Mogu li kršćani biti prevareni znacima i čudesima?

Možda ste već čuli da možete utvrditi tko je lažni prorok po činjenici što se nisu baš sva njegova proroštva obistinila. Ponovljeni zakon 18,22 upućuje nas da ne vjerujemo prorocima čija su se proroštva izjalovila.

Ali Ponovljeni zakon 13,2-4 upozorava nas glede prorka čija proroštva se ispunjavaju: ”Ako se u tvojoj sredini pojavi kakav prorok ili čovjek sa snoviđenjima, pa ti iznese kakvo znamenje ili čudo; i to se znamenje ili čudo o kojem ti je govorio ispuni, i onda ti on rekne: ”Pođimo sad za drugim bogovima, koje dosad ne poznaješ, i njima iskazujmno štovanje”, nemoj slušati takvog proroka ni sve toga sanjača: ta to vas iskušava Gospodin, Bog vaš; hoće da dozna ljubite li zbilja Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim i svom dušom svojom” (vidi također Mt 24,4-11; 23-25; Otk 13,11-14).

Mnogi kršćani postali su uvjetovani razmišljanjem da sve što je povezano sa čudesnim automatski dokazuje da je Bog upleten u to. Bog još uvijek može upotrijebiti znake i čudesa da bi potvrdio Riječ, ali Biblija također upozorava da će ”ustati lažni Kristi i lažni proroci i činit će čudesne znakove, da zavdedu, kad bi bilo moguće, izabranike” (Mk 13,22).

Sotona također može izvoditi znamenja i čudesa, ali on to čini samo zato da bi naše štovanje skrenuo od Boga prema njemu. Ponovljeni zakon 13,5-11 otkriva ozbiljnost pripisivanja Sotoninih aktivnosti Bogu.

Osobe koje su u to bile upletene trebale su biti smaknute, čak i ako se radilo o rođacima. Trebamo ljubiti Boga, biti poslušni Njegovoj riječi, i provjeravati sve znake, čudesa i snove.

Autor: Neil T. Anderson

NAJNOVIJE!