Zapanjujuća moć mljevene paprike: Kad saznate koliko je zdrava, poželjet ćete je češće jesti!

Mljevena paprika nezaobilazan je začin u gotovo svakoj kuhinji. Kad saznate koliko je zdrava, poželjet ćete je jesti i češće što stvarno nije teško.

1. Puna je korisnih nutrijenata

U samo jednoj žlici mljevene paprike (ili 6 grama) ima samo 19 kalorija, a sadrži čak 13% dnevno potrebne količine vitamina A, 13% dnevno potrebne količine vitamina E, 9% dnevno potrebne količine vitamina B6 i 8% dnevno potrebne količine željeza!

Paprika je puna i antioksidansa većinom iz grupe beta karotenida poput beta karotena, kapsantina, zaeksantina i luteina koji su aktivni borci protiv bolesti srva i krvožilnog sustava te karcinoma – između ostalog.

2. Dobra je za zdravlje očiju

Mljevena paprika dobro djeluje na zdravlje očiju smanjujući rizik od razvoja katarakta (sive mrene) i degeneracije makule ili žute pjege što je povezano sa starenjem. U jednoj su studiji žene koje su uzimale suplemente luteina i zaeksantina u 32% slučajeva manje razvile katarakt od onih koje nisu uzimale ove sastojke koje nalazimo u paprici.

VIDI OVO: Ljute papričice mogu otjerati najteže bolesti: Evo što sve liječe!

3. Mljevana paprika smanjuje upalne procese

Neke vrste paprika, posebno one ljute zbog kapsaicina dobro djeluju na upalne procese te bolna stanja uključujući artritis, oštećenja živaca te probleme s probavnim sustavom.

4. Može poboljšati razinu kolesterola

Kapsaicin iz paprike može podići razinu HDL-a, dobrog kolesterola, te sniziti ukupnu razinu kolesterola i razinu LDL-a, lošeg kolesterola što se sve povezuje sa zdravljem srca.

VIDI OVO: Kapsaicin, ključni sastojak ljutih paprika, može usporiti širenje raka pluća

5. Mljevena paprika ima antikancerogeni učinak

Beta karoten, lutein i zeaksantin pokazali su se kao dobri borci protiv oksidativnog stresa što smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta karcinoma. Studija na 2000 žena pokazala je 25 – 35 % manji rizik od nastanka raka dojke zahvaljući unosu ovih nutrijenata. Također, kapsantin usporava i rast stanica raka koji se već razvio.

VIDI OVO: Kapsaicin, ključni sastojak ljutih paprika, može usporiti širenje raka pluća

6. Djeluje i na razinu šećera u krvi

Kapsaicin djeluje na gene povezane s razinom šećera u krvi i blokira enzime koji razgrađuju šećer u tijelu, a može poboljšati i toleranciju na inzulin. U četvrotjednoj studiji u kojoj su 42 trudnice uzimale 5 mg kapsaicina dnevno znatno im se smanjila razina šećera u krvi nakon obroka u usporedbi s grupom koja je dobivala placebo, piše Miss7.24sata.hr.

7. “Zdrava” krv

Paprika je bogata dvama nutrijentima važnima za krv, željezom i vitaminom B – manjak obaju može smanjiti broj crvenih krvnih zrnaca i uzrokovati anemiju.