Mjesto raspeća: Gdje je Isus razapet?

Gdje je Isus razapet? Sva četiri evanđelja spominju Golgotu kao mjesto raspeća, što znači “lubanja” (Matej 27,33; Marko 15,22; Luka 23,33; Ivan 19,17). Međutim, ne znamo točno gdje se Golgota nalazila.

Znamo da je bila u blizini ili izvan Jeruzalema, kako nam govori Ivan 19,20, i da je vjerojatno bila na brdu ili na povišenom mjestu, kao što Marko 15,40 piše da se mogla vidjeti izdaleka.

Također znamo da to nije bilo zabačeno i udaljeno mjesto izvan nekog puta jer Marko 15,29 i Matej 27,39 kažu kako su prolaznici primijetili događaj te su se rugali Isusu.

VIDI OVO: Raspeće kakvo je Isus iskusio je medicinska katastrofa

Mjesto raspeća je teško otkriti

Odlazak u Jeruzalem i pronalaženje točne lokacije je dosta teško jer se Jeruzalem puno promijenio u posljednjih 2.000 godina. U 70. godini poslije Krista su ga uništili Rimljani. Održane su i druge bitke i ratovi, a različite su skupine ljudi iz različitih interesa držali to mjesto pod kontrolom, piše Compellingtruth.org.

Dva trenutna nalazišta polažu pravo na povijesnu lokaciju. Prvo, Crkva Svetog Groba preuzela je tradicionalno nalazište već 1.600 godina. Međutim, ona se trenutno nalazi unutar gradskih zidina. Ostaje pitanje: je li tako bilo prije 2.000 godina?

Drugo mjesto je Gordonova Kalvarija, identificirana prije oko 150 godina. Je li takva struktura postojala prije 2.000 godina ili je ona nastala kamenolomom od tada? Nitko zapravo ne zna točno mjesto raspeća, a brojne knjige i članci su do sada o tome napisani.

VIDI OVO: Koliko godina je imao Isus kada je umro na križu?

Je li važno gdje je Isus razapet? 

Je li stvarno važno gdje je Isus razapet? Ne baš. Točna lokacija, ako se ikad identificira, ima povijesni, ali ne i duhovni značaj. Ono što je značajno jest ono što se događalo tamo i u blizini: Isus je umro, pokopan, a zatim je uskrsnuo pobijedivši smrt. To je i više nego dovoljno da možemo uživati u blagoslovima vječnog života kojeg nam je On darovao.

NAJNOVIJE!