Molitva koju Bog uslišava: Ovako treba izgledati molitva koju će Bog uslišati

Kako izgleda molitva koju Bog uslišava? Što je to molitva, kako se moliti, gdje se moliti, kome se moliti, kakvih sve molitava imamo? 

Često čujemo da nam molitve nisu uslišane pa gubimo volju da se nastavimo moliti. Imamo li pritom pravilan stav u pristupu molitvi? Prije svega, kad govorimo o molitvi, mislimo na molitvu koju upućujemo Bogu.

Dakle, molitva je razgovor s Bogom, a razgovarati s Bogom možemo samo onda ako vjerujemo da On postoji i da može učiniti ono što ga molimo. Pouke o tome kako se najbolje moliti nalazimo u Bibliji ili Svetom pismu.

Molitvu kakvu je Gospodin Isus učio svoje učenike nalazimo zapisanu u Mateju 6,7-13: “Kad se molite, ne izgovarajte isprazne riječi kao pogani, koji umišljaju da će biti uslišani zbog svoga nabrajanja. Nemojte ih, dakle, oponašati, jer i prije nego ga zamolite, zna Otac vaš što vam je potrebno. Stoga vi molite ovako: ‘Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla!‘”

Opći obrazac za molitvu koju Bog uslišava

Ovo je opći obrazac za sve naše molitve koje upućujemo našem nebeskom Ocu. Ova molitva nas upućuje na osobni odnos s Bogom kao našim Ocem koji se brine za svoju djecu.

U Starom zavjetu u Psalmima čitamo za kralja Davida koji je vapio Bogu u molitvi. U svim teškim i skoro bezizlaznim neprilikama vapio je Bogu, i on je molitve uslišao. Neki psalmi koje je David napisao zovu se “Molitve Davidove”, primjerice Psalam 86. U Psalmu 66,20 David blagoslivlja Gospoda: “Blagoslovljen Bog koji mi molitvu ne odbi, naklonosti ne odvrati od mene!” David je čvrsto vjerovao Bogu i sav svoj život i svoje putove prepustio je Bogu da on upravlja njima, jer je od Boga dobio odgovor, Psalam 91,11 i 14-16: “Jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putevima tvojim… Izbavit ću ga jer me ljubi, zakrilit ga jer poznaje ime moje, zazvat će me a ja ću ga uslišati, s njim ću biti u nevolji, spasit ću ga i proslaviti. Nasitit ću ga danima mnogim, pokazat mu spasenje svoje.”

Kroz sve Davidove psalme provlači se nit molitve za izbavljenje i Davidova zahvalnost za spasenje. Bog u koga je David vjerovao i kome se utjecao u svim svojim nevoljama i opasnostima, od kojih ga je Bog izbavljao, isti je Bog kome se i mi možemo danas utjecati i moliti u nevoljama. Bog je isti onda, jučer, danas, i dovijeka će biti isti. On se ne mijenja i njegova ljubav ne prestaje.

Isusov poticaj na ustrajnu molitvu: "Molite i dat će vam se!"

”Molite, i dat će vam se…”

Navedeni obrazac molitve koji je Gospodin Isus dao svojim učenicima, a time i nama, poticaj je da molimo: “Molite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se! Jer svaki koji moli, prima; tko traži, nalazi, i tko kuca, otvara mu se.” (Matej 7,7.8) U našim domovima dobro je prakticirati obiteljske molitve, kako prije obroka, tako i za svaku situaciju gdje mislimo da nam je potrebna Božja pomoć, jer On obećava: “Nadalje vam kažem: ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zamole što mu drago, dat će im Otac moj nebeski. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana radi mene, tu sam ja među njima.” (Matej 18,19.20)

Apostol Pavao u svojim poslanicama također upućuje na molitve i njihovo djelovanje u našim životima. Tako u Poslanici Filipljanima 4,6.7 čitamo: “Ne brinite se tjeskobno ni za što, već u svemu iznesite svoje potrebe Bogu prošnjom i molitvom, sve u zahvalnosti! I mir će Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvati srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu.”

Gdje sve možemo moliti? Moliti možemo u crkvi, zajedno s braćom i sestrama. Gospod Isus je rekao za Hram da je to mjesto molitve. Moliti možemo i u svome domu, s obitelji ili sami. Moliti možemo uvijek i na svakom mjestu, jer Bog nije ograničen na prostor i vrijeme, on je svuda prisutan i u svako vrijeme.

Gospodin Isus nam daje primjer kako moliti kad se sami molimo pred Bogom u tajnosti: “Kad molite, ne budite kao licemjeri koji se vole upadno moliti u sinagogama i na raskršćima, da ih vide ljudi. Zaista, kažem vam, već su primili svoju plaću. A ti kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata te se pomoli Ocu svom u tajnosti, pa će ti platiti Otac tvoj, koji vidi u tajnosti.” (Matej 6,5.6) Za ovakve nam je molitve Gospod Isus dao primjer, jer je sam odlazio na samotna mjesta gdje se u tajnosti molio nebeskom Ocu: “Rano ujutro, dok je još bio mrak, ustade, izađe te ode na samotno mjesto, i tu je molio” (Marko 1,35) i “Kad otpusti narod, uspe se na goru, u samoću, da se moli. Još je i uvečer ondje bio sam.” (Matej 14,23)

Molitve ne bi trebale biti samo traženje nečega od Boga

Molitve koje upućujemo Bogu ne bi trebale sadržavati samo traženje nečega od Boga. Ljudi u svojim molitvama od Boga traže svašta, počevši od izlječenja, zdravlja, pa čak i materijalnih dobara. U našim molitvama trebamo se obraćati Bogu kao Ocu koji je na nebesima, koji zna naše potrebe i prije naše molitve, zahvaliti mu na svim darovima koje dobivamo svakog dana iz njegove milostive ruke, dati mu slavu i čast koja samo njemu pripada, jer je njegovo sve i on daje kome hoće.

Molitva je potrebna za čovjekovo psihičko zdravlje, jer je čovjek stvoren za zajedništvo s Bogom. Budući da je molitva razgovor s Bogom, ona pomaže duhovnom sazrijevanju čovjeka, ona ga preobražava.

Prema C.H. Spurgeonu najbolje su molitve neukalupljene, sačinjene od uzdaha, nakvašene suzama; takve molitve dopiru u nebo. Molitve koje ne možete niti izgovoriti, vapaji koji su skoro neizrecivi, molitve koje krše vaša leđa — to su najbolje molitve koje dopiru do Božjeg uha. Apostol Pavao u 1. Solunjanima 5,16-18 poručuje: “Radujte se uvijek! Bez prestanka molite. U svakoj prilici zahvaljujte, jer je to za vas volja Božja u Kristu Isusu.”

Cijenjeni čitatelji, ako dosad niste molili, počnite s Očenašom.

Autor: Đuro Sremac

PROČITAJTE JOŠ: