NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeMajka (35) doživjela dva srčana udara i završila u komi, sada ima...

Majka (35) doživjela dva srčana udara i završila u komi, sada ima važno upozorenje za druge

Majka savjetuje druge da slušaju svoje tijelo nakon što je zbog dva srčana udara koje je doživjela završila u komi.

U dobi od 35 godina, Amy Cavaliere nije zamišljala da će se morati brinuti o ozbiljnim zdravstvenim problemima. Jednog jutra, Amy je imala osjećaj da nešto nije u redu. Ali ona je simptome svela na napadaj panike unatoč tome što ga nikada prije nije doživjela. I baš kao i većina majki, Amy je slegnula ramenima i dala prioritet tome da svoje troje djece odvede u školu.

No, nije stigla tako daleko. Ubrzo je počela hiperventilirati i izgledati bezbojno, pa je njezin suprug nazvao hitnu. Kad su stigli, odmah su joj dali epinefrin za borbu protiv prvog srčanog udara. U početku se činilo da je to uspjelo. Zatim je po drugi put doživjela srčani zastoj i nije reagirala.

Amy Cavaliere je preživjela 2 srčana udara

Oživljavali su je 45 minuta, a djelatnici hitne pomoći upotrijebili defibrilator više od 10 puta kako bi povratili normalne otkucaje srca. Dok je bila u medicinski induciranoj komi, zdravstveni djelatnici su izvršili testove koji su otkrili spontanu disekciju koronarne arterije kod ove inače zdrave, mlade žene.

VIDI OVO: Srčani udar u 30-im i 40-im: Ako mislite da ste mladi za infarkt, ovo trebate znati

Spontana disekcija koronarne arterije daje malo ili nimalo znakova upozorenja prije nego što se jedna od tri stijenke koronarne arterije u srcu blokira protok krvi, što na kraju uzrokuje srčani udar. Iako je ovo specifično stanje prilično rijetko, Amy poziva žene da slušaju svoja tijela i zalažu se za svoje zdravlje.

Amy Cavaliere provela je devet dana u medicinski induciranoj komi dok su liječnici pratili zdravlje njezina mozga radi uspješnog oporavka. Utvrdili su da joj je mozak dobro, ali je dobila dvostruku upalu pluća koja je rezultirala kolapsom pluća. Amy je rekla: “To me zamalo ubilo.”

Svojom pričom želi upozoriti druge žene

Budući da se istraživanje srčanog udara izvorno usredotočilo na muške pacijente, simptomi koje doživljavaju žene mogu biti suptilniji ili netipični za dobro poznate znakove. Žene mogu imati simptome kao što su bol u prsima i rukama, ali istraživanja također ukazuju na simptome poput vrtoglavice i ekstremnog umora kod žena.

Budući da je preživjela srčani udar, Amy Cavaliere koristi svoj blagoslov života kako bi podigla svijest o srčanim bolestima među ženama. Amy je rekla: “Mnogo žena i mama danas je toliko rastrojeno i zauzeto životom, poslom, djecom i obitelji da ne obraćamo pozornost na to kroz što naša tijela prolaze.”

VIDI OVO: Kako izgleda srčani udar? Mnogi ga ne znaju prepoznati

Iako je Amy u početku odbijala liječničku pomoć, suprug koji je nazvao hitnu joj je na kraju spasio život.

Neka Bog blagoslovi Amy i njezinu obitelj u svemu kroz što su prošli. Korištenje svog iskustva kako bi educirala druge i spriječila ih da imaju slične probleme, uistinu je čini anđelom na Zemlji!