Psalam 51: Najsnažniji biblijski zapis protiv zlih sila grijeha

Psalam 51 jedan je od najčešće spominjanih pokajničkih psalama, a napisao ga je kralj David nakon što je zbog grijeha s Bat-Šebom izgubio dijete. On je jedan od najsnažnijih zapisa u Bibliji protiv sila grijeha.

Psalmi su moćno sredstvo za molitvu – oni su zapravo molitve u stihu, koje zauzimaju veliki dio Starog zavjeta.

Ima ih ukupno 150, a sadrže molitve za oprost grijeha, odavanje slave i poštovanja Bogu, kao i najavu dolaska Isusa Krista na zemlju.

Riječi svetih psalama duboko ulaze u čovjekovo srce, a Davidov Psalam 51 jedan je od najčešće spominjanih pokajničkih psalama, kojega vam prenosimo u cijelosti.

Psalam 51

Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome,
po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje!
Operi me svega od moje krivice,
od grijeha me mojeg očisti!Bezakonje svoje priznajem,
grijeh je moj svagda preda mnom.

Tebi, samom tebi ja sam zgriješio i učinio što je zlo pred tobom:
pravedan ćeš biti kad progovoriš,
bez prijekora kada presudiš.
Evo, grešan sam već rođen,
u grijehu me zače majka moja. Evo, ti ljubiš srce iskreno,
u dubini duše učiš me mudrosti.
Poškropi me izopom da se očistim,
operi me, i bit ću bjelji od snijega!

Objavi mi radost i veselje,
nek’ se obraduju kosti satrvene!
Odvrati lice od grijeha mojih,
izbriši svu moju krivicu!

Čisto srce stvori mi, Bože,
i duh postojan obnovi u meni!
Ne odbaci me od lica svojega
i svoga svetog duha ne uzmi od mene!

Vrati mi radost svoga spasenja
i učvrsti me duhom spremnim!
Učit ću bezakonike tvojim stazama,
i grešnici tebi će se obraćati.

Oslobodi me od krvi prolivene,
Bože, Bože spasitelju moj!
Nek’ mi jezik kliče pravednosti tvojoj!
Otvori, Gospodine, usne moje,
i usta će moja naviještati hvalu tvoju.

Žrtve ti se ne mile,
kad bih dao paljenicu, ti je ne bi primio.
Žrtva Bogu duh je raskajan,
srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti.

U svojoj dobroti milostiv budi Sionu
i opet sagradi jeruzalemske zidine!
Tada će ti biti mile žrtve pravedne
i tad će se prinosit’ teoci na žrtveniku tvojemu.

Psalam 51, 12: Zašto je David rekao Bogu „Čisto srce stvori mi, Bože“?

Psalam 51 pjesma je pokajanja u kojoj se David ogolio te se ponizio pred Bogom, priznao je svoj grijeh i zatražio oprost. U jednom dijelu on moli: „Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!“ (Psalmi 51,12). 

Druga Samuelu 11 bilježi Davidov najznačajniji i najpoznatiji grijeh, koji nije bio samo jedan čin, nego lanac loših odluka. David je ostao kod kuće za vrijeme bitke te je odmarao na svom krovu jednoga dana kada je ugledao ženu imenom Bat-Šeba kako se kupa.

Obuzet žudnjom i pohlepom, David je pozvao Bat-Šebu sebi te je spavao s njom, a ona je začela sina. David je pozvao Bat-Šebinog supruga Uriju iz rata u pokušaju da to dijete predstavi kao njegovo, ali nije uspio navesti Uriju da spava sa svojom suprugom. Umjesto da je priznao grijeh, David je poslao Uriju natrag u rat, ali ovog puta s uputama vojskovođi da ga stavi na prednju liniju gdje će sigurno umrijeti.

David je oženio Bat-Šebu i sve se činilo u redu. „A kad je prošlo vrijeme žalosti, posla David po nju i uze je u svoj dvor, i ona mu posta ženom. I rodi mu sina. Ali djelo koje učini David bijaše zlo u očima Jahvinim“ (2 Samuel 11,27). Bog nije dopustio da njegov grijeh ostane skriven te je upotrijebio proroka Natana da ga Davidu otkrije u 2 Samuelu 12. U to vrijeme je David napisao Psalme 51. 

biblijska istina o kralju Davidu
Foto: Lds.org

Psalam 51 je divan primjer pokajanja

Psalam 51 divan je primjer pokajanja. David je priznao svoj grijeh (51,3, 14) i činjenicu da je u konačnici zgriješio protiv Boga (51,4). 

On je znao da Bog nije samo htio žrtvu, nego promjenu u Davidovu srcu, a ovdje je molba koju upućuje Bogu: „Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!“ (Psalam 51,12). David je primijetio da njegovo srce nije čisto. Njegovo srce žudjelo je za ženom te je zloupotrijebio svoj autoritet da spava s njom. Njegovo srce skovalo je planove da to sve zataška, što je u konačnici dovelo do ubojstva. On je znao da je njegovo srce bilo uzrok tih zlih djela, a ne Bat-Šebina ljepota ili Urijina nevoljkost da surađuje. David nije mogao sam očistiti svoje srce i obnoviti svoj grešni duh tako da je u svom pokajanju zazvao Gospodina da ga promijeni. 

Isto je istina i za nas. Mi ne možemo odmah očistiti svoja srca i ispraviti svoj duh; jedno Bog može (Rimljanima 3,23; 5,6-11; 6,23). Kada priznamo naše grešno stanje i okrenemo se Bogu u vjeri, On nam daje nova srca (Ezekiel 36,26). Svi koji su stavili svoju vjeru u Isusa Krista postaju novo Stvorenje (2 Korinćanima 5,17). Pomireni smo s Bogom kroz Isusovu smrt i uskrsnuće. „Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu“ (2 Korinćanima 5,21).

Ovo je dar Božje milosti kojeg primamo kroz vjeru (Efežanima 2,1-10). Svima koji su vjerovali u Krista u potpunosti su oprošteni grijesi te su osigurani u Njemu zauvijek, no ipak mi posrćemo u grijehu. Čak i tada, Bog je vjeran. 1 Ivanova 1,9 ohrabruje: „Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe
i očistiti nas od svake nepravde.“ 

Davidova molba u Psalmu 51 da mu Bog stvori „Čisto srce“ i „duh postojan obnovi“ u njemu primjer je kako možemo prići Bogu u poniznom pokajanju i kako možemo od Njega tražiti preobrazbu srca koju samo On može dati (Filipljanima 2,12-13). (Izvor: Compellingtruth.org)

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!