Mogu li mala djeca biti ispunjena Duhom Svetim?

Mnogi roditelji se pitaju jesu li njihova mala djeca već upoznala Boga, odnosno drugim riječima, „imaju li u sebi Duha Božjega“. Ova dva izraza znače isto, budući da svi vjernici u sebi imaju Duha Svetoga (Ef 1,13). No, dječje razumijevanje svijeta oko njih, uključujući duhovna pitanja, vrlo je ograničeno. Dakle, može li malo dijete zapravo imati Duha Božjega? Da bismo odgovorili na to pitanje, pogledajmo kratko kako Duh Sveti djeluje u spašavanju ljudi.

U Bibliji, Isus je rekao čovjeku po imenu Nikodem kako osoba postaje nanovo rođena. No, nije rekao Nikodemu četiri jednostavna koraka kako da se nanovo rodi. Umjesto toga, objašnjava to ovako:

„Vjetar puše gdje hoće i čuješ mu šum, ali ne znaš odakle dolazi ni kamo ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha“ (Ivan 3,8).

Isusov odgovor zvuči prilično misteriozno, jer „kako“ i „kada“ Duh Sveti uzrokuje da se osoba „nanovo rodi“ jest nešto tajanstveno. Nitko zapravo ne zna kako, kada i zašto Duh Sveti mijenja čovjekovo srce na način da se pokaje i vjeruje Evanđelju.

Nanovorođenje ili „obnova“

Ono što znamo jest da nas Duh Sveti treba nanovo roditi (što se ponekad naziva „obnova“) prije nego što shvatimo istinu Evanđelja i priznamo Krista. Biblija kaže: „I nas, koji bijasmo mrtvi u prijestupima, oživi s Kristom (milošću ste spašeni!)“ (Efežanima 2,5). Mrtvi ljudi ne mogu učiniti ništa. Oni koji su duhovno mrtvi ne mogu se odlučiti za Krista i ne mogu se pokajati i vjerovati – osim ako ih Bog ne oživi. Tek kad ih Bog odabere i oživi, mogu se odlučiti za Boga. Biblija kaže da kad Bog odluči nekoga spasiti, on nadgleda cijeli proces spasenja od početka do kraja:

„Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni liku Sina njegova te da on bude prvorođenac među mnogom braćom. A koje predodredi, te i pozva; i koje pozva, te i opravda; a koje opravda, te i proslavi“ (Rimljanima 8,29-30).

Ivan Krstitelj

Obično nakon djela Duha Svetoga koji uzrokuje da se osoba nanovo rodi (ili obnovi) slijedi njihovo pokajanje i vjera u Krista. U slučaju malog djeteta, iz Biblije znamo da je moguće da Duh Sveti prebiva čak i u nerođenom djetetu, kao u slučaju Ivana Krstitelja:

„I Duhom Svetim napunit će se još od utrobe majke svoje“ (Luka 1,15).

Dakle, iako je Duh prebivao u Ivanu od rođenja, Biblija ne ukazuje da je imao ikakve mentalne sposobnosti drugačije od bilo kojeg drugog djeteta. To znači da je Ivan vjerojatno stjecao razumijevanje velike Božje istine kako je odrastao, te da mu je vjera postepeno rasla u tom procesu.

Budući da Biblija kaže da je bio ispunjen Duhom od majčine utrobe, znamo da je upoznavao Boga odrastajući. No, kad ne bismo imali taj biblijski stih, vjerojatno bismo teško donijeli takav zaključak dok god ne bi sazreo.

Mnogo godina

Ako uzmemo u obzir kako Duh Sveti općenito spašava ljude, kao i primjer Ivana Krstitelja, možemo zaključiti da malo dijete može imati Duha Svetoga u sebi. Međutim, budući da su djeca nezrela, i psihički i duhovno, obično je potrebno mnogo godina prije nego što dođe do određene vanjske manifestacije i unutarnje obnove (nanovorođenja).

Svi kršćanski roditelji se nadaju da njihova djeca upoznaju Boga od najranije dobi. Iz Pisma znamo da je to moguće. No, kroz iskustvo moramo biti vrlo oprezni kad govorimo o tome je li dijete ispunjeno Duhom Svetim, te time spašeno.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.