Mogu li nekršćani dolaziti u crkvu i sudjelovati na bogoslužju?

Mogu li nekršćani dolaziti u crkvu i sudjelovati na bogoslužju? Kratak odgovor na ovo pitanje glasi: da, svakako! Za dužu verziju ovog odgovora, zaronimo malo dublje.

Nije li crkva samo za kršćane?

Crkva je mjesto gdje se kršćani susreću. No to nije mjesto privatnog druženja. Suprotno tome, s obzirom na to da mi kršćani želimo da svijet upozna Boga, sretni smo kada pozovemo ne kršćane, kao i kada im pokažemo kako je to biti kršćanin. Crkva je dobro mjesto za otkriti više o kršćanstvu. Ne biste bili prvi koje bi, ono što biste čuli, uvjerili da i sami postanete kršćaninom.

Svaki član crkve najprije je bio nevjernik

Crkva je prepuna ljudi koji su u prošlosti bili nevjernici. Nitko ne postaje kršćaninom ”automatski” od rođenja. Svatko od nas treba biti nanovo rođen i treba ga preobraziti Duh Sveti. Članovi crkve su povjerovali kada su ih njihovi roditelji odveli u crkvu ili kada su čuli Evanđelje od drugih. Stoga, ako još uvijek ne vjerujete ili ako niste sigurni u što vjerujete, niste jedini. Ne trebate čekati da postanete kršćaninom kako biste otišli u crkvu.

Isus je postavio obrazac

Kršćani su Isusovi sljedbenici. On je naš Gospodin i Spasitelj, no također i naš primjer. Isus je prema ljudima uvijek bio blagonaklon, čak i prema onima koji su smatrani otpadnici. Rekao je: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.“ (Matej 11, 28-29)

U židovskom društvu su ljudi, koji nisu slijedili Zakon, bili odbacivani. No Isus je rekao: „Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.“ (Marko 2, 17) Isus  se družio i s religioznim i s ne religioznim ljudima. Pozivao je k sebi bogataše i siromašne, muškarce, žene i djecu i želio je da čuju Njegovo učenje. Otvorio je vrata za sve, kako bi mogli povjerovati.

Što možemo očekivati od crkvene službe?

Svaka crkva je drugačija. Neke su velike, druge su male. Neke su vrlo formalne, druge su više neformalne. Kod nekih bogoslužja traju nekoliko sati, kod nekih su znatno kraće. No ovo su neke od stvari koje biste trebali pronaći u gotovo svakoj od crkava: čitanje Biblije, molitva, slavljenje i propovijed, kojom će se objasniti pročitani stihovi, kao i njihova praktična primjena.

Mogu li sudjelovati u bogoslužju ili mogu samo promatrati?

Posjetitelji mogu sudjelovati u većini bogoslužja, ako se ponašaju s poštovanjem. Možete pjevati zajedno sa zajednicom, možete slušati propovijed i čitanje Biblije. Bogoslužje nije pravo mjesto gdje trebate ustati i izreći svoje vlastito mišljenje; ako želite raspravljati o stvarima, to možete činiti u razgovorima nakon službe, ne za vrijeme.

Jedna od stvari u kojoj ne smijete sudjelovati, osim ako niste priznali da ste kršćanin, jest sakrament zajedničkog blagovanja ili ”Gospodnje večere”. Taj se sakrament obavlja redovito, no ne na svakom bogoslužju. Tijekom proslavljanja Gospodnje večere, kršćani jedu malene količine kruha i piju malene količine vina ili soka od grožđa, kao sjećanje na Isusovu smrt. Većina crkava ovo će dopustiti samo odraslim kršćanima; djeca i ne kršćani trebali bi ostati na svojim mjestima ili propustiti dalje kruh i vino, do iduće osobe.

Drugi sakrament je krštenje. Taj se sakrament obavlja povremeno, ne tjedno. Kada netko po prvi puta postane članom crkve, oni postaju kršteni. U nekim crkvama, djeca bivaju krštena nakon što njihovi roditelji postanu članovi crkve. U drugim crkvama, osobe bivaju krštene kao odrasle, kada donesu svjesnu odluku o tome da vjeruju u Isusa kao svoga Spasitelja. Krštenje je ozbiljan korak. Ne možete biti kršteni samo ”radi zabave” ili kako biste to ”probali”, ako ne vjerujete.

Neke alternativne mogućnosti

Ako ne možete prisustvovati crkvi jer je ovaj korak za vas trenutno previše, no želite saznati više o kršćanstvu, postoje neke alternativne mogućnosti koje možete pokušati:

  • Mnoge crkve imaju vlastite internetske stranice ili kanale na društvenim mrežama, na kojima možete gledati njihove službe. Ovo je dobar način za dobivanja prvog dojma.
  • Mnogi kršćani otvoreni su za odgovaranje na pitanja o njihovoj vjeri. Ako ne želite ići u crkvu, pokušajte voditi razgovor s nekim vjernikom.
  • Neke crkve nude uvodne tečajeve za ne kršćane, na kojima možete naučiti o osnovama vjerovanja crkava i gdje možete razgovarati o onome što vas zanima.

Autorica: Gretje Commelin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

PROČITAJTE JOŠ: