5 znakova da ste mlak kršćanin

Božja Riječ daje odgovore prema kojima vjernik može znati je li mlak kršćanin. Bog ne želi da budemo mlaki.

Ali jer si mlak, ni vruć ni studen, povratit ću te iz usta. (Otkrivenje 3,16)

Postoji više znakova koji ukazuju na to da smo možda mlaki kršćani, ali ovdje iznosim njih pet o kojima sam razmišljao.

1. Mrtvo more

Mrtvo more nema ništa živo u sebi i previše je otrovno za piće. Zato se zove Mrtvo more, ali se rijeka Jordan ulijeva u njega, dok se Galilejsko more ulijeva u rijeku Jordan. Galilejsko more buja životom i njegova voda je vrlo čista. Koja je razlika? Galilejsko more prima vodu, ali je također i daje, dok Mrtvo more samo prima, i nikada ništa ne daje. Ako počnemo samo htjeti “primati” a nikada ne davati, možda smo mlaki, a mlakost nije ono što Krist želi, kao što nitko ne želi piti vodu iz Mrtvog mora.

2. Grijeh šutnje

Kada god se nalazimo oko ljudi s kojima radimo, ili sa našim prijateljima i obitelji, dijelimo li ikada našu vjeru? Je li većina naše obitelji nevjerna? Tako je i s mojom obitelji, ali ne mogu šutjeti jer nam je svima dano poslanje od Krista (Matej 28,19-20). Moramo ozbiljno shvatiti ovo upozorenje, kada je Isus rekao: “Doista, tko se zastidi mene i mojih riječi, toga će se i Sin Čovječji stidjeti kada dođe u slavi svojoj i Očevoj i svetih anđela.” (Luka 9,26). Primijetite da su Isus i Isusove riječi te kojih se ne trebamo stidjeti, što znači da ne trebamo šutjeti kada je u pitanju naša vjera. Ne samo u govorenju, već i u življenju.

3. Živjeti kao svijet

Ako vaši prijatelji ili suradnici razgovaraju s vama baš kao što razgovaraju sa svojim prijateljima, možda živite previše kao svijet. Smijete li se njihovim grubim ili svjetovnim šalama? Sjedite li i slušate tračeve na poslu ili u crkvi? Jakov je upitao crkvu: “Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega.” (Jakovljeva 4,4). Možda je Jakov vidio licemjerje vjernika u smislu kako se ponašaju tijekom bogoslužja, a kako kada su sa svojim prijateljima u svijetu. To je svakako mlako.

4. Nečista savjest

Možete li se sjetiti nekih pokazatelja u vašem životu gdje ste dobili crveno svjetlo upozorenja? Je li vam savjest čista? Možda bi trebali provjeriti to svjetlo upozorenja vidjeti u čemu je problem. Apostol Pavao nam govori da ispitamo sebe te vidimo jesmo li u vjeri (2. Korinćanima 13,5). Čak i prije Večere Gospodnje, Pavao govori: “Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije.” (1. Korinćanima 11,28). Preispitivanje bi trebali povremeno činiti, posebno prije Večere Gospodnje. Malo preispitivanja nije nikome škodilo, uključujući i mene.

5. Bez gladi i žeđi

Ako shvatite da ste prestali s molitvom, ili vrlo malo molite, i/ili ako nemate želju da čitate Bibliju, ili je vrlo rijetko čitate, onda imate problem s apetitom. Imate malo ili nimalo gladi i žeđi za Bogom, Njegovom Riječi i Njegovom pravednošću, a to je loše. Isus je rekao da su blagoslovljeni oni koji su gladni i žedni pravednosti (Matej 5,6). Ovo nije bio problem za psalmistu kada je rekao: “O Bože, ti si Bog moj: gorljivo tebe tražim; tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje, kao zemlja suha, žedna, bezvodna. “(Ps 63,1). Ovo znači da se ne može zasititi Boga. Uspoređuje svoju želju za Bogom kao da je u pustinji bez vode, i ako je ne popije, umrijet će. Ovo je prava glad i žeđ za Bogom.

Zaključak

Nadam se da vam ova upozorenja mlakosti pomoći da ispitate sebe. Uvijek je dobra ideja pogledati se u ogledalu Božje riječi. Ako uvidimo da samo uzimamo, a nikada ne dajemo; ako smo šutljivi, tajnoviti, povučeni vjernici, onda možda živimo kao ostatak svijeta i savjest nam nije čista zbog toga. Iz ovoga možemo zaključiti da nemamo pravu glad i žeđ za Bogom. Priznajte to Bogu, molite se da vam da glad i žeđ za njim, i onda budite zadovoljni kao košuta koja je našla izvor žive vode.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!