Kako moliti u svojim najmračnijim trenucima
Foto: Unsplash

Donosimo pet načina kako moliti u najmračnijim trenucima u svome životu.

Moliti ususret Riječi

Kada molim u najmračnijim trenucima svog života (a imao sam ih nekoliko), pogledam na Riječ Božju i molim Njegova obećanja. Jedno od takvih sjajnih obećanja u kojima pronalazim veliku utjehu nalazi se u Izaiji 43, 2, koje kaže: „Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće“.

Shvaćam da je ovo napisano za Izrael, ali ako je to bilo istinito za izraelski narod, zašto ne bi bilo još istinitije za Božju djecu? Kada se nalazite u najtežim trenucima, molite ususret Božjoj Riječi. To je ono što sam činim i obično završavam s knjigom Psalama.

Kada ste zaista zabrljali

Ne mogu izbrojati sve situacije kada sam zaista jako pogriješio. Naučio sam da se tijelo može iscijeliti od fizičkih udaraca i rana, ali ne tako lako od riječi. Ne možemo povući ono što smo već izrekli. Sve što možemo učiniti jest priznati svoje grijehe svakome koga smo povrijedili, nakon toga to priznati Bogu i moliti Psalam 51, najveću molitvu pokajanja u Bibliji.

Izolirani zbog svoje vjere

Sjećam se kada sam prije nekoliko godina upao u problem zbog toga što samo pokušao svjedočiti svim svojim kolegama na poslu. Ne bih im oduzimao vrijeme za vrijeme posla, već samo za vrijeme pauza ili ručka, što nije bilo protivno politici tvrtke. Netko se požalio upravi nakon čega sam trebao ići u ured šefa, gdje mi je bilo rečeno: „Nemoj to više raditi“! Sjećam se da sam se u to vrijeme osjetio izolirano je su svi moji kolege s vremenom čuli za to.

PROČITAJTE: Molitva za teške dane

Nisam mogao razumjeti zašto mi oni koji su bili kršćani nisu bili podrška. Sve što sam čuo bile su glasine o tome da sam bio ”Jack Baptist”. Tada sam se okrenuo Božjoj Riječi i sjetio se što kaže: „Ako vas vrijeđaju zbog Kristovog imena, blagoslovljeni ste, jer Duh slave i Boga prebivaju nad vama“. (1. Petrova 4, 14)  Molio sam Bogu kako bih Mu iskazao zahvalnost zbog toga što mi je dopustio privilegiju patnje za Isusa i za tako veliki blagoslov. (Matej 5, 10-12)

Na svome licu

Govoreći samo za sebe, smatram da je najbolji položaj za mene jest onaj kada je molitva na ”svome licu”. Mnogi koji su imali susret s Bogom u Starome Zavjetu ili s Isusom u Novom Zavjetu bi ničice pali na tlo i legli na lice, poput mrtvaca. Kada se molim u samoći, molim se na svome licu, ležeći na podu. To činim pogotovo kada sam u najtežim trenucima svoga života. Čineći tako, dragovoljno se ponizujem. Razmislite o tome: dolazite ispred Svemoćnog Boga, Stvoritelja svemira! On je Bog! U drevnim vremenima, niste mogli doć ispred kralja sve dok on nije podigao svoje žezlo i ako se ne biste poklonili, mogli ste ostati bez glave. Koliko neograničeno Bog više zaslužuje ovakvu vrstu podložnosti kada dolazimo ispred Njega? To je ono što činim. Tako se molim.

U sjenama

Psalmist vrlo jasno to za mene objašnjava po načinu kako se molim u mračnim danima svog života. Napisao je: „Iako prolazim kroz ulicu sjene ili smrti, ne bojim se zla“. (Psalam 23, 4) Kralj David pokazuje nam da sjena smrti nije isto što i smrt.

Sjene vas mogu upozoriti o nadolazećoj opasnosti, ali sjene vam ne mogu nauditi. Trebam to zapamtiti. Čak niti smrt me ne može odvojiti od Boga (Rimljanima 8, 38) i nikakva tama neće me nadvladati, jer s vremenom, Bog će me vratiti natrag u svjetlo svoje ljubavi.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Faithinthenews.com