Mađarska Ustavom zaštitila brak kao zajednicu muškarca i žene

Mađarska je Ustavom zaštitila brak kao zajednicu muškarca i žene, a u braku su roditelji majka koja je žena te otac koji je muškarac.

Mađarski parlament je na prijedlog Vlade Viktora Orbana prihvatio amandman kojim je Ustav zemlje promijenjen te sada izravno štiti muški i ženski spol te kao temelj obitelji definira brak i odnos između roditelja i djece, gdje su roditelji majka, koja je žena te otac koji je muškarac.

Mađarska štiti instituciju braka

Parlament je izglasovao amandman kojim se u Ustav unosi: “Mađarska štiti instituciju braka kao povezanost muškarca i žene i obitelji kao osnovu za opstanak nacije. Temelj obitelji je brak te odnos roditelja i djeteta. Majka je žena, otac je muškarac.”

Amandmanom se u Ustav unosi i iduća rečenica: “Svako dijete ima pravo na takvu zaštitu i njegu koja je potrebna za njegov fizički, mentalni i moralni razvoj. Mađarska štiti pravo djece na samoidentifikaciju prema spolu te pruža odgoj u skladu s vrijednostima utemeljenim na ustavnom identitetu Mađarske i kršćanskoj kulturi”, prenosi portal About Hungary.

VIDI OVO: Vjera u Isusa Krista preporodila Mađarsku?

U obrazloženju zakona istaknuto je da “Temeljni zakon Mađarske živući okvir koji izražava volju nacije, formu u kojoj želimo živjeti. Međutim, “moderni” skup ideja koje sve tradicionalne vrijednosti, uključujući dva spola čine relativnim, postaje sve veća briga.

“Istospolni brak” je protuzakonit u Mađarskoj

Stalna prijetnja prirodnim zakonitostima, formi i sadržaju ljudskih zajednica, konceptima koji proizlaze iz poretka Stvaranja koji se s njima usklađuju i osiguravaju opstanak zajednica te, u nekim slučajevima, pokušaj njihovog formuliranja sa sadržajem suprotnom izvorniku, stvara sumnju mogu li se interesi, prava i dobrobit budućih generacija zaštititi u skladu s vrijednostima Temeljnog zakona. Stoga zakonodavac mora jasno iznijeti osnovna jamstva za zaštitu djece i prava budućih generacija”.

Inače, takozvani “istospolni brak” je protuzakonit u Mađarskoj, a posvojenje je dosad bilo moguće ako je jedan partner samostalno podnio zahtjev za posvojenje. No, ministrica pravosuđa Judit Varga, koja je ove amandmane za promjenom ustava uputila u parlament, kazala je: “Glavno pravilo je da samo bračni parovi mogu posvojiti dijete, a to su muškarac i žena koji su u braku”, piše Narod.hr.