Pobijedite nesanicu: Valerijana kao prirodni sedativ

0
Pobijedite nesanicu: Valerijana kao prirodni sedativ
Foto: Pixabay

Valerijana vam može pomoći u borbi protiv nesanice, jer kao prirodni sedativ ima izrazito umirujuće djelovanje i može poboljšati kvalitetu vašeg sna.

Valerijana (lat. valeriana officinalis) je trajna biljka s bijelim ili roznim cvjetovima koji cvatu u ljetnim mjesecima, a sakuplja se u proljeće ili jesen. Njezino ime potječe od latinske riječi valere, što u prijevodu znači biti dobro.

Valerijana se koristi kao prirodna alternativa farmaceutskim lijekovima iz klase benzodiazepina. Ona je poput prirodnog sedativa. Njome postižemo unutarnju ravnotežu i time sprječavamo razne bolesti koje nastaju kao posljedica lošeg spavanja, stresa, straha, tuge ili uznemirenosti.

Kako valerijana djeluje?

Ako ste već dugo neraspoloženi, iscrpljeni zbog stresnog načina života i ne možete kvalitetno spavati, probajte koristiti valerijanu, jer je izrazito umirujućeg djelovanja. Prvenstveno služi za liječenje nesanice, jer omogućuje čvrst i miran san.

PROČITAJTE: Loše spavate? Možda je uzrok nedostatak ovog važnog minerala

Biljka u sebi sadrži eterično ulje i različite kiseline, kao i druge supstance. Nažalost, ima neugodan miris, no okus nije toliko loš. Prema brojnim iskustvima, rezultati se očituju tek nakon nekoliko dana upotrebe.

Uzimanje 600 mg valerijane na dan za samo tjedan dana može ublažiti stres, regulirati otkucaje srca te čak sniziti krvni tlak. Valerijana može pomoći i kod treme od javnog nastupa. Uzmete li 100 mg prije javnog nastupa, ublažit će vaš nemir.

Valerijanom protiv nesanice

Kada se koristi protiv nesanice, najbolji se učinak postiže pri upotrebi između 400 i 900 mg ekstrakta valerijane do dva sata prije spavanja, no ipak se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom o dozama za vašu situaciju. Naime, velike doze mogu produžiti nesanicu, izazvati nemir, glavobolje, uzbuđenost ili poteškoće prilikom buđenja. Ako bi se pojavio bilo koji od ovih simptoma, prestanite ju koristiti. Također se ne preporuča koristiti je prije vožnje ili upravljanja motornim vozilom.

Pripravke od valerijane možete kupiti u slobodnoj prodaji u ljekarnama, a postoje u obliku kapsula, kapi, tinktura, ulja, čaja. Budući da se svježa biljka može lako naći u prirodi, neke pripravke možete samo napraviti. Berite korijen valerijane prije same cvatnje ili nakon nje, u jesen. Očistite je, usitnite te sušite na toplom i prozračnome mjestu. Čuvajte je u dobro zatvorenoj ambalaži.