Mogu li nas preminuli čuti
Foto: Unsplash

Je li moguće da nas preminuli članovi obitelji ili prijatelji mogu čuti dok im govorimo? Smijemo li razgovarati s njima?

Čuju li nas preminuli? Što Biblija govori?

U Otkrivenju 6, 9-11 čitamo o skupini kršćanskih mučenika, koji ispod oltara nebeskog promatraju kako kršćani, koji su živi na Zemlji za vrijeme Velike nevolje trpe. Ti muškarci i žene očito su svjesni događaja koji se događaju na Zemlji i mole Boga neka se osveti onima koji su činili zlo. 

Djela 7 bilježe kamenovanje Stjepana zbog ”zločina” propovijedanja Evanđelja. On je bio prvi kršćanski mučenik. Prije nego što je preminuo, ugledao je Isusa kako stoji na nebeskim vratima i kako ga gleda sa suosjećanjem i zabrinutošću: „Kad su to čuli, uskipješe u srcima i počeše škripati zubima na njega. Ali on, pun Duha Svetoga, uprije pogled u nebo i ugleda slavu Božju i Isusa gdje stoji zdesna Bogu pa reče: “Evo vidim nebesa otvorena i Sina Čovječjega gdje stoji zdesna Bogu. Vičući iza glasa, oni zatisnuše uši i navališe jednodušno na njega. Izbaciše ga iz grada pa ga kamenovahu. Svjedoci odložiše haljine do nogu mladića koji se zvao Savao.“ (Djela 7, 54-58) 

Neki smatraju da je sadržaj poslanice Hebrejima 12, 1-2 dokaz da kršćani s neba mogu promatrati događaje, koji se događaju na Zemlji. Heroji vjere, opisani u Hebrejima 11, prikazani su kako navijaju u velikom stadionu za kršćane, koji „trče svoju utrku“. Osobno se ne slažem s ovim tumačenjem. Smatram da je pisac poslanice Hebrejima koristio ovu prispodobu kao primjer za ohrabrenje za nas, da naša vjera također može rezultirati u tome da i mi živimo pobjedničkim načinom života. 

S druge strane, Julie i ja smo pažljivo slušali slučaj jednu od naših prijateljica misionara s Bliskog istoka, koja je opisivala raciju koja se dogodila njezinoj obitelji. Njezinu su glavu rasjekli sjekirom, supruga su nemilosrdno pretukli. Bog je na čudesan način zaštitio njezinu djecu.

Prebačena je za Beč i čudesno je preživjela; njezine motoričke i mentalne vještine bile su netaknute! Njezin se suprug u potpunosti oporavio.

Plakala je dok je opisivala užase napada: no trenutke kasnije, njene su se usne oblikovale u slabašan osmijeh kada nam je govorila o viziji koju je imala za vrijeme napada; o viziji o svecima, spomenutim u Hebrejima 11, kako navijaju za nju i podržavaju je, usprkos njezinoj boli. 

Iako ovaj primjer može dati naznake toga da osobe na nrbu mogu vidjeti i čuti ljude na Zemlji, to zasigurno nije konačna potvrda. Moje je mišljenje je takvo; jednostavno nemam odgovor. No možda priča koja slijedi sve ovo može staviti u drugačiji kontekst. 

Bez obzira na sve, Bog čuje 

Kada je naša malena kćer, Jessie preminula u našim rukama, Julie i ja smo rekli: „Zbogom.“ Nakon toga smo kleknuli kako bismo se pomolili. Sjećam se da sam molio Boga neka kaže Jessie da se njezini mama i tata mole za nju i da je vole više nego što ona to može zamisliti. Molio sam Boga neka joj kaže kako je meni i mami drago zbog toga što ona na nebu ima funkcionalno tijelo s kojim će moći uživati u rajskim užicima. Molio sam Boga za to da joj kaže kako se mama i ja radujemo zbog toga što ćemo se ponovno vidjeti. 

Na njezinom pogrebu molio sam Isusa neka kaže Jessie da zaista želimo da je ona ovdje s nama sada, no da joj nismo zamjerili nimalo zbog odličnog vremena, koje provodi na nebu 

I sam si postavljam slična pitanja. Ne znam može li me Jessie čuti i promatrati s nebesa; s druge strane, znam da Bog može i zbog toga imam pouzdanja da može i Jessie. Zamoli Boga u molitvi neka kaže vašem preminulom članu obitelji sve ono što joj želite reći. Sasvim je moguće da će Bog tvoju poruku proslijediti toj osobi.

Nadam se da će vam moj primjer biti od pomoći. 

Prema članku autora Rogera Barriera objavljenog na portalu Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: