se prijatelja tiče. Nedavno sam prisustvovala predavanju terapeuta za obiteljska pitanja koji je i sam u nekoliko navrata spomenuo kako je važno imati krug prijatelja s kojima možemo razgovarati o važnim pitanjima.

VIDI OVO: Što je pravo prijateljstvo prema Bibliji?

Prijateljstvo je posebna veza. Ne radi se samo o tome da se u ovoj vezi dobri poznanici sastaju na razgovor. Naravno, budući da se dobro poznaju, puno razgovaraju. Ovaj odnos nije jednak ni bratskom odnosu iako nalazimo neke zajedničke elemente. Nije ni ljubavna veza, ni onda kad nastane među suprotnim spolovima. Prijateljska veza je jedinstvena u svojoj vrsti. Antički svijet je također priznao njegovu jedinstvenost: u starogrčkom jeziku između pet riječi koje izražavaju ljubav jedna se odnosi na prijateljsku ljubav (filia). Isus Krist je svoje učenike nazvao prijateljima. Iako im je bio učitelj, vođa, ipak je bio snažno vezan za njih. Dao im je do znanja da svoje sljedbenike ne smatra slugama, već prijateljima. (Iv 15,15)

Nakon što smo utvrdili da je prijateljstvo jedna vrsta odnosa koji se temelji na ljubavi, daljnje istraživanje prirode prijateljstva bit će teži posao, budući da su i pojedinačne prijateljske veze različite. Moje prijateljstvo s jednom osobom počiva na drugačijem temelju nego s drugom osobom. U tome igraju ulogu naši zajednički interesi i osobine koje mogu biti različite ili se podudarati.

Vrijednost i mjera

Prijateljstvo nam grije dušu, pozlaćuje nam svakodnevnicu. Čuva nas od otuđenosti, drži zrcalo pred našom dušom, slama samoću, pomaže u rješavanju problema. Kroz prijateljstvo možemo dobiti partnera za tenis ili šah – i još bismo mogli nabrajati. Koliko dugo će trajati i koliko će duboko biti, za to ne postoje pravila. U ovome leži ljepota odnosa, ali također i bol.

VIDI OVO: 5 najčešćih pogrešaka u prijateljstvu koje trebamo izbjegavati

Naš prijatelj najčešće nije naš bračni partner. Prisutan je u našem životu dok nas vežu zajednički interesi, iste aktivnosti i dok nas fizička udaljenost ne odvaja na duže vremensko razdoblje. Da, s prijateljima nismo jedna obitelj. Ja sam se već više puta selila, u zemlji i u inozemstvu sam provodila na određenim mjestima kraće ili duže vrijeme. Kuda god sam se kretala, upoznavala sam nove ljude, od kojih su mi neki postali prijatelji. Za mene su jako dragocjena ova prijateljstva iako ima i onih s kojima se godinama nisam vidjela. Iako Internet pomaže u održavanju veza, virtualna komunikacija ne može zamijeniti osobni susret i prisne razgovore.

Danas je cijeli svijet jedno „globalno selo“ čije prednosti svakako trebamo iskoristiti, ali ne smijemo zaboraviti da nam samo nekolicina ljudi mogu biti najbliži prijatelji. Može ih biti od tri do pet, a možda ekstrovertna osoba može imati više prijatelja. Obiteljske obveze, radno mjesto, ograničena energija kojom raspolažemo i dvadeset četverosatni dan nam ne dopušta da njegujemo veći broj prijateljskih odnosa od ovoga. Trebamo naučiti, ne iz srca, već iz svakodnevnice, otpustiti one koji su se udaljili od nas zbog fizičke udaljenosti ili iz emocionalnih razloga.

Otpuštanje je uvijek teško, donosi bol, kad se završi prijateljski odnos koji se temeljio na ljubavi. Nakon raskida, prekida komunikacije, slijedi jedna vrsta „razdoblja žalosti“, ovisno o tome koliko smo bili bliski s tom osobom. Mnogi od nas, i ja sama, iskusili smo da se s pravim prijateljima ne prekida duhovna povezanost: nakon nekoliko godina znamo nastaviti komunikaciju kao da smo jučer prekinuli. To su lijepi i blagoslovljeni trenutci.

Pravi prijatelj 1
Foto: Pixabay

Kakav je pravi prijatelj?

Jedini dobar, iskren prijatelj je Isus. Ako bismo mi njega ostavili, on nikada ne bi ostavio nas. U njega se nikad nećemo razočarati. S njim je život prava avantura. Naša komunikacija s njim nije neka monotona molitva, nego se sastoji od snažnog sadržajnog razgovora. Kad je Isus sjeo večerati sa Zakejom (Lk 19,1-10), izjavio je da je došao tražiti i spasiti izgubljene. Na ovom nam je temelju on najjači oslonac.

Kad među ljudima tražimo iskrenog prijatelja, svima nam je osnovna želja da to bude osoba koja će biti uz nas u dobru i u zlu, koja će nam i iza leđa držati stranu te će se iskreno radovati s nama kad nam se nešto lijepo dogodi.

