Nevjerojatno biblijsko otkriće: Pronađen misteriozni hram kraj Jeruzalema

U Tel Motzi, kraj Jeruzalema, 2012. je pronađen hram za kojeg se smatra da je sagrađen oko 1.000 godina prije Krista. Radi se o biblijskom gradu Motzi judejskog kraljevstva. Dvije su zgrade potpuno iskopane: hram i struktura ispod hrama.

U području ispod hrama pronađene su figurice ljudskog i konjskog oblika, kao i štand ukrašen lavovima i sfingama koje su vjerojatno korištene u drevnim kultu. Pronađen je i kameni oltar, kameni žrtvenik i jama ispunjena pepelom i životinjskim kostima, javlja Fox News.

Istraživači su oduševljeni pronalaskom koji dokazuje da je bilo i drugih svetih hramova toga doba, osim poznatog Salomonovog hrama u Jeruzalemu. Salomonov je hram uništen tijekom babilonskog pohoda na Jeruzalem 587. i 586. godine pr. Kr.

VIDI OVO: Hoće li u Jeruzalemu uskoro biti sagrađen židovski hram kao znak posljednjeg vremena?

„Je li u srcu Judinog kraljevstva zaista postojao hram izvan Jeruzalema? Je li Jeruzalem znao za to?“, pitao se doktorand i istraživač Shua Kisilevitz. „Ako je tako, je li ovaj drugi hram možda bio dio administrativnog sustava Jude? Biblija bilježi vjerske reforme kralja Ezekije i kralja Jošije, koji su vjerske obrede učvrstili na područje Salomonovog hrama u Jeruzalemu i uklonili takve aktivnosti van granica Jeruzalema.“

„Unatoč biblijskim opisima koji opisuju reforme Ezekije i Jošije, bile je dopuštenih hramova u Judi pored onog u Jeruzalemu“, dodao je profesor Oded Lipschits. „Naša su otkrića u temeljima promijenila način na koji razumijemo vjerska djelovanja Judinog kraljevstva.“

Stručnjaci smatraju da je Motza prvotno bila žitnica, a da se hram sagradio zbog razvoja grada. Iskapanja će se nastaviti i tijekom proljeća.