Mentalne bolesti koje roditelji mogu prenijeti na djecu

Čak i ako bolujete od neke od navedenih bolesti, to ne mora značiti da će se ona nužno prenijeti na vaše dijete.

Mnogi roditelji prolaze kroz situacije u kojima se pitaju imaju li neku bolest koja bi se genetski mogla prenijeti na bebu. Stoga dlaze na brojne preglede i testiranja u želji da učine što više kako bi spriječili trajne posljedice.

Opsesivno kompulsivni poremećaj (OKP) dokazano ima jaku obiteljsku poveznicu. Ako imate osobu u obitelji koja boluje od ovog poremećaja, šanse da ćete i vi patiti od OKP-a su veće za čak šest puta.

Anksioznost je prenosiva s roditelja na djecu, dokazalo je istraživanje provedeno u Madisonu. Kroz promatranje 600 mladih Rezus makaki majmuna, znanstvenici su došli do zaključka da majmuni kao i ljudi mogu bolovati od anksioznosti, te ih mogu prenijeti na svoje potomke.

PROČITAJTE: 5 ranih znakova mentalnih bolesti kod djece

Genetski čimbenici igraju veliku ulogu u otkrivanju jeste li skloni razvoju velikih depresivnih poremećaja. Prema istraživanjima, obiteljska nasljednost se kreće od 40 do 50 posto.

Australsko istraživanje tvrdi da su bipolarni poremećaj i šizofrenija bolesti koje se prenose genetskim putem. Ukoliko postoji historija neke od ove dvije bolesti u obitelji, povećavaju se šanse da će tu bolest imati i vaše dijete.

Međutim, čak i ako bolujete od neke od navedenih bolesti, to ne mora značiti da će se ona nužno prenijeti na vaše dijete. Do poremećaja može doći uslijed kombinacije genetskih čimbenika i čimbenika iz okoline, piše Klix.