Meditiranje nad Božjom Riječju ključno je za vjernike. S obzirom na svu negativnost koju svakodnevno vidimo u medijima, trebamo meditirati nad Riječju i izgovarati je nad našim životima.

Dok proučavamo Božju Riječ, meditiramo nad Njome i Njezine stihove primjenjujemo u našim životima, vidjet ćemo duhovni rast i obnovljenu snagu. Nadalje, meditiranje nad Božju Riječju čuvat će naša srca od ljutnje, mržnje, neopraštanja, itd. 

Pogledajmo na 12 rečenica koje svakodnevno možemo izgovarati nad našim životom.

Ja sam dijete Božje.

„Duh sam svjedoči s našim duhom da smo Božja djeca“. (Rimljanima 8, 16) 

Ljepota je prolazna, no biti Božje dijete nije. Ljepota prolazi, no to što smo djeca Božja traje vječno, ako su naša imena zapisana u Janjetovoj Knjizi života. To što smo postali djeca Božja daleko je važnije od fizičkog izgleda, količine novca koju stvaramo ili obitelji u kojoj smo rođeni. U isto je vrijeme čast i privilegij biti Božje dijete. Svakodnevno se podsjećajte na odnos sa Stvoriteljem svemira. 

Divno sam i čudesno stvoren/a.

„Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao“. (Psalam 139, 14) 

Često sam se susretala s ljudima koji bi se znali omalovažavati zbog toga što su rođeni izvanbračno. Ne možemo kontrolirati pod kojim ćemo uvjetima biti rođeni i iskreno, to nije važno. Divno smo i čudesno stvoreni. Ako ste ikada pomislili da je vaše rođenje bilo splet nesretnih okolnosti, podsjetite se na to kako ste uistinu stvoreni: od Boga. 

Ljepota je prolazna.

Mudre izreke 31, 30 uče: „Dragost vara, ljepota prolazi; žena, koja se boji Gospodina zaslužuje pohvalu“.

Svatko od nas želi fizički dobro izgledati, no idoliziranje tjelesne ljepote je taština. Kršćanske žene i djevojke trebale bi se usredotočiti na ono tko su u Kristu, umjesto na vanjsku ljepotu. Kada se usredotočimo na Krista i na naš odnos s Njime, bit ćemo osnaženi i ohrabreni. Prestat ćemo se uspoređivati s plitkim standardima ljepote koje nam diktira društvo. Vrijeme je da se oslobodimo iz okova uspoređivanja i da živimo slobodno, u slobodi koja pripada nama po Isusu Kristu. Jedan od najboljih načina kako hodati u toj slobodi jest tako što ćemo se podsjećati na ono tko smo u Kristu. 

Ispunjen/a sam s Božjim Duhom.

„I ne opijajte se vinom u kojem je razuzdanost, nego – punite se Duhom“! (Efežanima 5, 18) 

Bog Otac, svog je Duha položio u nas, Njegovu djecu. Vi nosite Božjeg Duha u sebi. Razmislite o tome na trenutak. Bog vas toliko voli da vam je dao Tješitelja, koji vam pomaže u hodanju kršćanskog hoda. Svaki puta kada se osjećate potišteno, prisjetite se da ste ispunjeni Duhom Svetim. 

Ja sam činitelj/ica Riječi. 

„Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe“. (Jakovljeva 1, 22) 

Božja Riječ znači puno toga Božjoj djeci. Mi nismo samo slušatelji Riječi; nego težimo činjenju onoga što Riječ zapovijeda. Iako možda nećemo u tome biti dobri svaki puta, Bog cijeni našu želju za iskazivanjem poslušnosti prema Njegovoj Riječi. Trebamo se podsjećati na to. Možda nismo savršeni, ali se usavršavamo i preobražavamo kroz Božju Riječ. 

Molit ću za moje neprijatelje. 

„No govorim vam, volite svoje neprijatelje i molite za one koji vas progone“. (Matej 5, 44) 

Ovaj stih reže poput noža svaki puta kada ga čitam i trudim se biti poslušna onome što ovdje piše. Sigurna sam da to činite i vi. Trebamo se sjetiti važnosti molitve za naše neprijatelje. Ne moramo našim neprijateljima vraćati milo za drago. Ne moramo tražiti osvetu. Ne moramo im uzvraćati. Možemo i trebamo moliti za njih. To je važan stih kojeg danas valja upamtiti, jer danas u svijetu postoji jako puno mržnje. Molite za vaše neprijatelje. 

Ne moram biti tjeskoban/tjeskobna.

„Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu“. (Filipljanima 4, 6) 

Božja djeca ne moraju biti tjeskobna. Možemo se opustiti u Bogu. Možemo Mu vjerovati i pouzdati se u Njega. Ne moramo biti pod stresom ni zbog čega s čime se suočavamo. Zaista, možemo hodati u miru ”koji nadilazi svaki ljudski razum”. (Filipljanima 4, 7) 

Ovo se sve odvija za moje dobro.

„Znamo pak da Bog sve na dobro okreće koji ga ljube, onima koji su odlukom njegovom pozvani“. (Rimljanima 8, 28) 

Božja djeca mogu se odmoriti uvjerena da će se iskušenje ili ispit s kojim se suočavaju, završiti za njihovo dobro. Premda se ispit može činiti teškim, Bog ga može upotrijebiti kako bi stvorio dobar plod. Trebali bismo se svakodnevno podsjećati na ovaj stih, bez obzira na intenzitet prepreka koje prolazimo. 

Ja to mogu. 

„Sve mogu u Onome koji me jača“! (Filipljanima 4, 13) 

Prošlog sam se mjeseca počela hraniti zdravo i počela sam vježbati. Svaki puta kada želim odustati i baciti ručnik na pod, trebamo se podsjetiti na to da ja to mogu. S čime god da želite odustati, podsjetite se na to da možete sve kroz Krista, koji vam daje snagu. 

Obući ću Božju opremu

„Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate“. (Efežanima 6, 13) 

Đavao je zaposlen, no Bog nas nije ostavio nepripremljene i bez obrane. Bog je naš zaštitnik i On nam u Efežanima 6, 13-18 kaže kako da se borimo protiv neprijatelja. Trebali bismo se svakodnevno podsjećati na to da se čuvamo od đavla. Ne smijemo spustiti dolje našu obranu. Trebamo se podsjećati na to da stavljamo na sebe oklop u cijelosti. 

Isus nam je došao dati život u izobilju. 

„Lopov je došao da ubije, ukrade i uništi; no ja sam došao kako biste imali život i život u izobilju“. (Ivan 10, 10) 

Ne smijemo zaboraviti da je Isus došao kako bismo imali život u izobilju. Naši životi mogu biti ispunjeni radošću, mirom, ljubavlju, oprostom i nadom, jer je Isus došao i umro kako bismo to imali. Bez obzira s čime se suočavamo, prisjetimo se, život u izobilju pripada nama. 

Nisam ono što sam bio/bila prije.

„Dakle, je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta“! (2. Korinćanima 5, 17) 

Svakodnevno trebamo podsjećati nas same i neprijatelja da nismo ono što smo bili prije. Nova smo stvorenja u Kristu. Trebamo naučiti koristiti našu prošlost samo kao svjedočanstvo Božje iscjeliteljske i izbavljujuće moći. Ne smijemo dopustiti da nas naša prošlost kontrolira ili da nas drži u okovima. Vaša je prošlost prošla. Novo ste stvorenje u Isusu. 

To nisu jedini stihovi nad kojima možete svakodnevno meditirati. Biblija je ispunjena ohrabrujućim stihovima koji će čuvati vaša srca i umove protiv trikova đavla, koji će osnažiti vaš odnos s Bogom, ali i s braćom i sestrama u Kristu. Svaki puta kada se suočavate s teškoćama, sjetite se onoga tko ste u Kristu i moći Riječi. Možete i nadvladat ćete to. 

Autorica: Aretha Grant; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: