Gotovo 3.000 godina star predmet koji je trenutno u New Yorku potvrđuje povijesnost kralja Davida i proturječi sekularnom uvjerenju kako biblijski monarh zapravo nikada nije postojao, piše Christian News Network.

kralj david - artefakt

Posljednjih nekoliko godina neki povjesničari i arheolozi tvrdili su da je kralj David iz Biblije bio potpuno izmišljeni lik. Drugi tvrde da priče o Davidovom kraljevstvu iz 2. Samuelove i 1. Ljetopisa predstavljaju neistinite ukrase povijesti.

“Najpopularnije legende o Davidu su produkt generacija koje su živjele dugo nakon njega”, napisao je Jakov Wright sa Emory University u online članku. “Davidovo ubojstvo Golijata, njegovi pothvati na dvoru Šaula, njegov odnos sa Jonatanom i Mikalom, njegova sudbina kao bjegunca, njegove vojne pobjede u inozemstvu, njegova afera s Bat-Šebom, njegov građanski rat s Abšalomom, to da ga je nasledio Salomon – sve te šareno prikazane epizode su stvorile kasnije generacije pisaca.”

Međutim, predmet koji je trenutno izložen u Metropolitan Muzeju Umjetnosti u New Yorku izravno osporava te tvrdnje. Poznata kao stela Tel Dan, ovo je zapravo kamena ploča iz devetog stoljeća prije Krista koja sadrži pažljivo uklesan aramejski tekst. Natpis spominje vojnu ekspediciju jednog aramejskog kralja, i spominje i “kralja Izraela” i “kralja iz Davidove kuće.”

Stručnjaci kažu da ova relikvija, koja je otkrivena 1993. godine, daje gotovo nepobitni dokaz postojanja kralja Davida. Henry Smith, Jr., direktor razvoja za Associates for Biblical Research, rekao je Christian News Networku da natpis pruža “snažan izvanbiblijsku dokaz koji je u skladu s biblijskim predstavljanjem Davida kao kralja Izraela.”

Prema Smithu, stela Tel Dan je “vrlo značajna”, jer potvrđuje povijesne zapise Biblije. No, Smith je rekao artefakt nije jedini arheološki dokaz koji podržava biblijski opis Davidove vladavine.

“U 19. stoljeću, stela Mesha (također poznata kao Moabski kamen) otkrivena je u Jordanu, i spominje ‘Kuću Davidovu'”, naveo je on. “Ovo važno otkriće često ignoriraju ili odbacuju liberalni znanstvenici i skeptici svuda. Nadalje, egiptolog Kenneth Kitchen je identificirao natpis u hramu Amona u Karnaku za koji vjeruje da kaže ‘visina Davidova.’ ”

Sva ta otkrića upućuju na jedan zaključak: Kralj David je uistinu postojao.

“Stela Tel Dan ne govori samo o ‘Kući Davidovoj’ i, već je neprijateljski svjedok Davidove povijesnosti”, dodao je Smith. “Drugim riječima, napisana je od strane Izraelovih neprijatelja iz Arama. Nadalje, to pokazuje da su kraljevi koji su bili neprijatelji Izraela iz kasnijih razdoblja nakon Davidove smrti priznavali da su izraelski kraljevi bili iz Davidove loze. ”

Unatoč povijesnim dokazima, mnogi znanstvenici i arheolozi još uvijek odbacuju povijesne zapise iz Biblije. Smith smatra da je odbacivanje tu zbog nekoliko čimbenika.

“Prvo, oni često ignoriraju kronologiju koju Biblija daje za događaje izvješćuje,” tvrdi on. “Dakle, oni pokušavaju da pogrešno povežu događaje u Bibliji s arheološkim dokazima koji nisu iz stvarnog vremena u kojem su se biblijski događaji zbili. Smatramo to posebno točnim u odnosu na knjigu Jošue i osvajanja Jerihona, Aja i Hasora. ”

“Drugo,” nastavio je, “njihov bazični preduvjet je da je tekst Starog zavjeta uređivan, dodavano mu je materijala, i izmijenjen je od strane urednika i sastavljača sa svjetovnim programima, političkim ili kakvim već. Ta opsežna uređivanja su se navodno dogodia tijekom mnogih stoljeća. ”

Prema Smithu, “ne postoji niti jedan djelić dokaza” za te elaborantne, anti-biblijske teorije.

Smith još je rekao za Christian News Network da arheološki dokazi podliježu širokom rasponu interpretacija, koja često mogu biti pristrasne ili netočne.

“Problem je u tome što arheologija daje mnogo više materijalne kulture nego pisanih tekstova, a materijalna kultura je predmet raznih tumačenja”, rekao je on. “Materijalna kultura ne ‘govori’ na isti način na koji pisani tekst može govoriti, te tako, ono što se od nas zahtijeva je da budemo oprezni u vezi s načinom na koji razumijemo materijalnu kulturu antike.”

Smith potiče kršćane da uzmu u obzir pouzdanost Biblije i shvate da je evanđeoska poruka utemeljena na povijesti.

“Bog Pisma je Stvoritelj, Održavatelj i Vladar Gospodar sve povijesti”, naveo je on. “Biblija je puna spomena stvarnih ljudi, stvarnih događaja i stvarne kronologije. Kršćani moraju uzeti Pismo ozbiljno u tom pogledu. Uostalom, Isus Krist je, u određenom trenutku i na određenom mjestu, rođen u ovom palom svijetu da otkupi svoj narod i cijeli svemir. On je ispunjenje cijele starozavjetne objave. Trebamo se prisjetiti onoga što je Pavao pisao galacijskoj crkvi: “Kada dođe punina vremena, posla Bog svoga Sina …”