Matičnjak kao lijek: 6 zdravstvenih problema koje matičnjak liječi

Matičnjak kao lijek se koristi samostalno ili u kombinaciji s drugim biljkama. Donosimo 6 zdravstvenih problema koje matičnjak liječi.

Matičnjak (Melissa officinalis) je biljka s mirisom limuna koja potječe iz iste obitelji kao i metvica. Uzgaja se širom svijeta.

Matičnjak se tradicionalno koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija, ali potencijalne koristi tu ne prestaju.

Matičnjak kao lijek

U nastavku pročitajte više o ljekovitim svojstvima ove biljke.

1. Matičnjak može pomoći u ublažavanju stresa

Kaže se da matičnjak smiruje simptome stresa, pomaže vam da se opustite i poboljšava vaše raspoloženje.

Jedno istraživanje je potvrdilo da je uzimanje matičnjaka ublažilo loše raspoloženje. Sudionici koji su uzimali matičnjak sami su izvijestili o povećanom osjećaju smirenosti i smanjenom osjećaju budnosti.

Način upotrebe: Uzmite 300 miligrama (mg) matičnjaka u obliku kapsula dva puta dnevno. Možete uzeti jednu dozu od 600 mg u akutnim epizodama stresa.

2. Matičnjak smanjuje anksioznost

Matičnjak se također može koristiti za smanjenje simptoma anksioznosti, poput nervoze i uzbuđenosti. Preko dana popijte 2-3 šalice čaja ove biljke.

Matičnjak kao lijek
Foto: Pixabay

3. Matičnjak može olakšati nesanicu i druge poremećaje spavanja

Kombinacija matičnjaka s valerijanom može pomoći u ublažavanju nemira i poremećaja spavanja, poput nesanice .

Istraživači su u jednom istraživanju otkrili da su djeca koja su uzimala kombiniranu dozu doživjela poboljšanje simptoma od 70 do 80 posto. Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi.

Način upotrebe: Popijte šalicu čaja od kombinacije valerijane i matičnjaka prije spavanja.

4. Matičnjak može ublažiti probavne smetnje

Ako imate česte bolove u trbuhu i nelagodu, matičnjak može pozitivno utjecati na vašu probavu.

Sudionici jednog istraživanja su jeli sorbet, sa ili bez biljke, nakon obroka. Iako su obje vrste slastica umanjile simptome i njihov intenzitet, desert koji je sadržavao matičnjak pojačao je ovaj učinak. Potrebno je više istraživanja.

Način upotrebe: Dodajte 1 žličicu matičnjaka u prahu u posudu sladoleda ili smoothieja i uživajte.

5. Matičnjak ublažava glavobolju

Matičnjak također može biti koristan u liječenju glavobolje, posebno ako se događa kao rezultat stresa. Njegova opuštajuća svojstva mogu vam pomoći da se opustite, oslobodite napetosti i opustite mišiće. Konzumiranje ove biljke može pomoći u otvaranju i opuštanju zategnutih krvnih žila, što može smanjiti glavobolju.

Način upotrebe: Ako se ponavljaju glavobolje, možda će vam biti korisno uzimati 300 do 600 mg matičnjaka do tri puta dnevno. To će omogućiti da biljka uđe u vaš sustav i prije nego što se razvije glavobolja. Možete uzeti veću dozu ako osjetite da se razvija glavobolja, ali ne smijete prekoračiti dozu od 2 grama dnevno.

6. Matičnjak pomaže kod zubobolje

Matičnjakova svojstva ublažavanja boli mogu ga učiniti idealnim izborom za ublažavanje bolova od zubobolje. Osim što ima opuštajuća svojstva, smatra se da ovaj kućni lijek cilja na upalu u tijelu. Za potvrdu ovih tvrdnji potrebno je više istraživanja.

Način upotrebe: Nanesite pamučni tampon s uljem matičnjaka po potrebi na zahvaćeno područje. Svakako odaberite ulje koje je već razrijeđeno. Ako kupujete čisto ulje matičnjaka, trebali biste ga razrijediti. Eterična ulja se ne smiju nanositi izravno na kožu dok se ne razrijede u ulju za nošenje.

Nuspojave i rizici

Matičnjak ne mora svakome odgovarati i može izazvati sljedeće nuspojave: glavobolja, bolno mokrenje, povećana tjelesna temperatura, mučnina, povraćanje, bol u želucu, alergijska reakcija.

Matičnjak se smije koristiti samo kratko vrijeme. Opće je pravilo uzeti jedan tjedan odmora nakon svaka tri tjedna korištenja. Ne biste ga smjeli uzimati dulje od četiri mjeseca.

Prije upotrebe biste trebali porazgovarati sa svojim liječnikom, osobito trudnice i dojilje.

PROČITAJTE JOŠ: