Naslovnica Duhovnost 5 molitvi protiv sotonskih napasti

5 molitvi protiv sotonskih napasti

Istina je. Postoji protivnik koji želi napasti vaše želje, misli, pa čak i način na koji vidite svoje tijelo i odnosite se prema istome. Stoga, i vi i ja moramo stražariti nad đavoljim spletkama.

Prema 1 Pt 5, 8, „Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre.“ No, Božja nas riječ upućuje na strategiju  protiv tih napasti: „Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim.“ (Ef 6, 11-18). Smatram zanimljivim to što se svaki dio ‘opreme’ opisan u tom tekstu odnosi na osobnost Isusa Krista. Drugim riječima, postanite slični Kristu – prebivajte u Njemu – i obranit ćete se od neprijateljskih napasti.

Mi prebivamo u Kristu kroz predanje i konstantno pričešćivanje. Kao pomoć u nastojanju opasivanja Božjom opremom, donosimo 5 molitvi koje možete moliti protiv đavolskih napada na vaše srce, razum, osjećaje, usta i tijelo.

1. Molitva za čuvanje vašeg srca.

Gospodine Bože, Kapetane moga srca, Đavao zna vršim li ja Tvoju najveću zapovijed – ljubim li Te svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim (Mt 22,37) – on nema vlast nada mnom. Čuvaj moje srce, Gospodine Isuse, kako bi kucalo samo za Tebe. Ne dozvoli da postanem zadovoljan ovim svijetom ili pak sklon voljeti ikoga više od Tebe. Ukloni idole iz moga srca kako bi samo Ti upravljao mojom odanošću i najvišim sklonostima. Pomozi mi voljeti i praštati drugima kao što si i Ti meni oprostio, kako neprijatelj ne bi mogao dobiti uporište u mojoj mržnji ili ogorčenosti. Uzgoji u mom srcu svoju ljubav koja „sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi“ (1 Kor 13,7). I na kraju, Bože, upravi moje srce prema onom vječnom, a ne zemaljskom. Pomozi mi da se neprestano prisjećam Tvoje smrti zbog mene i skrivenosti moga života s Kristom u Bogu. (Kol 3, 1-2). Povećaj moju čežnju za vječnosti kako ovaj svijet ne bi mogao vladati mnome.

2. Molitva za obranu uma.

Svemoćni Bože, zaštiti moj um kacigom svoga spasenja, podsjećajući me tako da sam Tvoje dijete i da se ne smijem poigravati s neprijateljem. Upravi moje misli, Gospodine Isuse, prema onome što je istinito, časno, pravedno, čisto, ljubazno i hvalevrijedno. Pomozi mi da razmišljam o onome što je kreposno i vrijedno slavljenja tako da Tvoj mir može vladati mojim umom (Fil 4, 8-9). Ne dopusti da me privlače ponašanja i običaji ovoga svijeta, već me preobrazi u novu osobu, mijenjajući način mog razmišljanja. Tako ću naučiti prepoznati Tvoju volju za mene, koja je dobra, ugodna i savršena (Rim 12,2). Ispuni moj razum svojom istinom kako bih se uvjerio da odgovore može dati samo Tvoja Riječ, a ne ovaj svijet.

3. Molitva za smirivanje osjećaja.

Bože, drži što dalje neprijatelja od mene smirujući moje osjećaje mirom svoje prisutnosti. Pomozi mi slijediti Tvoje zapovijedi i ne brinuti se oko ičega, već se za sve moliti, zahvalnim srcem Ti očitovati svoje molbe kako bi mi podario mir koji nitko potpuno ne razumije – mir koji će kontrolirati način mog razmišljanja i osjećanja ( Fil 4, 6-7). Svakodnevno me podsjećaj da si Ti Jedan Jedini koji poznaje moje emocionalne potrebe kako ne bi ni u kojoj osobi tražio svoj identitet, vrijednost ili ljubav koja će ispuniti moju prazninu. Hvala Ti što si Ti Bog mira, Bog reda, Bog koji liječi moje rane i pomaže mi pronaći i biti smisao života. Ti nisi Bog nereda i pomutnje. Ispuni me svojim Duhom kako bi drugima iskazivao samo ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrotu, vjernost, blagost i uzdržljivost (Gal 5, 22-23).

4. Molitva za opreznost na riječima.

Gospodine Isuse, čuvaj moja usta kako bi tek ponekad progovarao. Pomozi mi da budem brz slušati, spor govoriti i spor na srdžbu. (Jak 1,19). Ne dopusti mi da izgovaram nepromišljene riječi koje mogu probosti druge ljude poput mača. Nego mi daj jezik koji donosi iscjeljenje (Izr 12,18). Ne daj da ga koristim za ogovaranja ili nemarne kritizirajuće riječi koje će nekoga povrijediti. Drži neprijatelja što dalje od mene kako nevaljao govor ne bi izlazio iz mojih usta, već samo ono što će, prema potrebi, drugima biti na izgradnju i što će biti u korist onih koji slušaju. Ne dopusti da žalostim Duha Svetoga svojim riječima. (Ef 4,29-30).

5. Molitva za zaštitu tijela.

Bože, dajem Ti svoje tijelo. Neka ono bude živa i sveta žrtva, Tebi prihvatljiva. (Rim 12,1). Iz Tvoje Riječi znam da me đavao ne može prorešetati kao pšenicu ili pak položiti ruku na mene bez Tvog dopuštenja. Stoga, postavi ogradu oko mene kako bi moje tijelo – Tvoj hram – ostalo očuvano, čisto, sveto i zdravo za Tebe (1 Kor 6, 19-20). Zaustavi đavolje pokušaje da me učini sumnjičavim u vjeri da sam stvoren tako čudesno i predivno (Ps 139,14) i ne dopusti mi da slušam njegovo podsmjehivanje kojim želi nauditi mome tijelu kroz nebrigu, prijezir, ovisnost i nasilje. Tvoj sam, Gospodine Isuse, i želim Te proslaviti svojim tijelom. Očuvaj me od đavoljih nasrtaja i iskušenja u ovome svijetu, ali i u mome tijelu, koja me silno žele učiniti nečistim, sklonim neprimjerenom odijevanju, moje tijelo učiniti nekakvim izlogom ili reklamom za zlo ili slavljenje samoga sebe.

Moleći se da Bog donese plodove Duha Svetoga u svako područje vašega života, bit ćete nepobjedivi onome koji vas nastoji uništiti i učiniti manje sličnim Kristu.

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJI ČLANCI