NaslovnicaMolitveMolitva kada ste ljuti

Molitva kada ste ljuti

Molitva kada ste ljuti usmjerit će vaše misli i srce prema Onome od koga dolaze mir i snaga.

Ponekad mislimo dobro i imamo najbolje namjere, ali naše emocije preuzimaju kontrolu i mogu uzrokovati da reagiramo na načine koji nisu Božji.

Kada smo ljuti, molitva je često zadnja stvar o kojoj razmišljamo. Može biti teško pronaći riječi koje su nam potrebne za molitvu. Ali zastati, udahnuti i moliti se najbolje je što možemo učiniti.

Molitva kada ste ljuti

Postoje različite vrste ljutnje. U Bibliji vidimo primjere pravednog gnjeva – ovo je vrsta ljutnje koja nas potiče na pozitivno djelovanje, jer stvari zbog kojih smo ljuti su protivne Božjoj Riječi.

S druge strane, postoji naš sebični gnjev koji zamagljuje našu perspektivu Boga. Prestajemo se oslanjati na Njega i prepuštamo se iskušenju bijesa. To je nešto što se u početku može činiti dobrim, ali se dugoročno postiže vrlo malo. Zapravo, u ljutnji često možemo učiniti stvari zbog kojih ćemo kasnije požaliti, poput pretjerane reakcije ili loše odabranih riječi.

Zato, kada ste ljuti, najbolje što možete učiniti je da molite.

Bože, pomozi mi da budem miran kada su stvari izvan moje kontrole. Znaš koje su to stvari. Iako je ljutnja možda moj prirodni odgovor, pomozi mi da je držim pod kontrolom.

Kada moja ljutnja dolazi iz nemogućnosti kontrolirati lošu situaciju, daruj mi svoj mir. Pomozi mi da se usredotočim na stvari koje mogu kontrolirati, poput zadataka na mom stolu i obaveza za taj dan. Znam da bijes nije stanje uma koje želiš za mene. Psalam 37, 8 uči me da se “suzdržim od gnjeva” jer on “vodi samo u zlo”. Jakovljeva 1, 20 upozorava me da “ljudski gnjev ne proizvodi pravednost koju Bog želi”.

Bože, želim živjeti pravednim životom i želim Ti u svemu ugoditi. Ispuni me svojim Duhom Svetim da mogu vidjeti dobra koja si mi dao i put koji si postavio preda mnom. Pomozi mi da se suzdržim od ljutnje. Amen!

Molitva kada ste ljuti na druge ljude

Ako postoji jedan oblik ljutnje koji najviše žalosti Tvoje srce, Bože, to je ljutnja i gorčina prema drugima.

U Efežanima 4, 26 Tvoja me Riječ uči: “Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek’ ne zađe nad vašom srdžbom.” Pomozi mi da zaspim mirna uma i ponizna duha, ostavljajući sve svađe u prošlosti. Gospodin Isus uči u Mateju 5, 22-24 da se pomirim s drugima, posebno s onima s kojima sam blizak. Ako imam gorčinu u srcu, vrlo je teško doći pred Tebe sa strahopoštovanjem. Bože, daj mi prilike za pomirenje.

PROČITAJTE: Molitva kada su stvari drugačije od onoga što vi želite

Ako mi je netko učinio nepravdu ili bio neljubazan prema meni, daj mi snage da mu oprostim. Bolje mi je da imam srce puno ljubavi prema svojim neprijateljima nego da se držim gorčine i ljutnje. Pomozi da svakodnevno pokazujem plodove Duha. Umjesto ljutnje, daj mi samokontrolu i mir. Pomozi mi da pojedinim situacijama pristupim mudro i mirne glave!

Bože, molim se za one ljude na koje sam ljut, iz bilo kojeg razloga. Molim Te da omekšaš moje srce prema njima i pomogneš mi da ih nastavim ljubiti. U Isusovo ime, Amen.