Ovaj mineral štiti od moždanog i srčanog udara:
Foto: Pixabay

Svakodnevno konzumiranje banana i hrane bogate kalijem može spriječiti srčani i moždani udar, pokazala su nova istraživanja.

Rezultati istraživanja koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Alabama pokazali su da hrana bogata kalijem može zaustaviti smrtonosne blokade tako što sprječava stvrdnjavanje arterija.

Znanstvenici su istraživanje proveli na miševima s visokim rizikom od srčanih oboljenja nakon što su konzumirali visoku količinu masti.

VIDI OVO: Nedostatak ovog minerala može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje

Nakon toga su miševe hranili visokom, normalnom i niskom razinom kalija. Prema rezultatima, arterije miševa koji su unosili nizak nivo kalija bile su mnogo problematičnije.

S druge strane, kod miševa koji su bili izloženi većem unosu kalija rjeđe je dolazilo do stvrdnjavanja arterija. Također, miševi koji su hranjeni većom količinom kalija imali su manju krutost krvnih žila.

Doktor Mike Knapton iz britanskog Udruženja koje se bavi istraživanjem srca rekao je da su i nedavne studije pokazale da nedostatak kalija u organizmu uzrokuje stvrdnjavanje arterija.

Znanstvenici vjeruju da kalij regulira gene koji održavaju fleksibilnost arterije. Njihov savjet je da dnevno konzumirate 3.5000 mg kalija.