7 znakova nedostatka vitamina A u organizmu

Vitamin A prisutan je u velikom broju namirnica, a rizik od njegovog nedostatka postoji, ali uglavnom kod trudnica, beba i djece u ranim fazama rasta. U nastavku doznajte znakove nedostatka vitamina A:

Suha koža

Vitamin A jedan je od glavnih elemenata koje tijelo treba kada je u pitanju zdravlje kože i njena hidratacija. Vrlo čest simptom nedostatka vitamina A je i pojava ekcema koji nastaju kada koža postane toliko suha da poprima crvenkastu boju, a MSD priručnik dijagnostike i terapije navodi da je česta pojava vezana uz njega i svrbež.

Noćno sljepilo

Noćno sljepilo jedan je od najčešćih simptoma vezanih uz nedostatak vitamina A, a odnosi se na problem otežanog vida u mraku. Drugi naziv za to je i keratomalacija ili kserotični keratitis, odnosno stanje u kojemu rožnica postaje suha i zamućena zbog manjka bjelančevina, prehrambenih kalorija i prethodno spomenutog vitamina A.

VIDI OVO: Znakovi upozorenja da vašem organizmu nedostaju vitamini i minerali

Akne

Vitamin A jedan je od glavnih ‘igrača’ kada je riječ o stanju kože i njenom obnavljanju. Ako ga nema, lice može postati suho i zbog toga stvarati prekomjerno ulje koje može potaknuti pojavu prištića te se zbog toga vitamin A može koristiti za liječenje problema povezanih s aknama.

Problemi sa začećem

Ako imate problema sa začećem, nedostatak vitamina A mogao bi biti uzrok tomu. Reproduktivni sustavi i muškaraca i žena najbolje djeluju kada se pazi na pravilnu konzumaciju vitamina A te zbog toga konzumacija hrane bogate vitaminom A može utjecati na plodnost. Uz to, trudnice bi ga trebale uključiti u svoju prehranu, jer je gubitak trudnoće, odnosno spontani pobačaj povezan s manjkom vitamina A, piše Bright Side.

Loše zacjeljenje rana

Ljudsko tijelo obično u vrlo kratkom vremenu može zaliječiti manje rane zahvaljujući proizvodnji kolagena. On je najzastupljeniji protein u tvojem tijelu i glavna je komponenta vezivnog tkiva. Kolagen ima mnogo važnih funkcija, uključujući pružanje strukture koži i jačanje kostiju, prenosi Misszdrava.

VIDI OVO: Mnogi ljudi ne znaju da pate od nedostatka ovog važnog vitamina

Usporen rast

Ovo je jedan od znakova na koje bi posebno trebala obratiti pozornost, pogotovo kod beba i djece. Važno je za trudnice da konzumiraju vitamin A , ali i daju ga djetetu u prvih godinu dana života jer je upravo on odgovoran za razvoj vida i imunološkog sustava, ali i na općeniti rast djeteta.

Suhe oči

Jedan od najvažnijih znakova nedostatka vitamina A je nemogućnost stvaranja suza i vlaženja očne jabučice. Ako to neugodno stanje potraje ono može dovesti do potpunog slabljenja rožnice i gubitka vida.

VIDI OVO: IZAĐITE NA SUNCE! 7 simptoma nedostatka D vitamina u tijelu

Namirnice u kojima možete pronaći vitamin A:

Jaja: kuhano jaje sadrži 8 % vitamina A potrebnog za konzumaciju u jednom danu.

Losos: u 100 grama ima 149 % vitamina A.

Špinat: sadrži velike količine karotenoida, koje tvoje tijelo može pretvoriti u vitamin A.

Batat/slatki krumpir: jedan je od najboljih izvora vitamina A, jer na 100 grama ima 122 % vitamina A.

Mrkva: je bogata beta karotenom, koje tvoje tijelo pretvara u vitamin A.