Zavučen u brdima na rubnom dijelu Wuhana, grada koji slovi za prvi epicentar epidemije koronavirusa, stoji biološki laboratorij u koji sada čitav svijet upire prstom, jer se vjeruje da je virus potekao baš iz jedne od njenih epruveta, piše Telegraf.

U ovom trenutku najviše SAD vjeruje da je virus potekao iz laboratorija koja se nalazi pod strogim nadzorom, a Kinezi sa druge strane, uporno odbacuju te tvrdnje nazivajući ih bizarnim i govore da je korona vrlo vjerojatno prešla sa životinje na čovjeka na ribljoj tržnici u Wuhanu, te da se zaraza tako krenula širiti.

Ovaj institut je dom kineskom Centru za proučavanje i kontrolu virusa. Ujedno predstavlja i najveću banku virusa u Aziji i u njoj se skladišti oko 1.500 uzoraka različitih patogena.

U ovom kompleksu je smješten jedan od najsuvremenijih laboratorija u kojoj se čuvaju patogeni klase 4, ili narodski rečeno – vrlo opasni virusi koji se lako prenose sa čovjeka na čovjeka, poput ebole.

VIDI OVO: Dobitnik Nobelove nagrade tvrdi: Koronavirus je proizveden u laboratoriju

Unutra je sve mrtvo

Laboratorij za P4 viruse koštao je 42 milijuna dolara i izgrađen je 2015. godine, a službeno je u rad pušten tri godine kasnije. U istoj zgradi nalazi se laboratorij i za patogene viruse klase 3, koja neometano radi još od 2012. godine.

Svatko tko je nedavno prošao kraj ove zgrade, uključujući i novinarske ekipe, rekao bi da je unutra “sve mrtvo” i da se čini da laboratorij ne radi.

Na ulaznim vratima je nakon izbijanja epidemije postavljen natpis: “Stroga prevencija i kontrola, ne paničarite, slušajte što vam dužnosnici govore i vjerujte znanosti, vjerujte stručnjacima, nemojte širiti dezinformacije”.