3 loše navike koje će ubiti vaš duhovni rast

Koje tri loše navike mogu ubiti vaš duhovni rast kao kršćanina i spriječiti vašu vjeru? Kojih stvari se vi možete sjetiti?

Loša narav

Jedan čovjek je rekao da je izgubio živce sa svojom ženom i da je rekao nešto zbog čega je požalio. U stvari, on ih nije izgubio – našao je. Ali ih je možda trebao izgubiti.

Ljutnja skoro uvijek ukazuje na neki problem s ponosom kada izgubimo narav. Pravedno ogorčenje nije ono o čemu govorim, jer kad vidimo da se dijete zlostavlja, djeca abortiraju, kada se događaju pobune i pljačke, ljutnja je prirodni osjećaj.

Ono što mislim pod “gubljenjem živaca” je kad netko uskoči ispred nas u prometu ili u redu i mi odjednom oslobodimo srednji prst ili bogohulne riječi iz naših usta. Stvar je u tome da nikad ne možete povratiti izgovorene riječi. Potrebno je deset puta više vremena da se počisti šteta uzrokovana jednim jedinim izljevom bijesa.

Jakov je napisao da “srdžba čovjekova ne čini pravde Božje. Zato odložite svaku prljavštinu i preostalu zloću” (Jakov 1,20-21). Loša narav može uništiti vaš duhovni rast jer uvijek pokušavate popraviti štetu ispričavajući se iznova i iznova, a to zaista uništava vaše kršćansko svjedočanstvo i ubija vaš duhovni rast.

Propuštanje dolazaka u crkvu

Poznavao sam par koji je imao problema s dolaskom u crkvu. Njihovo prisustvo je bilo vrlo rijetko. Ne bi bili prisutni dvije od pet nedjelja, onda su to postali tri od četiri nedjelje. Vremenom su skroz prestali dolaziti u Crkvu.

Čovjek je počeo piti i navukao se na pornografiju. Njegova žena je bila na rubu da ga ostavi, a tada me je kontaktirao zbog savjetovanja. Ono što su on i njegova žena činili je propuštanje “svojih sastanaka, kako je u nekih običaj” (Heb 10,25) i propuštanje zajedničkog ohrabrenja u crkvi (Heb 10,26).

Pošto nisu bili unutar Tijela Kristovog, propustili su štovati Boga i radost koja dolazi iz toga. Propustili su zajedništvo svetih, kao i hranu Riječi Božje na redovnoj razini. Doslovno su izgladnjeli na smrt zbog nedostatka Kruha Života. Ovo je zaista spriječilo njihov duhovni rast, zbog čega su se zamalo razveli.

Odsustvo molitve i čitanja Biblije

Jedan od mojih starijih profesora na fakultetu je rekao da je molitva puls duhovne temperature vjernika. Ako se puls u molitvi usporava ili smanjuje, onda postoji duhovno nazadovanje, i zajedništvo između njih i Boga je narušeno. Pridodajte tome i manjak redovnog čitanja Biblije i dobili ste recept za ubijanje duhovnog rasta. Savjetovao sam mnoge ljude koji su imali problema u vjeri.

Počeli su sumnjati u svoje spasenje, a onda su i prestali čitati Bibliju. To je samokopirajući proces. Mole se manje; čitaju manje. Što se manje mole i čitaju, više se navikavaju da ne čine ni jedno ni drugo. Čitanje Biblije će umanjiti vaš sumnje. Ne – čitanje Biblije će uvećati vaš sumnje. Ista stvar vrijedi i za molitvu.

Zaključak

Izmjerite povremeno svoju duhovnu temperaturu i zapitajte sebe: Upravlja li moja narav mnome, ili ja upravljam svojom naravi? Propuštam li sastanke i bogoslužje sa svetima? Onda je također moguće podbaciti i u drugim stvarima. Nestaje li moj molitveni život i čitanje Biblije? Ako je tako, onda je to slučaj i s mojim duhovnim rastom. Ovo su tri loše navike koje će zasigurno ubiti vaš duhovni rast.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Faithinthenews.com

PROČITAJTE JOŠ: