Nedostatak kalija može ugroziti vaše zdravlje
Foto: Unsplash

Nedostatak kalija može negativno utjecati na vaše živce i mišiće, uključujući i srce, te ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. 

Odrasle osobe bi dnevno trebale unositi oko 4,700 miligrama kalija, a evo i koje su njegove uloge:

Kalij štiti od osteoporoze

Kako ljudi stare, tako i njihove kosti postaju krhke. Velika konzumacija mesa i mliječnih proizvoda može izazvati kiselinu u vašem tijelu koja slabi vaše kosti, dok ih hrana bogata kalijem znatno jača.

Kalij pomaže u sprječavanju bubrežnog kamenca

Bubrežni kamenac su teške male kuglice napravljene od mokraćnih minerala, koje mogu prouzrokovati velike probleme ako ostanu zaglavljene.

PROČITAJTE: Znakovi upozorenja da vašem organizmu nedostaju vitamini i minerali

Kiselina stvorena nepravilnom prehranom, najčešće konzumacijom mesnih proizvoda, stvara kamenac u bubrezima. Kalij pomaže da se riješite kiseline, osigurava pojavu minerala u kostima i brani organizam od pojave kamenca.

Pospješuje rad vaših mišića

Da bi vaši mišići dobro funkcionirali, sve što vam treba je dovoljna količina kalija u stanicama,e te dovoljno natrija izvan njih. Previše ili premalo bilo kojeg od ova dva minerala može oslabiti vaše mišiće.

Rješava vas visokog krvnog tlaka

Krv se skuplja i lijepi na zidovima vena i arterija, a da mi to i ne primjećujemo. To može dovesti do moždanog udara, srčanih oboljenja i srčane insuficijencije. Često se naziva “tihi ubojica” jer simptome vrlo rijetko možete osjetiti. Natrij u soli pogoršava stanje, ali kalij može pomoći da se oslobodite natrija i olakšate napetost u zidovima krvnih žila.

Kalij sprječava moždane udare

Ograničen ili prekinut protok krvi u dijelu mozga, često zbog raskinutih ili blokiranih krvnih žila, uzrokuje moždani udar. Visoki krvni tlak može igrati veliku ulogu, međutim možete ga regulirati upotrebom kalija te samim time smanjiti vjerojatnost pojave moždanog udara.

U kojim se namirnicama nalazi kalij?

Banana sadrži 422 miligrama kalija u sebi. Neka vam bude užina ili je narežite u pahuljice za doručak. Ispecite sebi kruh od banane, ali prilikom pravljenja nemojte kuhati banane jer će tako izgubiti kalij.

PROČITAJTE: Loše spavate? Možda je uzrok nedostatak ovog važnog minerala

Pečeni krumpir s koricom sadrži ogromnu količinu kalija, čak 926 miligrama. Naravno, ako ga budete miješali s vrhnjem ili maslacem, izazvat ćete možda više zdravstvenih problema koje kalij neće moći riješiti. Uživajte u pečenom krumpiru, ali bez pretjerivanja u dodacima.

Naranča u sebi sadrži oko 237 miligrama kalija, a šest čaša soka daju oko 372 miligrama.

Rajčica ima oko 292 miligrama kalija. Stoga probajte tjesteninu s rajčicom kako biste unijeli dovoljno kalija u organizam.

Mahune se pune vlakana, ali i smanjene količine šećera i masti te u sebi sadrže 485 miligrama kalija. Možete ih natopiti preko noći kako biste ih kasnije lakše probavili.

Tražite nešto hrskavo da biste unijeli više kalija? Suncokretove sjemenke imaju 241 miligram kalija, a bogate su i drugim vitaminima i hranjivim materijama.

IZVORIndex.hr