Mentalne bolesti kod djece: 5 ranih znakova koji ih otkrivaju

Mentalne bolesti kod djece i adolescenata se mogu otkriti pomoću određenih znakova. Evo na što roditelji trebaju obratiti pozornost!

10-20% ukupne populacije djece ima neku od mentalnih poteškoća i bolesti. Polovica tih bolesti započinje do 14.-e godine života. Ako ih se ne liječi, one mogu utjecati na razvoj djeteta, njihovo obrazovanje i potencijal da žive ispunjen i produktivan život.

Mentalni poremećaj može biti teška stvar za podnijeti, bez obzira na dob osobe. Za razliku od odraslih djeca većinom nisu svjesna tih poremećaja, ne znaju se s njima nositi i ne znaju kako se informirati o njima.

Najčešće mentalne bolesti kod djece

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da dvoje od desetero djece pati od neke mentalne bolesti. Najučestalije mentalne poteškoće kod djece između 3 i 17 godina su:

  • ADHD – poremećaj pažnje i koncentracije: 6,8%
  • Poremećaj u ponašanju ili osobnosti: 3,5%
  • Tjeskoba: 3%
  • Depresija: 2,1%
  • Autizam i slične bolesti: 1,1%

Samoubojstvo, prema Centru za kontrolu bolesti, može biti rezultat „interakcije mentalnog poremećaja i drugih faktora“. Ujedno, samoubojstvo je drugi najčešći uzrok smrtnosti adolescenata.

Postoje sličnosti između ljudi koji imaju mentalne probleme. Tako da postoje određeni znakovi koji ukazuju na mentalne bolesti kod djece i adolescenata.

Ovo je 5 znakova koji ukazuju na mentalne bolesti kod djece:

1. Lako ih se naljuti

Djeca mogu biti pod stresom jednako kao i odrasli te se mogu naljutiti. U većini slučajeva iziritiranost i ljutnja se kod djece javlja zbog pritiska određenje skupine vršnjaka u školi. No, povećanje u frekvenciji ljutnje i iziritiranosti može biti pokazatelj prisutnosti mentalne poteškoće.

Djeca koja razvijaju mentalnu teškoću mogu često pokušavati pronaći izlike da ne idu u školu ili da ne uče. Njihovi živci mogu biti uzrok glavoboljama, bolovima u trbuhu i sličnim bolovima. Djeca koja se čine iziritirana i povučena možda se u školi suočavaju s nasiljem ili imaju problema s vršnjacima.

Ujedno, nasilje je postalo najveći problem s kojim se današnja djeca suočavaju. Tako da nasilje može biti velika opasnost mentalnom zdravlju vašeg djeteta.

2. Postaju jako nervozni

Djetinjstvo treba biti bezbrižno doba života, no kada mala djeca počnu pokazivati nervozu tada se treba zabrinuti.

Ovo je tipična priča osobe koja ima poremećaj koji rezultira tjeskobom:

„Ella se neprestano brinula. Svako jutro je bila zabrinuta da neće stići na vrijeme na autobus iako nikada nije kasnila. Svako popodne se brinula da neće moći sjesti na svoje omiljeno mjesto tijekom ručka ili da će imati iznenadni test iz biologije, a nije dovoljno učila…“

Foto: Pexels

3. Depresivni su ili povučeni

Jedan od pet tinejdžera se bori s depresijom, 8% su izrazito depresivni depresivni.

Dr. Charles Raison, profesor psihijatrije na Sveučilištu u Arizoni je dao vrlo jasan savjet: „Mislim da se trebate početi brinuti svaki put kada za svoje dijete možete reći: ‘O Bože, stvarno izgleda kao druga osoba’“.

Raison preporučuje da roditelji trebaju intervenirati kada njihovo dijete počne pokazivati znakove povučenosti ili depresije koji traju dulje od 2-3 tjedna. Za djecu koja pate od depresije karakterističan je izlomljen san i ekstremna promjena navika spavanja.

4. Koriste droge i alkohol

Korištenje takvih supstanci povezano je s mentalnim poteškoćama i korištenjem droge. Istraživanjem je pokazano da je otprilike 70% srednjoškolaca probalo alkohol; 40% je probalo pušiti ili puši duhan; 20% su ovisnici o nekoj drogi.

Sve gore spomenuto je vrlo opasno kada se kombinira s mentalnom poteškoćom. Droga i alkohol mogu postati mehanizam kojim se djeca nastoje nositi sa svojom bolesti, ali na taj način drastično povećavaju rizik od smrti i slabljenja svog zdravlja.

5. Problemi u školi

Prema jednom od istraživanja 4 ili 5 učenika u nekim razredima pati od ozbiljne mentalne bolesti.

Mentalna bolest vrlo negativno utječe na uspjeh. Budući da dvije trećine adolescenata ne primaju liječenje za svoju bolest, negativne posljedice se neprestano umnažaju.

Sveučilište u Kaliforniji navodi slijedeće probleme koji nastaju zbog mentalnih poteškoća:

  • Neusredotočenost i nezainteresiranost
  • Manjak samopouzdanja
  • Problemi s koncentracijom
  • Loš uspjeh u čitanju, pisanju i matematici
  • Ponavljanje razreda
  • Učestali disciplinarni problemi

Traženje pomoći

Ključno je rano otkrivanje mentalnih poteškoća u djece i pristup servisima za pomoć. Istraživanja pokazuju da su pravovremena liječenja dovela do znatnih poboljšanja u uspjehu u školi i u nošenju s mentalnom poteškoćom.

Najvažnije je da pravilan i pravovremen tretman može poštedjeti djecu – i njihove bližnje bespotrebne boli i muke.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!