Bezbroj puta smo do sada čuli kako su masti štetne za zdravlje, jer začepljuju arterije, povećavaju rizik od bolesti srca, uzrokuju pretilost … Ali, britanski kardiolog dr Asim Malhotra tvrdi upravo suprotno. I daleko od toga da je jedini!

Naime, nova istraživanja pokazuju da je neprijatelj broj jedan vašeg tijela – šećer. Osim toga, dr. Malhotra tvrdi da su punomasni proizvodi dobri za zdravlje i da postoje brojni dokazi koji pokazuju kako masti ne samo što ne dovode do srčanih problema, nego prehrana koja uključuje punomasne mliječne proizvode štiti od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Dr. Malhotra ohrabruje svoje pacijente da jedu masti, ali da izbjegavaju “light” proizvode.

“Savjetujem im da jedu punomasne proizvode i namirnice koje sadrže zasićene masti. Kada im još napomenem da se drže podalje od svega što navodno snižava kolesterol, gledaju me otvorenih usta”, kaže kardiolog.

Pojasnio je i da svi proizvodi koji navodno snižavaju kolesterol povećavaju rizik od srčanih bolesti i dodaje da masti nisu (glavni) krivac za pretilost.

“Izbjegavao sam punomasne proizvode, trenirao, ali sam ipak imao salo na trbuhu. Tada sam počeo istraživati ​​utjecaj masti na zdravlje”, kaže doktor.

Dr. Malhotra tvrdi da je najveća opasnost za zdravlje šećer, a sa njime se slaže i profesor pedijatar dr. Robert Lustig. I on je proučavao utjecaj masti i šećera na pretilost kod djece te zaključio da bi proizvodi koji sadrže šećer morali imaju istaknuta upozorenja, kao što to imaju cigarete ili neka alkoholna pića.

Sve je više stručnjaka koji smatraju da glavni krivac za prekomjernu težinu i čitav niz povezanih bolesti nisu masti, nego šećer.

“Ne debljate se od masti, baš kao što ne postajete zeleni od povrća koje jedete”, ističe kardiolog, a doktor Gary Tobs upozorava da debljina nema veze s brojem kalorija, nego s onim što jedemo.

U prilog tome govori i činjenica da se oko 23 posto stanovništva u Švedskoj pridržava režima prehrane koji podrazumijeva punomasne proizvode i što manje ugljikohidrata.

Švedski stručnjak dr. Andreas Enfeldt, koji je osmislio program prehrane s manje ugljikohidrata a više masti, ističe da mnogi misle da je njegov režim prehrane “tempirana bomba”, ali dok je svugdje u svijetu sve više pretilih, činjenica je da se broj ljudi s prekomjernom težinom u Švedskoj postupno smanjuje.

Istraživanja Švedskog zdravstvenog vijeća pokazala su da je upravo ovakav način prehrane najbolji, ne samo za skidanje kilograma, nego i za smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod pretilih ljudi.

Osim toga, dva istraživanja koje je 2014. godine proveo Savez za medicinska istraživanja na Sveučilištu Cambridge, pokazala su da zasićene masti iz mliječnih proizvoda, ako se konzumiraju umjereno, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, piše Kurir.

IZVORStil.kurir.rs