VIDI OVO: Po ovome možete prepoznati pravog prijatelja

Na pitanje koga smatramo iskrenim prijateljem, odgovaramo na temelju naših raznih potreba. Osjećamo prazninu u duši, nešto nam nedostaje i znamo kakva bi vrsta prijatelja mogla to ispuniti. Ove nam misli pokazuju da smo skloni za pravog prijatelja smatrati onu osobu koja odgovara našim očekivanjima. Nemojmo uljepšavati stvari. Skoro svi mi na sebičan način tražimo prijatelje. Zašto? Jer pravog prijatelja opisujemo kao osobu koja je za nas, zbog nas, radi nas.

Međutim, pravi prijatelj je osoba koja nas ponekad bolje poznaje od nas samih. Može vidjeti da ćemo zbog stvari koje nas danas raduju sutra možda plakati, i zato se ne može uvijek radovati s nama. Ponekad osjećamo da nas je udarila u leđa, ali to ne čini jer je dvolična, nego nam želi graditi karakter. Kad nam se čini da u dobru i zlu nije s nama, to je možda zato jer smo je mi našim riječima ili djelima udaljili od sebe.

Preporučila bih da mijenjamo stav! Umjesto da tražimo iskrene prijatelje, svakog ohrabrujem da u odnosima prvo mi budimo iskreni prijatelji!

Jednom je Isus na sličan način preokrenuo pitanje. Kad je učitelj zakona pitao Isusa tko mu je bližnji, Isus mu je ispričao priču o dobrom Samaritancu. (Lk 10,25-37) Učitelj zakona dobio je sljedeći odgovor: neka on bude bližnji drugom čovjeku, koji će pomoći onom drugom!

Znači, ako želimo imati iskreno prijateljstvo s nekom osobom, i želimo da to prijateljstvo opstane, prvo mi trebamo s ljubavlju i iskrenošću graditi tu drugu osobu, da bi poslije i ona s povjerenjem prihvatila svoj dio u odnosu.

Što činiti ako su nas povrijedili?

Trebamo prihvatiti da ne možemo biti savršeni prijatelji jedni drugima. Ni mi njima, ni oni nama, jer smo previše pogrešivi. Nitko ne može u potpunosti zadovoljiti očekivanja druge osobe. Iako su nam jako potrebni, i mi smo njima! Ponekad želimo dobro drugoj osobi, a ipak krene naopako. Ili se ispostavi da je naš prijatelj nešto izdao o nama i ne želi priznati da je to bilo pogrešno. Ponekad se razočaramo u nas same, ponekad će nas „izdaja“ prijatelja slomiti. Shvaćamo da je i najiskreniji prijatelj samo čovjek.

VIDI OVO: 6 vrsta kršćanskih prijatelja koja ne trebate biti

Kada se razočaramo u nekoga, na razne načine reagiramo. Što nije preporučljivo činiti?

Prvo: zamrznuti osjećaje i postati ravnodušni prema prijatelju. Čuvati u sebi uvrijeđenost koja će polako postati gorčina, a zatim mržnja.

Drugo: ne baviti se dovoljno našim bolom. Trpimo bol da bismo održali privid prijateljstva. Znači, prijateljstvo nam je važnije od osobe s kojom smo povezani u prijateljstvu i time lažemo i sebe i druge.

Na kraju: najgore činimo onda kada se, znajući situaciju, pretvaramo da smo prijatelji, s namjerom da se u određenom trenutku osvetimo osobi koja nas je povrijedila.

Što je onda ispravna reakcija kad nas povrijede?

Oprost. Uz oproštenje trebamo i razgovarati o konfliktu i srediti naš odnos. Nakon ovog iskustva ili ćemo i dalje graditi prijateljstvo ili se držati podalje i naučiti koliko iz našeg života možemo podijeliti s drugom osobom.

Prijatelj je kao jaki stup. Možeš računati na njega u teškim trenutcima. Ali njegov čvrsti karakter ne znači da je nepokretan kao stari grčki stup. Njegova posebnost je u tome da je vitalni dio naše pulsirajuće svakodnevnice. Popodnevna zajednička kava, dugački telefonski razgovori, šetnja, izleti, suze, smijeh, zajedničke fotografije i doživljaji s njim isto su tako raznoliki kao što je i sam život raznolik. A prijatelj se u svemu ovome tu i tamo pojavljuje. Nije uvijek s nama jer i on živi svoj život, ali je dostupan, dopunjuje ono što želimo reći ili ono što želimo zatajiti. Kao riznica, posjeduje puno dobrih kvaliteta. Da bi ovo blago dospjelo na površinu, i mi sami se trebamo žrtvovati. Na kraju će se vidjeti je li naše prijateljstvo čvrsto kao dijamant ili kao ugljen: grije kratko vrijeme, zatim postaje pepeo. Trebamo li ga otpustiti ili će nas i nadalje obogaćivati?

VIDI OVO: 6 tipova prijatelja koje svaki kršćanin ima (i 1 koji vam je zaista potreban)

Jedno je sigurno: s Isusom Kristom, jedinim pravim prijateljem, možemo naći ovaj prijateljski odnos koji se temelji na ljubavi, za čim smo čeznuli. S njim ćemo cijeloga života imati duboko, sadržajno prijateljstvo, ispunjeno avanturama.

Autorica: Adrienn Szabo; Izvori br. 37

PROČITAJTE JOŠ: