Mlijeko kao lijek: Kako pijenje mlijeka utječe na naše zdravlje?

Mnogi znaju da je mlijeko dobro kao lijek zbog svoga sastava. Otkrijte kako pijenje mlijeka utječe na naše zdravlje.

Mlijeko je visoko hranjiva tekućina koja nastaje u mliječnim žlijezdama sisavaca za održavanje novorođenčadi tijekom njihovih prvih mjeseci života. Ovaj se članak usredotočuje na kravlje mlijeko.

Puno prehrambenih proizvoda proizvodi se od kravljeg mlijeka, poput sira, vrhnja, maslaca i jogurta. Ta se hrana naziva mlijekom ili mliječnim proizvodima i glavni je dio moderne prehrane.

Nutritivne vrijednosti mlijeka

Mlijeko sadrži gotovo sve hranjive sastojke koji su potrebni vašem tijelu.

Jedna šalica (240 ml) punomasnog kravljeg mlijeka s 3,25% masti sadrži:

Kalorije: 149
Voda: 88%
Proteini: 7,7 grama
Ugljikohidrati: 11,7 grama
Šećer: 12,3 grama
Vlakna: 0 grama
Masnoća: 8 grama

Mlijeko je bogat izvor bjelančevina – pruža otprilike 7,7 grama u svakoj šalici (240 ml).

Proteini u mlijeku mogu se podijeliti u dvije skupine na temelju njihove topivosti u vodi.

Netopivi proteini mlijeka nazivaju se kazein, dok su topivi proteini poznati kao proteini sirutke. Obje ove skupine mliječnih bjelančevina su izvrsne s visokim udjelom esencijalnih aminokiselina i dobrom probavljivošću.

Vitamini i minerali

Mlijeko sadrži sve vitamine i minerale potrebne za rast i razvoj mladog teleta tijekom prvih mjeseci života.

Također pruža gotovo sve hranjive sastojke potrebne ljudima – što ga čini jednom od najhranjivijih namirnica.

Sljedeći vitamini i minerali nalaze se u posebno velikim količinama u mlijeku: vitamin B12, kalcij, riboflavin (vitamin B2) i fosfor. Mlijeko je također dobar izvor vitamina A, vitamina K2, magnezija, cinka i tiamina.

Također, mlijeko sadrži veće količine korisnih antioksidanata, kao što su vitamin E i beta-karoten, koji pomažu u smanjenju upala i borbi protiv oksidativnog stresa.

Mlijeko kao lijek: Kako pijenje mlijeka utječe na naše zdravlje?

Mlijeko sadrži širok spektar hranjivih sastojaka, uključujući vitamine, minerale, proteine, zdrave masti i antioksidanse. U nastavku donosimo kako pijenje mlijeka utječe na naše zdravlje.

1. Mlijeko kao lijek doprinosi zdravlju kostiju i zubi

Pijenje mlijeka već je dugo povezano sa zdravim kostima i zubima.

To je zbog njegove snažne kombinacije hranjivih sastojaka, uključujući kalcij, fosfor, kalij, bjelančevine i vitamin K2. Sve su ove hranjive tvari neophodne za održavanje jakih, zdravih kostiju.

Otprilike 99% kalcija u vašem tijelu pohranjeno je u kostima i zubima.

Dodavanje mlijeka i mliječnih proizvoda u prehranu može spriječiti bolesti kostiju poput osteoporoze.

2. Mlijeko pomaže u prevenciji dijabetesa

Dijabetes tipa 2 je bolest koju karakterizira visoka razina šećera u krvi. Dijabetes može povećati rizik oboljenja od bolesti srca, moždanog udara i bolesti bubrega.

Nekoliko je studija otkrilo da pijenje mlijeka može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2 kod odraslih. To je možda zato što mliječni proteini poboljšavaju ravnotežu šećera u krvi.

Mlijeko kao lijek
Foto: Pixabay

3. Mlijeko je zdravo za srce

Mliječna masnoća može pomoći u povišenju razine HDL (dobrog) kolesterola. Imati zdravu razinu HDL kolesterola može spriječiti bolesti srca i moždani udar.

Uz to, mlijeko je dobar izvor kalija. Ovaj mineral pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Krave koje pasu ili se hrane travom daju mlijeko s više omega-3 masnih kiselina i konjugirane linolne kiseline. Te masti pomažu u zaštiti zdravlja srca i krvnih žila.

4. Mlijeko pomaže u sprječavanju debljanja

Nekoliko studija povezalo je unos mlijeka s manjim rizikom od pretilosti. Zanimljivo je da je ova korist povezana samo s punomasnim mlijekom.

Studija na 145 trogodišnje djece pokazala je da je veća konzumacija mliječne masti povezana s manjim rizikom od dječje pretilosti. Drugo istraživanje koje je obuhvatilo preko 18 000 žena u srednjim i starijim godinama pokazalo je da je jedenje više mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti povezano s manjim debljanjem i manjim rizikom od pretilosti.

Mlijeko sadrži razne komponente koje mogu pridonijeti gubitku kilograma i spriječiti debljanje. Na primjer, proteini u mlijeku pomažu vam da se dulje osjećate siti, što može spriječiti prejedanje.

Mlijeko nije za svakoga

Iako je mlijeko za neke dobar izbor, drugi ga ne mogu probaviti. Mnogi ljudi ne podnose mlijeko jer nisu u stanju probaviti laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Zanimljivo je da netolerancija na laktozu pogađa oko 65% svjetske populacije. Drugi se odlučuju ne konzumirati mlijeko ili mliječne proizvode zbog prehrambenih ograničenja, zdravstvenih problema ili etičkih razloga. To je dovelo do širokog spektra alternativa kravljem mlijeku, uključujući: bademovo, kokosovo, sojino, konopljino, rižno i dr. vrste mlijeka.

PROČITAJTE JOŠ: