Adamova neposlušnost je imala ogromne posljedice, ali je ipak iznijela na svjetlo jedan aspekt Božje prirode koji na drugi način ne bi bio u potpunosti otkriven: neizmjernu dubinu Njegove ljubavi. Bog nikada nije odustao od Adama i njegovih potomaka. On čezne da nas vrati k sebi.

Ovo je predivno izraženo u Jakovu 4,5: “li možda mislite da Pismo uzalud kaže da Bog ljubomorno čezne za duhom koji je nastanio u nama.” Bog “ljubomorno čezne” za duhom koga je udahnuo u Adama kada ga je stvarao. Teško je zamisliti da, Bog i dalje čezne za osobnim odnosom koji je jednom imao s prvim čovjekom, Adamom, a koji je slomljen zbog Adamovog buntovništva – buntovništva koje je utjecalo na svakog Adamovog potomka, do dan danas.

I pored toga, po svaku cijenu, Bog je smislio način na koji nas vrati sebi. On je poslao Isusa “tražiti i spasiti one koji su izgubljeni.” (Vidi Lk 19,10) Njegovom žrtvom na križu, Isus je omogućio da nam svima bude oprošteno te budemo očišćeni od grijeha i postanemo dio Božje obitelji.

U Mateju 13,45-46 Isus je ispričao jednu priču koja – za mene, osobno – najljepše opisuje čudo našeg spasenja: “Kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.”

Za mene ova priča opisuje spasenje ljudske duše. Isus je ozbiljan trgovac – ne turist ili putnik – već čovjek koji se bavi biserima cijeli svoj život, i zna točnu vrijednost svakog bisera. Biser koji je On htio kupiti je samo jedna ljudska duša – tvoja ili moja. Ona Ga je koštala svega što je imao – svega što je posjedovao.

Zamisli da se ta priča događa danas, u našoj suvremenoj kulturi. Zamišljam prizor kada je taj trgovac priopćio novosti svojoj ženi:

“Draga, prodao sam naš auto.”

“Prodao si naš auto! Pa, bar još uvijek imamo krov nad glavom.” odgovori mu žena.

No, muž nastavi: “Nemamo, prodao sam i kuću!”

“Zašto si to učinio?”

“Pronašao sam najljepši biser koji sam ikada vidio. Cijeli život sam tražio takav biser. Koštao me je svega što sam imao – čekaj samo kada ga vidiš.”

Što ovo znači za mene i tebe?

Svi mi možemo zamisliti sebe kao taj jedan neprocjenjivi biser. I to potpuno s pravom.

Upamti, Isus je dao sve što je imao da bi tebe vratio sebi. S obzirom da je On bio Gospod cijelog svemira, On je sve to ostavio i umro u potpunom siromaštvu. Ništa nije posjedovao. Haljina i grobnica u kojoj je bio pokopan su bili pozajmljene. “Premda bogat, radi vas posta siromašan, da se vi njegovim siromaštvom obogatite.” (2 Kor 8,9)

Možda nikada nisi sebe doživljavao kao vrijednu osobu. Imaš lošu sliku o sebi. Kada se osvrneš, vidiš život pun boli i razočarenja: tužno i nesretno djetinjstvo, brak koji je završen razvodom, ili neuspjeh u karijeri, ili godine protraćene na drogu i alkohol. Tvoja prošlost i tvoja budućnost obje nose istu poruku: NEUSPJEH!

Ne i za Isusa! On te je toliko ljubio da se odrekao svega kako bi te spasio za sebe. Ponovi lijepe riječi apostola Pavla, učini ih svojim: “On me je volio i dao sebe za mene.” Ponovno reci: “Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene.” (Gal 2,20)

Sada zamisli da si ti taj biser koji Isus drži u svojoj probodenoj ruci. Čuj što ti govori: “Ti si tako lijep! Koštao si me svega što sam imao, ali ne žalim zbog toga. Sada si moj zauvijek!”

Ti ništa ne možeš učiniti da bi to zaradio. Sve što možeš učiniti je prihvatiti ono što je već Isus učinio za tebe te Mu na tome zahvaliti!

Ti si Njegov biser i pripadaš Mu zauvijek!

Autor: Derek Prince

IZVORSiont.net