NaslovnicaDuhovnostKolika je moć "malog" grijeha?

Kolika je moć “malog” grijeha?

Često smo u kušnji minimizirati naše pogreške. Kolika je moć “malog” grijeha?

Često vidimo ono što mislimo da su mali grijesi u našem životu i odbacujemo ih. Upravljate njima. Pravite se da ih nema. Ali uskoro ono što se čini kao mala stvar postaje velika stvar u našim srcima. Evo nekoliko primjera!

Mali problem s prekomjernim gledanjem serije svake večeri mogao bi otkriti veliki problem s idolom gledanja televizije.

Mala sarkastična primjedba mogla bi sakriti dublji problem gorčine, zavisti ili ponosa.

Malo prekomjernog trošenja moglo bi sakriti dublji problem s materijalizmom.

Mala usporedba prerasta u zavist i nezadovoljstvo. Malo ogovaranja prerasta u neslogu i nejedinstvo. Mala frustracija prerasta u ljutnju.

Dobili ste sliku. Naš problem s grijehom uopće nije mala stvar.

Kolika je moć “malog” grijeha?

U Božjim očima, grijeh je grijeh. Bog je svet i pravedan i ništa što nije sveto i pravedno ne može stajati pred Njim. Dovoljan je jedan grijeh da nas udalji od Njega. A kada uzmete u obzir činjenicu da griješimo više od samo jednom, zapravo bezbroj puta dnevno, naš problem s grijehom uopće nije mala stvar.

Također, grijeh nikada ne ostaje “malen”. Kao korov, raste. Širi se i razmnožava. “Zar ne znate da malo kvasca cijelo tijesto ukvasa?” (1. Korinćanima 5, 6). “Mali” grijeh proizvodi potomke drugih grijeha. Poput invazivne loze, ovija se oko našeg srca, gušeći naš duhovni život. I poput šume obrasle divljom vinovom lozom, zaklanja nas od Svjetla života. Grijeh bez nadzora uništava sve na svom putu.

Poznati puritanski propovjednik John Owen upozorio je: “Ubijajte grijeh ili će on ubiti vas.” Apostol Pavao je “ubijanje” grijeha nazvao “odbacivanjem” grijeha. Vjernicima u Kolosima je pisao:

Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! (Kološanima 3, 1-3)

Moramo odbaciti svaki grijeh

Po vjeri u Krista smo opravdani. Sjedinjeni smo s Njim u Njegovom savršenom životu, smrti i uskrsnuću. To znači da smo umrli s Kristom za naš stari život i uskrsnuli u novi život u Njemu. Mi smo nova stvorenja.

Ako je tko u Kristu, novo je stvorenje. Staro je nestalo; novo je, evo nastalo. (2. Korinćanima 5, 17)

PROČITAJTE: Mali grijesi: 10 razloga zašto su vrlo opasni

Stoga, trebamo odbaciti starog sebe; trebamo usmrtiti svoj grijeh. Pavao zatim navodi neke od onih grijeha koje trebamo “odbaciti” ili usmrtiti (Kološanima 3, 5-9). Nadalje, govori nam kako usmrtiti grijeh: kroz Duha.

Jer ako po tijelu živite, umrijeti vam je, ako li pak Duhom usmrćujete tjelesna djela, živjet ćete. (Rimljanima 8, 13 )

Duh je taj koji oživljava naša mrtva srca. On djeluje u nama da usmrti grijeh i da u nama proizvede plod pravednosti. Duh nas osuđuje za naše grijehe, potiče nas na pokajanje, uči nas poslušnosti i da ovisimo o Božjoj milosti. Njegovo oružje za usmrćivanje našeg grijeha je Božja Riječ – dok čitamo i proučavamo Riječ, Duh Sveti nas posvećuje.

Ne smijemo zanemariti “male” grijehe u našem životu niti podcijeniti njihovu razornu moć. Božjom milošću nismo prepušteni da se sami borimo protiv toga. Tražimo pomoć Duha da prepoznamo svaki naš grijeh i usmrtimo ga.